Властта иска от ЕК да разреши помощи за акциза върху фермерските горива

Властта иска от ЕК да разреши помощи за акциза върху фермерските горива

Правителството подготвя нотификация до Европейската комисия с искане на страната да бъде разрешено пред 2014 г. да предостави на земеделските стопани помощи за възстановяване на разходите им за акциз върху горивата, използвани от селскостопанската техника. Това заяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков на среща в Арбанаси с Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), в която участва и председателят на земеделската парламентарна комисия Светла Бъчварова, съобщиха от пресцентъра на агроведомството.

 

Греков припомни, че страната ни има позволение от Брюксел за такава помощ през настоящата година, но не се отпускат средства, защото предишното правителство е е заложило средствата в бюджета за 2013 г.

 

Според изявления на бившия агроминистър от кабинета на ГЕРБ Мирослав Найденов при фермерски протести през 2011 г., в бюджета за 2012 г ще се предвидят 70 млн. лв. за фермерския акциз , през 2013 г. - 84 млн. лв., а през 2014 г. - 93 млн. лв.

 

Сега Греков не посочи каква сума може да се предостави на фермерите за разходите им за акциз върху горивата догодина. Той и. Бъчварова обаче се ангажираха да представят пред правителството и парламента въпроса за осигуряване на тези средства в бюджета за догодина и да се поставят на обсъждане необходимите промени в законите за акцизите и данъчните складове и за подпомагането на земеделските производители.

 

Зърнопроизводителите поискаха европейските им субсидии за 2013 г. да бъдат изплатени през октомври тази година, както това се прави в много европейски държави с разрешението на Брюксел още от 2010 г. България обаче тогава не получи такова право заради забавената ортофото карта за обработваните ниви.

 

Греков посочи, че няма как да се платят 1 млрд. лв. на фермерите, защото веднъж вече тази година получиха през февруари 860 млн. лв. Затова земеделците ще си получат сумите по директните плащания както всяка година през февруари.

Споделяне

Още от Бизнес