Властите в Северна Корея признаха за срутил се жилищен блок с много загинали

В необичаен жест властите в КНДР поднесоха публични извинения за срутването на строяща се жилищна сграда в Пхенян, при което, според източник от Сеул, вероятно са загинали стотици хора, предаде АП.

Вестта за катастрофата бе разпространена от официалната северокорейска информационна агенция КЦТА. В съобщението не се посочва броя на жертвите, но се казва, че инцидентът е "сериозен" и той е разстроил ръководителя Ким Чен-ун. Според КЦТА срутването във вторник на жилищна сграда в строеж се дължи на неправилно строителство и на безотговорността на контролните органи.

Правителствен източник в Сеул коментира, че става дума за 23-етажен блок, в който вероятно живеят 92 семейства. Тъй като типичното семейство в Северна Корея е четиричленно, това означава, че загиналите може би са стотици, твърди източникът, пожелал анонимност.

Не е известно дали в момента са срутването всички обитатели са били вътре, но агенцията отбелязва, че в КНДР не е необичайно хората да бъдат настанявани в апартаменти, още преди да е приключило строителството на сградата. Строго контролираните от режима медии в Северна Корея рядко съобщава новини, които може да бъдат сметнати за негативни.

Споделяне

Още от Свят