Властите във Франция не могат да стигнат до убиеца от Тулуза

Жестоките убийства в еврейското училище в Тулуза потресоха Франция

Френският министър на вътрешните работи Клод Геан съобщи, че разследващите все още не са установили самоличността на серийния убиец, за когото се предполага, че е застрелял четиримата евреи и трима военни в Тулуза и близкия град Монтобан.


"Днес не знаем кой е той. За момента работата продължава", заяви Геан във вторник.


Той потвърди информацията на вестник "Сюд-Уест", че свидетел е видял малка камера на врата на стрелеца. "Не зная дали той филмира всичко, но този апарат наистина е бил видян", каза Геан.

 

Френският министър на вътрешните работи потвърди решимостта на властите да заловят убиеца.

 

Властите във Франция предприеха една от най-големите издирвателни операции в историята на страната, но все още няма резултати от нея.


Засега никой не е поел отговорност за атаката, но има предположения, че убийствата може да имат връзка с изправянето на група войници с неонацистки възгледи пред военен съд преди
няколко години. Подсъдимите са били членове на 17-ти въздушнодесантен инженерен полк. Трима от четиримата нападнати през последните дни войници са служели в същата част.

 

Едно и също оръжие е било използвано и при двете нападения. Става въпрос за оръжие с калибър 11.43 милиметра. Освен същото оръжие при нападението в Тулуза е използван същият скутер, който бил откраднат преди повече от седмица, марка "Ямаха".

 

Телата на четиримата, сред които три деца, които бяха убити вчера при стрелба в еврейско училище в Тулуза, ще бъдат върнати в Израел, съобщи Франс прес, като се позова на представител на еврейската общност във Франция.

Предвидено е тленните останки на 30-годишния равин и учител по религия Йонатан Сандлер, на двете му деца Габриел, на 4 години, и Арие, на 5 години, както и на 7-годишната Мириам Монсонего, дъщеря на директора на колежа "Оцар Хатора" Яков Монсонего, да бъдат транспортирани първо до Париж. Оттам те ще бъдат качени на самолет за Израел.

Трите убити деца са били с френско и израелско гражданство, а Сандлер само с френско, уточни израелското посолство в Париж.


Президентът Никола Саркози, който веднага пристигна на мястото на стрелбата, заяви, че това е "ужасна национална трагедия" и нареди всички училища в страната да почетат днес
паметта на жертвите с минута мълчание.

Вчерашната стрелба бе най-смъртоносното антисемитско нападение във Франция от 1982 г., когато при бомбен атентат в парижки ресторант загинаха 6 души, а 22 бяха ранени.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?