Властта изкара проучване, че по-евтиният ток ще подобри бюджета на 57% от хората

Властта изкара проучване, че по-евтиният ток ще подобри бюджета на 57% от хората

За 57% от българските граждани намаляването на цената на електроенергията с до 5 % ще се отрази положително на семейния им бюджет. Това сочи социологическо проучване на агенция "Сова Харис", поръчано от "Българския енергиен холдинг" за оценката на хората за поевтиняването на тока, независимо че реално Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) все още не е излязла дори с разчети за проектоцените на електроенергията от 1 август

 

Според допитването, сред хората, които твърдят, че поевтиняването на тока ще подобри финансовото им състояние са около две трети от младите на възраст между 18 и 30 години, 71 на сто от безработни, студенти и учащи, 56% от заетите в частния сектор, 55 процента от пенсионерите и 54% от държавните служители. Около 40 на сто от интервюираните са споделили различно мнение или невъзможност да определят.

 

Близо 61% от хората считат, че износът на електроенергия ще даде възможност за стабилизиране на българската енергетиката и смятат, че секторът е бил печеливш за страната ни в продължение на десетилетия. Те са на мнение, че задължително трябва да се търси пазар за износ на електроенергия. Повечето от хората, които смятат това – 67 на сто от запитаните, са на възраст между 41 и 50 години. Около 63% от интервюираните са на възраст над 60 години, а 55 % - между 18 и 40 години. Две-трети са висшистите, 57% са със средно образование.

 

Според 67% от предприемачите в България износът на електроенергия е ключов и ще даде възможност да се стабилизира секторът. На същото мнение са и 59% от заетите в частния сектор и 43% от студентите, учащите и безработните. За 62% от жителите на големите градове в страната освобождаването на износа ще даде възможност на предприятията в сектора да работят и гарантират заетостта на служителите си. Според една пета от анкетираните обаче не смятат, че износът на ток ще помогне за стабилизиране на сектора.

 

61% от анкетираните смятат, че като отпаднат добавките от таксата за пренос при износа на ток в икономиката на страната да влязат свежи пари като предпоставка и за потенциални инвестиции, сочи още допитването. Такова мнение изразяват 62% от жителите на големите градове в страната и 57% от столичани.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?