Властта още се чуди какво да прави със ски зоната в Банско

Екоминистърът се надява разширението да се заложи в нов план за управление на парк "Пирин", чието изготвяне обаче е пред провал

Властта още се чуди какво да прави със ски зоната в Банско

Още няма яснота какво ще предприеме Министерството на околната среда и водите и съответно правителството относно исканията на община Банско за развитие на ски зоната в курорта, засягаща националния парк "Пирин", които предишното управление на ековедомството принципно одобри, служебният кабинет стопира, но в края на миналата седмица вицепремиерът Даниела Бобева и зам.-министърът по туризма Бранимир Ботев обявиха, че подкрепят строежа на втори кабинков лифт край селището.

Във вторник екоминистърът Искра Михайлова коментира през журналисти, че чака икономическият екип на Министерския съвет да се върне от посещението си в Китай, за да обсъди с него възможностите за развитие на Банско. Не сме имали възможност да обсъждаме случая Банско нито с вицепремиера, нито с Министерския съвет, тъй като аз разчитах на това, че ще имаме нов План за управление на Национален парк "Пирин", обясни Михайлова.

Процедурата за изработване на такъв план обаче в момента е блокирала, след като в края на май Комисията за защита но конкуренцията отмени заради нарушения на процедурата избора на Обединение "Пирин 2014", водено от еколога Тома Белев, и върна обществената поръчка на етап разглеждане на документите на всички участници. От думите на Михайлова сега става ясно, че решението на КЗК се обжалва пред Върховния административен съд. Притеснява ме това, че той се забави изключително много, процедурите са на съдебна фаза, обясни тя. По думите ѝ ако новият план за управление на парка не се случи, ще се изгубят евросредствата за изработването му, предвидени в действащата оперативна програма "Околна среда".

Намеренията на Михайлова бяха реализацията на проекта за разширение на ски зоната в Банско, завещана от правителството на ГЕРБ, да се заложи именно в този нов план за управление на парк "Пирин", а не да се прави актуализация на съществуващия, какъвто би бил вариантът, ако се следва решението на Висшия екологичен експертен съвет (ВЕЕС) от февруари 2013 г. Тогава ВЕЕС не прие предложенията на кмета на Банско Георги Икономов в пълния им вид, искащ разрешаване на строителството в 2/3 от територията на национален парк "Пирин". Така на практика бяха отхвърлени плановете за още две ски зони – в Добринище и Разлог. Одобрено бе обаче нови инвестиции да може да се правят само в т.нар. туристическа зона от парка, която представлява 2.5% от площта му. До нови строежи ще може да се стигна едва, след като бъде изготвен нов териториално-устройствен план, който да мине екологична оценка.

"Когато се изработва нов план се изработва за десетгодишен период от време, там има последователност на мерките, които се взимат, не се работи на парче, има екологична оценка. Така че аз съм привърженик на изработването на нов план. Притесняваме ме обаче това, че той се забави изключително много", каза Михайлова. Тя добави, че това забавяне ще наложи осъществяването на работна среща и връщане към варианта за актуализация на действащия план.

Трябва да видим как можем да намерим баланса, така че от една страна да дадем възможност да се развиват туризма, услугите, атракциите в района и поминъка на населението, но от друга да гарантираме, че парк "Пирин" ще бъде защитен, както се полага на част от световното наследство, каза екоминистърът и добави, че предстои тежка работа.

При вариант за актуализация на съществуващия план, се очаква в Министерския съвет да се обсъди какъв подход да бъде приет - дали ще се приеме предложението на ВЕЕС и ще се санкционира с решение на кабинета, или ще се поставят нови условия и ще тръгнем към нова процедура, каза още Михайлова.

По думите ѝ ако се стигне до ново изграждане на лифт, "абсолютно задължително" ще се мине през процедурата за оценка за въздействие върху околната среда на проекта.

Михайлова съобщи още, че до няколко дни ще бъдат обявени условията в конкурсите за нови директори на регионалните екоинспекции и националните паркове. Старите шефове бяха освободени в началото на август заради забавяне в проектите, които изпълняват с евросредства и множество жалби срещу работата им.

Кандидатите да оглавят тези звена, както и басейновите дирекции, ще трябва да представят концепция за управлението им, обясни министърът. Тя очаква от кандидата за оглави парка "Пирин" да представи решение на проблема с незаконното движение на автомобили в защитената територия и решаване на проблема със замърсяването и заблатяването на Рилските езера.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?