Властите в Либия арестуваха 20 журналисти от медии на Сейф ал Ислам

Либийските власти задържаха 20 журналисти от медии, влизащи в компанията "Ал Гад" на Сейф ал Ислам, син на държавния лидер Муамар Кадафи, в обстановка на напрежение между реформатори и консерватори, предаде Франс прес в понеделник.

Вестник "Оеа" и агенция Либияпрес отначало публикуваха списък на десет журналисти, които били задържани от либийските сили за вътрешна сигурност, сред които трима тунизийци и две египтянки. Впоследствие били арестувани още 10 журналисти, според "Ал Гад".

Либияпрес осъди арестите и ги определи като "срамно и скандално деяние". Тя настоя службите за сигурност да освободят незабавно журналистите, но не посочи причините за задържането им.

Според медиите на "Ал Гад", журналистите са арестувани заради редакционна статия в седмичника "Оеа", в която се призовава за завръщането в управлението на бивши съратници на Муамар Кадафи, членове на Съвета на либийската революция от 1969 г., която доведе Кадафи на власт. Вестникът предлага те да помагат в борбата срещу обхваналата страната корупция.

Според други либийски източници кампанията срещу "Ал Гад" е свързана с публикувана в четвъртък от Либияпрес информация, че високопоставен член на либийските революционни комитети призовал да се забрани на живеещи в чужбина бивши опозиционери да заемат важни държавни постове.

Този призив е в разрез с проекта на Сейф ал Ислам, който от няколко години е лидер на либийските реформатори. Той предвижда да се позволи на представители на опозицията, повечето от които са ислямисти, да се върнат в Либия и да заемат важни постове, включително в компанията "Ал Гад".

Споделяне

Още по темата

Още от България