БСП обвини президента, че препъва проваления им изборен закон

Властта изригна срещу референдум за изборните правила, ГЕРБ е "за"

Според управляващите Плевнелиев няма морално право на такава инициатива, ГЕРБ ще инициира подписка за допитването

Властта изригна срещу референдум за изборните правила, ГЕРБ е "за"

БСП и ДПС изригнаха мощно срещу инициативата на президента Росен Плевнелиев за референдум за въвеждане на задължително гласуване, избор на мажоритарни кандидати и електронен вот. ГЕРБ обаче напълно подкрепи искането и обяви, че ако мнозинството не го приеме, ще инициира подписка сред гражданите. Управляващите се обявиха против референдума с дежурната си си "опорна точка" – че е в услуга на ГЕРБ, защото така умишлено се препъва новият Изборен кодекс, по който обаче БСП и ДПС сериозно се разминават, чието приемане бе тотално забавено и ако случайно бъде гласуван, той ще е в скопен вариант и няма да се отличава особено от сегашния.

Бойко Борисов заяви в четвъртък, че е привърженик на референдума: "Не виждам нищо лошо да се направи и ако парламентът не се съгласи, ние ще инициираме една подписка и ще го направим. Все пак, нека българските граждани да имат правото да кажат по тая толкова злободневна тема вече 20 години - купуване на гласове, манипулация на избори, своето мнение".


Снощи, в обръщение към нацията, държавният глава настоя за референдум едновременно с вота за европейски парламент. По закон искането на президента за свикване на референдум трябва да бъде одобрено от Народното събрание, но не е указано в какъв срок. Ако обаче има гражданска подписка със същото искане, парламентът е длъжен да насрочи допитването, както стана с инициативата на БСП за съдбата на АЕЦ "Белене".

Станишев: Пречи се на новия Изборен закон, който ще прекрати нечестните практики

Лидерът на БСП Сергей Станишев отправи канонада от обвинения срещу държавния глава.

"Очевидно г-н Плевнелиев се поставя за пореден път в услуга на политическа партия ГЕРБ, за да се попречи за приемане на ново изборно законодателство, което да прекрати нечестните практики и начина на правене на избори, които правеше ГЕРБ по кодекса на Фидосова. И за първи път имаме държавен глава, който беше избран по един нечестен начин с мащабни манипулации", коментира Станишев.


Реформаторският блок подкрепя идеята на Плевнелиев за референдум

Реформаторският блок призова Народното събрание да подкрепи инициативата на президента Плевнелиев за насрочване на референдум за избирателната система и начина на организация на изборите.

Политическата криза, в която се намира страната, не на последно място се дължи и на проблемите в изборното законодателство, позволяващи масовите практики на купен и контролиран вот, се казва в позицията на Блока, разпространена в четвъртък. Близо 20% от подадените гласове на изборите през пролетта на 2013 година, според наблюдатели, са били именно такива гласове.

Не по-малък проблем е недоверието към политическия процес на големи групи български граждани, което води до отказ от конституционното им право да гласуват. Сериозни промени в избирателната система са безспорно едно от средствата за връщане на доверието на избирателите, изтъкват реформаторските партии.

И той, и Мая Манолова, изтъкнаха колко важно е да се приеме внесения от тях нов Изборен кодекс, представяйки го като панацея срещу всякакви изборни фалшификации и измами, макар че разликите между сегашния проект и действащия кодекс не са съществени, както и добре известната истина, че законът трудно може да възпрепятства измамите. Още.

Съмненията за фалшификации на изборите "2 в 1", за които говори Станишев, не се отличават особено от същите подозрения към предходни избори, организирани по предходни изборни закони и по времето, когато БСП и ДПС са участвали във властта.

Станишев напомни, че в три страни в ЕС имало задължително гласуване, и запита зад какво точно заставал Плевнелиев.

"Циркулира една идея на ГЕРБ – да няма санкции, но да има бонус – по 20 лева за всеки, който гласува. Има немалко хора, които за 20 лева ще имат силен мотив. Президентът "за" това ли е – да узаконим купуването на гласове чрез държавата и да облекчим купувачите на гласове, поемайки за сметка на данъкоплатците част от купуването", попита Станишев.

"Да кажем, че са гласували 4 млн.души. Това означава 80 млн. сметка за всеки избори за сметка на данъкоплатците. Не за увеличаване на майчинските, не за пенсии и други социални дейности, а за подпомагане на купувачите на гласове", продължи със сметките Станишев.

"Президентът предлага да се въведе електронно гласуване. Какво е първото задължение на държавния глава? Да отстоява и спазва Конституцията. Има решение на Конституционния съд, че подобен тип гласуване е противоконституционен. Мотивът е, че това нарушава тайната на вота”, напомни Станишев решението на КС от 2011 г. по повод предложение на ГЕРБ в Изборния кодекс, работен под ръководството на тогавашния шеф на правната комисия Искра Фидосова този тип гласуване да влезе в кодекса.

"Къде функционира система за електронно гласуване? Доколкото знам, в Исландия с 350 000 население и в Естония с 1.5 милиона души и много добре разгърнато електронно правителство”, каза Станишев.

"Атака" също е против референдума

В много сходен дух бе и позицията на лидера на "Атака" Волен Сидеров.

"Г-н Плевнелиев в момента предлага един сигурен начин за купуване на гласове", каза той и поде остра атака срещу държавния глава, като му отправи известните вече обвинения.

"Това е човек, който е избран с най-големите измами в последните десетилетия. Един човек, който е избран с измама, няма морално право да говори за избори. Нека да направи като мен – да си свали имунитета, за да отиде да бъде разследван за пране на пари, офшорки и всякакви други далавери, за които вече има достатъчно данни в публичното пространство”, заяви Сидеров.

"Как мога да гледам сериозно на един избран с измама човек, който трябва да бъде разследван за пране на пари”, попита той.

"По отношение на т.нар. предложения на избрания с измама перач на пари електронното гласуване е най-сигурният начин за фалшифициране и купуване на вота. Само си представете един шеф на предприятие как ще нареди на хората си да гласуват електронно и ще прибере парите за това”, подчерта Волен Сидеров.

"Това е още едно разобличение за този човек, който работи за лобистки кръгове и енергийни мафиотски кръгове”, завърши той.

И Местан не се отклони от "опорните точки"

Председателят на ДПС Лютви Местан също смята, че Плевнелиев работи за интересите на ГЕРБ, които искат да провалят новия изборен закон.

”Никой няма интерес да бъде съхранен тотално дискредитирания проект "Фидосова" на Изборен кодекс. Това е абсолютно неприемливо за нас", каза Местан пред бТВ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?