Властите в САЩ повдигнаха обвинение на българин за крупни кредитни измами

Георги Мартов, известен като Жоро Мицубишито. Сн. Стандарт

Предполагаемият шеф на международна престъпна група за измами с кредитни карти, който има връзки с организираната престъпност в България, е отвлякъл мъж в Чикаго, ограбил го с 800 000 долара, поръчал побой и предупредил свой конкурент, че ще бъде нарязан на парчета, съобщават федералните власти, цитирани от в. "Чикато сън".

Георги Мартов, 39-годишен мъж от илиноиското селище Скилър парк с прякор "Мицубишито", признал това, когато бил арестуван миналия месец, твърдят прокурори.

Повдигнати са му обвинения, заедно с други 16 обвиняеми на 26 март. Обвинен е в ръководене на американското крило на голяма мрежа за измами с банкомати, базирана в София.

Прокуратурата го обвини миналия месец, че е раздавал номера на кредитни карти, откраднати в Европа на членове на бандата от по-ниско ниво, които след това направили стотици нелегални тегления от банкомати в района на Чикаго, използвайки карти дубликати.

Твърденията в съдебните документи, внесени от прокуратурата обаче далеч надхвърлят обикновената финансова измама. Мартов, който е плейбой и комарджия, е бил видян с други лидери на българския подземен свят в хотел в София през 2012 г., докато той твърди че е бил на семейна почивка.

В тайно записан телефонен разговор от 2011 г. Мартов е казал, че друга жертва ще бъде "нарязана на парчета" в момента, в който се върне в България.

След ареста си миналия месец Мартов признал, че той и друг обвиняем, Радослав Павлов, отвлекли човек в Чикаго и му отмъкнали 800 000 долара, които последният откраднал от други криминално проявени.

ФБР е иззело 13 огнестрелни оръжия от дома на Мартов и смята, че той помагал на групировката си да прави по 200 000 долара седмично от скимиране на кредитни карти, допълва "Чикаго сън".

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?