Властта е завладяна от “звездомания”

Напоследък все повече държавните институции и ведомства са обхванати от манията да оценяват качеството на различните дейности със звезди. Традиционната категоризация, с която най-често свързваме рейтинга на хотели и заведения,  вече няма да е запазена марка единствено на туристическия бранш, защото бързо се разраства в останалите сфери на обществен живот.

В скоро време табелата с надпис “пет звезди” може би ще все по-често ще се появява върху училищата и студентските общежития.

Преди седмица столичният общински съветник от НДСВ Кирил Арсов заяви, че се предвижда училищата в София да имат звезди, точно както хотелите. Категоризацията е залегнала в стратегията за развитие на образованието в столицата и трябва да стане факт до три години.  По думите на Юлия Цинзова, градски съветник от СДС, общината все още не се е спряла окончателно на “звездите” като мерна единица за качеството на образованието.

Тепърва ще бъдат разработени и критериите, по които ще се прави оценката на училищата. Най-вероятно значение за “звездността” на училищата ще има състоянието на материалната база, броят на децата, които искат да учат в съответното училище, както и къде завършилите продължават образованието си.

Идеята е категоризацията да бъде въведена и на национално ниво. Според Цинзова обаче от просветното министерство са по-скоро скептично настроени към раздаването на звезди.

Без значение каква ще е рейтинговата скала е важно да се въведе единна система за категоризиране, подчерта тя. По думите ѝ и в момента родители, община и регионални инспекторати по своя преценка класират училищата по престижност, само че използват различни критерии.

Звездният рейтинг ще се прехвърли и върху общежитията. Преди няколко седмици образователният министър Даниел Вълчев обеща, че започват основни ремонти в пет блока в София, Свищов и Плевен и скоро те ще заприличат на хотели с “две звезди”.

Безспорно добра новина, имайки предвид, че състоянието на общежитията в цялата страна е окаяно. Само не стана ясно дали и цените за “нощувка” ще станат двузвездни и ще са по джоба на студентите.

От своя страна болниците могат да се похвалят, че звездността отдавна не им е чужда. От години тяхната акредитация се прави по хотелската скала и най-високата оценка е пет звезди. Най-общо категоризирането става по три критерия – за цялостната и специализирана дейност на лечебното заведения, както за обучението на студенти и специализантите.

Друг е въпросът дали оценката на здравното министерство съвпада с тази на пациентите, като отчетем факта, че апаратурата в много болници е остаряла, а медиците редовно се оплакват от недостатъчното финансиране на сектора.

Интересно е обаче колко ли ще получат самите държавните институции, министерства, ведомства и дирекции, ако хората решат да им оценят работата?

Споделяне

Още от България