Властта остави БСП в изкуствена засада на дебата по вота на недоверие

Марешки се опита да открадне шоуто - запълва дупки и дарява кокошки

ГЕРБ предпочете да говори за вота пред журналисти, вместо в пленарна зала, сн. БГНЕС

Дебатът по вота на недоверие срещу кабинета по тема "Сигурност" бе претупан за час и половина, вероятно поради предприетата от управляващите тактика да устроят на БСП нещо като изкуствена засада. За разлика от други вотове на недоверие, този въобще не бе разнищван по същество. Депутатите от мнозинството почти не взеха отношение, с изключение на две няколкосекундни уточняващи реплики на Менда Стоянова и финансовия министър Владислав Горанов.

След встъпителното изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова последва размяна на реплики - предимно между ДПС и "Обединени патриоти", предизвикана не от темата на вота, а от твърдението на ДПС, че правителството води политика на разединение заради участието на националистите в него.

След като минаха няколко изказвания, шефът на парламента Цвета Караянчева попита три пъти дали има желаещи да вземат думата. Тя не получи заявки и побърза да обяви прекратяване на дебата. Последваха бурни аплодисменти на депутатите на БСП, които от местата си подвикваха на ГЕРБ, че не желаят да защитят правителството. Социалистите очевидно очакваха някой от управляващите да направи изказване, което обаче не се случи.

След като "дебатът" в пленарна зала приключи, отговарящите за сигурността политици от мнозинството – вицепремиерът Красимир Каракачанов, шефът на парламентарната вътрешна комисия Цветан Цветанов и вътрешният министър Валентин Радев направиха коментари в кулоарите, тотално неглижиращи БСП.

"Не чух сериозен дебат, по-безсислен и жалък вот не съм виждал", заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, съпредседател на съуправляващата коалиция "Обединени патриоти".

"Аз се бях подготвил за всяка от 9-те им тези от мотивите. Когато някой нищо не ти казва, как да им отговоря?", каза той пред репортери в отговор на въпрос защо не е излязъл на парламентарната трибуна.

"БСП друг път да ни пита, преди да внесе вот на недоверие - несъстоятелни са", бе коментарът на Цветан Цветанов, според когото дори министър Валентин Радев нямал мотивация да говори от трибуната, защото "в залата нямаше аргументи и факти".

Аргументите на Нинова

Корнелия Нинова започна изказването си с поредицата бягства от затвора в последните няколко месеца. "Започваме дебата по вота на недоверие на тема "Сигурност", когато току-що арестант е избягал от втория етаж на Районното управление на полицията в Пловдив", каза тя и призова министър беглецът да бъде хванат до края на дебата, докато не е пуснал брада и не се е укрил.

Другата основна теза на БСП е, че "управляващите приватизират сектор "Сигурност", като го прехвърлят в частни ръце".

Нинова припомни, че в предизборната програма на ГЕРБ са обещани още 6000 полицаи и има полицейско присъствие във всяко населено място. Според нея досега са назначени 1000 полицаи, а заради липса на мотивация са напуснали 2000.

Нинова критикува и мерките в местата за изтърпяване на наказания и лишаване от свобода. "От най-охранявания затвор двама опасни престъпници бягат през централния вход посред бял ден и ги преследва само чистачката. Разбира се, два месеца МВР ги издирва", каза тя и припомни, че те са се "изпозастреляли в Ботевград" .

Престъпната некадърност на ръководството на МВР "демотивира полицаи и надзиратели", полицаите са "дори без хартия в принтерите", продължи Нинова.

"Цигани в Ботевград бият абсолютно безнаказано полицаи", коментира още тя по повод инцидента от събота.

Нинова припомни влезлите без елементарна проверка у нас чужденци, след като Гранична полиция напусна постовете си на Терминал 2 на софийското летище.

Лидерът на БСП също посочи, че гордостта на ГЕРБ са пътищата. България обаче била на 93-то място по качество на пътищата, като преди нас са Танзания, Алжир, Мали, Армения. Нинова изтъкна, че според ОЛАФ в българските митници се извършват измами. По време на изказването зад нея вървеше мултимедия. В един момент на екрана се появи премиерът Борисов, докато дава изявление пред журналисти. Шефът на парламента Цвета Караянчева призова Нинова говорът на премиера да бъде спрян.

"Все бяхме виждали цензура над опозицията, но да цензурирате премиера...", отговори ѝ Нинова.

"Кой помага на наркотрафикантите, кой толерира мутренски групировки", попита веднага след това лидерът на БСП, припомняйки, че по думите на Валери Симеонов един министър толерирал наркотрафика, а друг - мутренски групировки.  Според нея тези думи на Симеонов означават, че несигурността, нестабилността и престъпността седят на масата в Министерския съвет.

Двете уточняващи реплики на управляващите

Менда Стоянова (ГЕРБ) репликира Нинова с думите, че измамите, разкрити от ОЛАФ, са започнали от други европейски държави. Нинова пък припомни думите на главния прокурор Сотир Цацаров, че системата в митниците позволява манипулация, от която няма следи.

Министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че "системата БАЦИС няма нищо общо със системата БИМИС, за която ОЛАФ говори". Според него Нинова така ѝ не е разбрала това. Тя отговори, че по този начин Горанов е признал, че и двете системи са пробити.

Словесни престрелки ДПС - ОП

С това участието на управляващите в дебата се изчерпа и думата взе лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. 

