Властите започват битка и срещу фалшивите сертификати, които заливат страната

Иван Савов и Цветан Цветанов откриват форума, Сн. БГНЕС

България е сред водещите страни по фалшифициране на опаковки на продукти. Това стана ясно при откриването на Програма за борба с фалшивите сертификати, която е част от инициатива на Интерпол. Целта е да не се допускат в търговската мрежа фалшиви продукти, които не отговарят на стандартите и може да са опасни.

Пет процента от продуктите в света са фалшиви, те се снабдяват и със съответните фалшиви знаци за качество, заяви в понеделник регионалният директор на "Интертек-Муди"- Европа Иван Савов.

Най-много фалшиви сертификати у нас са издадени за козметика и детски играчки. По идея на Интерпол е създадена координирана глобална програма, като проектът се изпълнява в партньорство с "Интертек-Муди" (Intertek Moody) и МВР.

Полицаи, прокурори и митничари ще бъдат обучени как да работят с програмата и как да идентифицират фалшиви сертификати.

"Производството и разпространението на стоки, които не отговарят на стандартите и носят фалшиви знаци и символи, крие сериозен риск и заплаха за потребителите от цял свят”, заяви вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов при откриването на форума.

"Акцентът е върху фармацевтичната област, където има медикаменти, които не са от необходимия лицензиран производител, а намират приложение в търговската мрежа", допълни той.

По инициатива на Световната здравна организация в момента се изгражда глобална система от лаборатории, чиято цел е да се идентифицират навреме фалшивите лекарства и те да не стигат до пазара.

"Същото се отнася за детски играчки, които са третирани с канцерогенни химикали, фалшифицирани дрехи, и не е толкова проблемът, че се използва чужда марка интелектуална собственост, а проблемът е, че продуктът не е безопасен, коментира Иван Савов.

Програмата за борба с фалшивите сертификати е съвместен проект на "Интертек-Муди" и МВР в изпълнение на операция "Overshock" на международната полицейска организация Интерпол и CIAC (Сертификационна индустрия срещу фалшификацията)- обединение на 11-те от най-големите световни сертификационни организации.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?