Властта обеща мерки срещу спекулации с цените заради ЕС

Властта обеща мерки срещу спекулации с цените заради ЕС

Ако има опити за необосновано, спекулативно покачване на цените заради присъединяването на България към Европейския съюз, държавата ще предприеме мерки, заяви премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев след приключването в събота на работната среща на лидерите на тройната коалиция, министри и депутати от управляващите в Боровец.

Той увери, че няма никакво основание за шоково покачване на цените. По думите му ще има корекции, като в някои сектори е възможно да има покачване на цените, а в други намаляване.

Необходима е пълна мобилизация на данъчната администрация, стриктен контрол и добра организация на държавата за предотвратяване на злоупотреби и избягване на облагането, каза Станишев. Той отбеляза, че това не означава

неправомерни санкции и че сериозните бизнесмени трябва да бъдат спокойни. Евентуални предложения за сериозен контрол по отношение на събираемостта на ДДС ще бъдат обсъдени допълнително на политическо ниво, обяви премиерът като призна, именно новият начин за изчисление и събиране на ДДС след членството ни в ЕС от януари е един от рисковете за приходната част на

бюджета за следващата година.

Станишев обеща още, че след завръщането си от Китай, където ще е до 23 ноември, ще се обсъди механизмът за координация и вземане на решения в България като член на ЕС.

На срещата в Боровец е проличала общата воля на коалицията да работи още по-ефективно, в добра координация, заяви пред журналисти премиерът. Предвижда се периодично в рамките на един-два месеца да има съвместни заседания на парламентарните групи с членове на Министерския съвет по приоритетите в краткосрочен период.

За подобряване на координацията поне веднъж на половин година управляващата коалиция ще се събира в пълния си състав, като вероятно следващият семинар ще бъде през пролетта.

Предстоящите по-големи предизвикателства пред управляващите са свързани с цялостна модернизация на страната, повишаване на развитието на човешкия фактор, подобряване на инфраструктурата, повишаване на конкурентоспособността на икономиката, така че България да заеме по-високо място и от гледна точка на икономическото развитие и от гледна точка на качеството на живот, заяви още Станишев.

Според него сред постигнатото от управляващата коалиция за първите 15 месеца е гарантирането на членството на България в Европейския съюз, постигането на значим икономически растеж, осигуряване на ресурсен приток на преки чуждестранни инвестиции за 2006 г. и запазване на финансовата стабилност на държавата.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?