Властите в Полша забраниха на магазините да работят в неделя

Властите в Полша забраниха на магазините да работят в неделя

Президентът на Полша Анджей Дуда подписа закон, с който се забранява магазините да работят в неделя, съобщи “Дневник“. Основната му цел е поляците да проявят солидарност към съотечествениците си от търговския сектор и да им дадат възможност да прекарат почивния ден със семействата си.

В сектора са заети 1.2 милиона души. В рамките на закона са допуснати изключения за интернет магазини, аптеки, магазините по бензиностанциите (до 150 кв м.) и пунктовете при хлебопекарни и хлебозаводи.

По собствено желание ще могат да работят собствениците на малки семейни магазини, но не и тези, в които има наети служители. Супермаркетите ще бъдат затворени. Освен това се въвежда ограничение и в работното време в дните преди Рождество и в съботата преди Великден - тогава търговията ще продължава най-много до 14 часа.

Законът ще влезе в сила поетапно. През тази година забраната влиза в сила от 1 март и ще действа две недели в месеца. През 2019 г. няма да се работи три недели, а през 2020 г. неработни ще станат всички неделни дни.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?