Бивши министри, шефове на НЕК и АЕЦ "Козлодуй" и ядрени експерти:

Властта да не прибързва за АЕЦ "Белене"

сн: БГНЕС

Правителството и парламентът да не вземат прибързани решения за рестартиране на проекта за строежа на АЕЦ "Белене" за трети път, призоваха бивши енергийни министри и различни шефове на НЕК и "АЕЦ "Козлодуй" през годините, ексдепутати от различни политически сили, енергийни, ядрени и икономически експерти.

Никоя от отговорните държавни институции до момента не е представила задълбочен анализ на причините за провала на предишните два опита за ядрения строеж и какво струва това на данъкоплатеца. В същото време се прави опит за възраждане на проекта с аргументите, че НЕК е платила и има на разположение част от оборудването, което представлява не повече от 10% от общия бюджет за изграждането на АЕЦ "Белене". Това се посочва в писмо, изпратено до премиера, парламентарния шеф, всички партии в Народното събрание, шефа на енергийната парламентарна комисия и енергийния министър. Подписи под него са сложили бившите енергийни министри Трайчо Трайков и Георги Стоилов, екс зам.-шефът на Комитета по енергетика Станчо Андреев, депутатите от близкото и по-далечно минало Мартин Димитров, Петър Славов, Кирил Ерменков и Пламен Денчев, някогашните шефове на НЕК Иван Хиновски и Георги Миков, на АЕЦ "Козлодуй" Антон Иванов, енергийните експерти Христо Казанджиев и Илиян Василев, ядрените Георги Касчиев и Пламен Цветанов, икономистът Красен Станчев и др.

"Никой от нас не е противник на развитието на ядрената енергетика в България и всички ние на една или друга позиция в управлението на държавата и на енергийните компании сме работили за нейното развитие. Но не на всяка цена, защото всеки нов инвестиционен проект в областта на производството на електроенергия в България трябва да се оценява в контекста на новите европейски принципи за енергийно развитие и отражението върху крайните цени на електроенергията за крайния потребител и за индустрията", пишат експертите.

Те са несъгласни с политическите призиви за незабавен рестарт на строежа на АЕЦ "Белене" без комплексна оценка на последствията за българската енергетика и икономика от това начинание, както и без приета енергийна стратегия на страната.

"Днес говоренето за АЕЦ"Белене" без приета енергийна стратегия и в нарушение на изискванията на чл. 4 (2), чл.87 (3) и чл.46 (1) от Закона за енергетиката, без техническа оферта, с все още неясен формат на проекта и бюджет е сериозно административно нарушение" посочват специалистите.

Според тях АЕЦ "Белене" не е приоритет в днешното икономическо развитие на България, той е лансиран и продължава да се лансира от чисто лобистки интереси, тъй като страната ни няма нужда от нови базови енергийни мощности до 2040 г. Всяко предложение на нов такъв проект трябва да бъде съпроводено с обосновка на това кои от действащите мощности се извеждат от експлоатация, по какви причини и какви са социално-икономическите последствия от това. Реализация на проекта като регионален е все още неясна идея с редица редица рискове и трудности както от техническа и организационна, така и от финансова гледна точка, пишат експертите.

Те смятат, че за правителството приоритет трябва да е защита на дългосрочната експлоатация на основните въглищни електроцентрали, както работата на АЕЦ "Козлодуй" до 2040 г. и след това.

Специалистите са убедени, че съществуват възможности за продажба на вече произведеното оборудване за спрения ядрен проект, които трябва да се проучат от правителството. Друг вариант е то да се използва за изграждане на ядрени блокове в трета страна с активно участие на български фирми и приложение на съвременно ноу-хау, съвместно с руската страна - главен проектант и производител на оборудването.

Експертите допълват, че Министерството на енергетиката дължи на обществото актуална
информация за хода и сроковете за разработване на новата Енергийна стратегия на България, която да се приеме от парламента и да стане основа за енергийното развитие на страната.

В писмото се посочва още, че предложените в него решения представляват база за професионално решаване на проблема с оборудването за АЕЦ"Белене" при минимален икономически риск за държавата.

Споделяне

Още от Бизнес