Властите в нова офанзива срещу схемата "болница в болницата"

Проверяват се всички договори на държавни и общински с частни болници, за да се търсят злоупотреби

Властите в нова офанзива срещу схемата "болница в болницата"

Без да разкрият подробности около акцията срещу паралелния износ на лекарства от края на миналата седмица, главният прокурор, здравният и вътрешният министър хвърлиха нова бомба за разследвани злоупотреби – този път на утвърдената схема “болница в болницата“, при която държавни и общински лечебни заведения са ощетявани от съвместното си съжителство с частни.

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че на този етап няма да бъдат разкривани никакви данни относно разбитата схема за износ на лекарства, тъй като разследването продължавало, и обеща информация в края на тази или началото на следващата седмица.

Вместо това той съобщи, че се проверяват договорите на всички държавни и общински болници с частни лечебни заведения, като все още не ясно какво ще излезе от тях. Цацаров даде примери само за две такива съжителства на държавни с частни болници – във Враца и Ловеч, които при това вече са публично известни.

Според Закона за лечебните заведения на територията на една болница не може да пребивава друго лечебно заведение, което дублира нейните дейности. Под един покрив могат да съжителстват само лечебни заведения с различен премет на дейност. Има обаче десетки примери, че тази забрана не се спазва.

“В такъв случай безнадеждните пациенти отиват по установените клинични пътеки към държавната, а към частната се насочват случаите, при които могат да се реализират много по-големи приходи. Този модел не е нов, той съществува на територията на цялата страна. Считаме, че тази практика – практиката на болница в болница, е един от основните канали за източването на държавните и общински предприятия. От това става ясно ,че бавно и полека едно държавно или общинско дружество ще стигне до положение, в което няма да може да покрива задълженията си. И следователно неговата табела ще бъде свалена и ще бъде заместена от частна“, каза Цацаров.

Той припомни, че в съда се гледат две дела срещу такива схеми на “болница в болницата“ във ВМА.

Проверките на схемата “болница в болницата“ тръгват въз основа на анализ за състоянието на лечебните заведения на вече бившия здравен министър Николай Петров.

Цацаров съобщи, че са проверени 295 лечебни заведения, от които 38 са 100% държавна собственост, 127 са общинска, а 30 са смесени. Той даде пример, че в Благоевград две лечебни заведения са с общо 35 договора, Велико Търново – 5 лечебни заведения са с 21 договора, в Ловеч – 1 лечебно заведение е с 2 договора, в София окръг – 2 лечебни заведения са с 11 договора и др.. Но направи уточнението, че това все още не означава, че в тези договори има нарушения.

“Още днес съм разпоредил в рамките на 2 седмици да се проверят всички области, в които има болнични заведения, в които има сключени над 200 договора за съвместна дейност“, каза здравният министър Кирил Ананиев.

Нито той, нито Цацаров не се наеха на този етап да кажат колко са случаите, в които има дублиране на дейности и някакви реални нарушения.

За пример Цацаров даде само два вече известни случая на ощетяващо държавни болници съжителство с частни - във Враца и в Ловеч.

“Всички си спомняме протестите на лекарите във Враца, които в продължение на години не бяха получавали пълния размер на своите заплати и така болницата беше доведена до ръба на оцеляването. Тя е с държавна и общинска собственост. На 6 октомври 2010 г. е сключен договор между нея и още едно частно болнично заведение в Русе - “Медикакор“, за взаимно предоставяне на услуги в областта на инвазивната кардиология в рамките на 5 г. На 1 март е сключен нов договор за още 3 години“, съобщи Цацаров.

Той обясни, че по първия договор болницата във Враца е превела на “Медикакор“ над 14 млн. лева и е получила само 2 млн. лева за ремонт, остаряла апаратура и разходи за електричество. Следователно за 5 г. частната болница във Враца е получила над 12 млн. лева, като тя не е извършвала лечебни дейности, а това е правено от държавната болница с нейния персонал.

Цацаров даде пример за още един ощетяващ договор във врачанската болница - с частното лечебно заведение “Вива Медика“, което освен, че е дублирало дейността ѝ, е ползвало и нейната аптека. Договорът за наем, срещу който е било приютено частното лечебно заведение, е 50 лв. за година.

Другият обявен от Цацаров случай е за болницата в Ловеч, за който Mediapool писа как на гърба на държавната болница се разчиства пътят за частна – собственост на бившия управител на районната здравна каса.

И двете схеми – в Ловеч и Враца бяха разкрити и дадени на прокуратурата от бившия здравен министър Николай Петров.

Цацаров съобщи, че на директорите на двете лечебни заведения ще бъдат повдигнати обвинеия.

Вътрешният министър Валентин Радев пък призова гражданите за съдействие при разкриването на злоупотребите в здравеопазването и призна, че на служителите на МВР им е трудно да се справят със сложната терминология в този сектор. Затова той поиска помощ и от кадрите на системата, за разобличаването на злоупотребите. 

Споделяне

Още по темата

Още от България