Властта не отстъпва за пенсионирането на полицаи и военни въпреки протестите

Синдикатите обмислят дали да искат оставката на вътрешния министър

Кабинетът не смята да прави отстъпки с въвеждането на пенсионна възраст за военните и полицаите, стана ясно в петък след преговори на двамата вицепремиери Румяна Бъчварова и Ивайло Калфин със синдикатите в МВР.

Същевременно засегнатите служители в силовите ведомства - полицаи, граничари, пожарникари и служители на затворите - дадоха началото на десетдневен маратон от протести срещу гледаната в парламента пенсионна реформа. Те обявиха, че обмислят и дали да искат оставката на вътрешния министър.

Реформата предвижда въвеждане на пенсионна възраст от 52 години и 10 месеца за тези служители и постепенното ѝ нарастване с два месеца годишно до достигането на 55 години. Досега те се пенсионираха само при 27 години стаж, от които 18 прекарани в системата, и без изискване за минимална възраст.

Калфин: Компромис с въвеждането на възраст няма да има

Още в петък сутринта преди началото на преговорите и обявените протести социалният министър Ивайло Калфин заяви, че не смята да отстъпва от предложението за въвеждане на пенсионна възраст.

"Не може за една група от обществото да има изключения, защото няма да имам аргумент да обясня на другите защо за полицаите се прави компромис за възрастта", обясни социалният министър.

Той посочи, че ако пакетът от мерки не се приеме, заетите в силовите ведомства ще загубят и договорените социални придобивки, като например ранното пенсиониране да е достъпно и за бивши служители на системата, изпълняващи условията, а не само за действащи.

"Всяко разумно предложение съм готов да разгледам още един път, водил съм много разговори със синдикатите в системата и в пакета има доста приети техни предложения без тези за сваляне възрастта за пенсиониране", каза Калфин и допълни, че точно това искане няма как да бъде удовлетворено.

Бъчварова: Протестите са демонстрация на сила пред новото ръководство на МВР

По-късно в парламента вътрешният министър Румяна Бъчварова пък коментира, че основанията за полицейския протест имат по-друг характер, като по думите ѝ има опит "да се покаже сила срещу новото ръководство".

"Знаем техните изисквания за пенсионната реформа, но в края на краищата законопроектът трябва да балансира интересите на всички групи, като се приеме вариант, който да устройва всички", заяви Бъчварова.

Тя допълни, че ръководството на ведомството се опитва да намери диалог с протестиращите и са надява да постигне разбирателство поне по някои от темите, но очакванията ѝ не се сбъднаха и до разбирателство така и не се стигна.

"Синдикатите са информирани за решенията ни и сега препотвърдихме и актуализирахме информацията, с която те разполагат. При това положение не виждам сериозно основание и конфликт, които да бъдат повод за национален протест, който те обявяват и не ми остава нищо друго освен да тълкувам това поведение, като такова, зад което стоят други мотиви", коментира Бъчварова по-късно в петък след извънредно заседание на Съвета за социално партньорство в МВР.

По думите ѝ протестиращите полицаи очевидно целят да се създава напрежение и да се демонстрира конфронтационна позиция с ръководството. Според Бъчварова ведомствените синдикалисти са преминали "всички граници" с опитите си да влияят на структурирането на МВР, визирайки критиката им срещу операцията по охраната на българо-турската граница.

"Не мога да предположа кой има интерес от това, но е много ясно видим опитът за едно неоснователно противопоставяне. Ако има проблем, аз съм първия човек, който ще се отзове и потърси най-добро решение. От това, което чух, не виждам такъв проблем, а едно по-различно мнение", заключи вътрешният министър.

Синдикатите: Ще решим дали да искаме оставки

След срещата председателят на синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов обясни, че на практика страните имат различни понятия затова какво е социален диалог.

"Утре ще стане ясно дали ще искаме оставки. Съществуват съмнения дали политическият екип на министър Бъчварова може да отговори на очакванията на служителите в министерството", каза заместникът му Добромир Добрев.

Така в петък следобед беше дадено началото на десетдневен маратон от протести на заетите в силовите ведомства. В първата демонстрация обаче се включиха сравнително малък брой протестиращи – не повече от 300. Те се събраха е градинката до МВР, след което шестваха през центъра на София до министерствата на финансите и правосъдието, а оттам – до парламента.

В събота се очаква броят на протестиращите да нарасне, защото в столицата ще пристигнат техни колеги от цялата страна. В неделя те ще издигнат палатков лагер пред парламента, в който ще се редуват на смени, защото по закон служителите на реда нямат право на ефективна стачка.

Още при представянето на пакета с пенсионни промени служителите в силовите ведомства се обявиха против възрастта за пенсиониране и синдикатите поискаха служителите, които работят на терен, да се пенсионират на 50-годишна възраст, а всички останали служители в системата на МВР – на 53.

По данни на синдикатите заплатата на полицаите у нас е два пъти по-ниска от тази в Румъния и поне 10 пъти по-малка от тази в Германия. По данни на социалното министерство предлаганата възраст само узаконява средната възраст, на която сега служителите в тези ведомства излизат в пенсия – 52 години и 8 месеца.

_______________

Този документ е  създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Споделяне

Още по темата

Още от Реформирай това!