Властта готви отпадане на всички такси и ограничаване на лихвите по кредити

Предлага се и банките да не могат да вадят изпълнителен лист само с извлечение от сметка

Властта готви отпадане на всички такси и ограничаване на лихвите по кредити

Отпадане на таксите и ограничаване на лихвата за просрочие по всички видове кредити, предлагат депутати от БСП и ДПС в свой проект за промени в Закона за кредитните институции, пише в сряда в. "Труд".

Според изданието подготвяните нови текстове са доста спорни и на практика тотално ще променят договорната база на кредитирането, чийто ефект върху системата не е ясен.

Законопроектът предвижда премахване на таксите и комисионните при кандидатстване, одобрение, усвояване и за управление на крдеита. Предлага се и да отпадне таксата за предсрочно погасяване както по потребителските, така и по ипотечните заеми, включително и за бизнеса.

Депутатите от управляващото мнозинство имат намерение да ограничат и лихвите за всички кредити до законните нива от 10% плюс основния лихвен процент на БНБ (0,03%).

Проемените на Закона за кредитните институции включват и усложняване на процедурите, по които в момента банките преследват длъжниците си. Ако жилището, върху което е учредена ипотеката по кредита, е единствено за кредитополучателя, банката ще се удовлетворява окончателно до размера на получената при продажбата му сума. Ако тя не стигне за изплащането на заема, остатъкът ще е за сметка на трезора, пише в. "Труд".

Подготвена е и промяна на чл. 417 от Гражданския процесуален кодекс (ГПК), която да премахне възможността банките да вадят изпълнителен лист по нередовен кредит само на базата на извлечение от сметка. Предлага се и забрана на едностранната промяна на договорите за кредит от страна банките, което в момента е практика.

В проектозакона е записан едномесечен срок за всички кредитни институции да съобразят общите си условия, ако новите правила бъдат приети от парламента. Според юристи това значи, че в срок от 30 дни банките трябва да променят и всички условия по действащите кредити, сключени при съвсем други изчисления, за да отговарят на новите общи условия. В противен случа рискуват да загубят лиценза си.

В предложенията на депутатите от БСП и ДПС са предвидени и засилени правомощия на БНБ да защитава интересите на потребителите, като се произнася въпроса дали дадена клауза от общите условия на банките е неравноправна - нещо, с което досега се занимаваше Комисията за защита на потребителите.

Споделяне

Още по темата

Още от България