Властта е твърдо решена да ограничи достъпа до информация

Промяната в режима на достъп до обществена информация изглежда неизбежна след като в четвъртък водещата комисия по гражданско общество и медии в Народното събрание прие проекта за промени в Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), внесен от БСП, НДСВ и БНС.

Поправката мина с шест гласа “за” и един “против” на ДСБ. Преди това комисията по европейските въпроси също одобри промяната, но комисията по администрацията я отхвърли.

Още преди 20 дни от неправителствената организация Програма “Достъп до информация” алармираха, че готвените промени ще ограничат достъпа на гражданите и медиите до публични документи. Проблемът идва от въвеждането на противоречивото понятие “повторно използване на информация от публичния сектор”.

При преценка на администрацията всеки документ може да получи подобно определение, тъй като първото му използване винаги е влизането му в сила.

Получаването на документи за повторно използване ще става по друг режим, който включва по-дълъг срок за отговор; въвеждат се такси; премахват се частичният достъп до документи и се въвежда заинтересованост от достъпа.

Поради тази причина неправителственият сектор се опасява, че съществува реална опасност целият смисъл на ЗДОИ да бъде подменен. Оправданието за въвеждането на тези промени е директива на Европейската комисия за уреждането на въпросите около повторното предоставяне на информация.

Междувременно представителят на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), отговарящ за свободата на медиите Миклош Харащи призова българския парламент да отхвърли законопроекта.

“Предложените промени ще ограничат общественото право на достъп до информация, излагайки на опасност десетгодишните усилия на гражданското общество и Правителството, чиято цел беше да укрепи свободата на информация в България,” заявиха от ОССЕ.

От дебата в четвъртък стана ясно, че Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР), както и групата на НДСВ са променили първоначалното си становище по текстовете. В началото ведомството на Николай Василев поиска промените, регламентиращи повторния достъп до информация да се направят в друг закон. Според експертите от МДААР преди две седмици новите понятия могат само да объркат администрацията и това да затрудни достъпа.

В комисията по гражданско общество и медии обаче те изцяло подкрепиха текстовете. Същото се случи и с депутатите от НДСВ. Преди две седмици в комисията по администрация Станимир Илчев заяви, че НДСВ ще се въздържи от подкрепа, защото “подобен чувствителен закон трябва да се приеме след широко обществено обсъждане”. Малко по-късно обаче промените в ЗДОИ бяха изцяло подкрепени от царистите.

Единият от вносителите на предложението Румен Ангелов (БНС) заяви, че би отстъпил между първо и второ четене на законопроекта за някои поправки по текстовете. Първата ще е премахването на термина “заинтересувано лице”, а  с втората ще се намалят на сроковете за получаване на информация от 20 на 14 дни.

Той обвини Програма “Достъп до информация” в “манипулация на общественото мнение” и заяви, че с новите текстове не се премахва частичният достъп до документи за повторно употреба. Въпреки това в чл. 42 ал. 1 от проекта директно се казва, че администрацията не е длъжна да предоставя части от документи, касаещи режима на достъп за повторна употреба.

Депутатът обвини и “разни сайтове и преси”, че подвеждат обществото.

По време на дебата Румен Ангелов се обяви за “силно опозиционен депутат”. Това стана след като колегата му от НДСВ и съвносител на законопроекта Йордан Мирчев излезе от залата.

Текстът на проекта, засягащ достъпа до обществена информация, все още не е публикуван в страницата на комисията по гражданско общество и медии в Народното събрание.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?