"Подкрепяме вота на недоверие, защото управленският модел генерира напрежение и е източник на нестабилност и несигурност", обяви той.

ДПС бе съвносител с БСП на първия вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3" – за корупцията, но социалистите решиха да действат самостоятелно с втория вот – за сигурността.

Карадайъ заяви, че поради аритметичното мнозинство на управляващите вотът на недоверие няма да успее, но ДПС ще го подкрепи, защото "държавното управление безпомощно разчита на хаоса", "държавността ерозира", "общественото напрежение е на градус и "демокрацията е в опасност".

Карадайъ не пропусна да отбележи, че участието на националистите в управлението е вредно за национална сигурност, която ксенофобията ерозира. 

По традиция Карадайъ изтъкна "заслугата" за българския етнически модел на "неговия създател д-р Ахмед Доган".

"ДПС ще разиграе етническата карта по най-свирепия начин за това, че не е във властта. Ще предприемат действия, които ще бъдат радикални. Това ще бъде скоро и всички трябва да бъдем готови за този момент", отговори Павел Шопов от "Обединените патриоти" на Карадайъ, без да обяснява какво има предвид, но в крайна сметка заключи, че ДПС са вредни за националната сигурност.

Оттам нататък колегите му се развихриха да нападат ДПС и "дебатът" пое в съвсем друга посока.

Данаил Кирилов стана за смях, иронизирайки Карадайъ

Данаил Кирилов от ГЕРБ пък реши да иронизира Мустафа Карадайъ, но сам стана за смях, сравнявайки "много нравствените" думи на Карадайъ с писмата от "Сенека до Луцисий". Шефът на правната комисия очевидно визираше "Нравствените писма" от Сенека до Лицилий.

А Марешки запълва дупки

Междувременно лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки се опита да открадне шоуто, но не с изява в пленарната зала, а извън нея. Както стана ясно, депутатите от "Воля" бойкотират дебата и всички те начело с лидера си са във Варна, за да запълват дупки.

В залата присъства един техен представител, който обяви, че приказките в парламента не помагат на никого и по-добре депутатите да отидат и да решават проблемите на хората на място – както Марешки с дупките. 

От прессъобщение на партията се разбра, че други нейни депутати са в с. Якимово при ограбения 75-годишния Цветан Миланов, за да му подарят видеонаблюдение. Веселин Марешки му израща и личен подарък - каракачанска овчарка, за да го пази от постоянните набези на крадци. Марешки също така ще възстанови откраднатите кокошки и пуйки и ще застрахова имуществото на Миланов, който спял с петлите си, за да ги пази.

Нека Марешки иде и в затворите, предложи Крум Зарков

"Искате да сте полезни с Марешки? След като запълните дупките - нека Марешки иде в затворите, там няма чистачки, или да шие униформи на полицаите. Депутатите не са полезни да пълнят дупки", коментира Крум Зарков от БСП. 

"Не знам дали знаете какво прави Министерският съвет, чиято оставка искаме, но със сигурност не знаете какво прави парламента", допълни той, обръщайки се към "Воля". 

С това пленарният дебат бе закрит. Гласуването на вота ще е в петък сутринта.

"Има си психиатри и сексолози, не може военният министър да говори за петли", коментира в кулоарите вицепремиерът Каракачанов по повод бойкота на "Воля"

"Винаги ще има такива, които скачат от третия етаж, а не от втория, както каза БСП, винаги ще има желаещи да избягат от правосъдието", отвърна Каракачанов на въпрос за избягалия днес арестант от Пловдив.

Министър Радев от своя страна изложи в кулоарите конрааргументи срещу Нинова. "Много от нещата са просто популизъм. Как така г-жа Нинова разбра, че битовата престъпност се е увеличила? Престъпността не се увеличава. Грабежите падат през последните 3 години. Кражбите също падат за 10-годишен период", каза Радев, показвайки таблица.

Заключителните думи на Борисов: БСП ги е яд

″Хубавото на вота на недоверие е, че се очерта алтернатива – БСП с ДПС пак″. Това коментира след оскъдните дебати по вота на недоверие на кабинета министър-председателят Бойко Борисов.

В типичния си стил той обясни, че социалистите ″ги е яд″ за успешното председателство и затова се опитвали да го помрачат.

″БСП от първия ден искаха да саботират европредседателството. За тях това беше жизнено важно. Затова и не участваха, не дадоха хора за него″, допълни министър-председателят.

″Проваляйки се като европредседатели, това щеше да бъде и достатъчен повод да ни се иска тогава оставката и то абсолютно резонно. Знаете как почнахме с НДК, с провокации, пък се оказа, че съдът ги оправда на практика″, каза още той.

След което продължи, обяснявайки, че все пак ″вотът на недоверие е парламентарна практика, това е записано в Конституцията. Искат вот, дават вот″. ″Парламентарните групи се защитават. Те го правят само за да може да покажат още веднъж, че ги е яд, че европредседателството е успешно“, коментира още той.

По думите му иначе няма обяснение защо Нинова припомня негови стари изказвания, че границата не се пази добре.

″Още от управлението на БСП, когато дойде след това и бежанската вълна, завари ни след това и нас, и тях неподготвени. Тогава те започнаха 30 км ограда, ние още 200 км направихме. Командировахме полиция, повече армия, сменихме законите. Англичаните ни даряваха джипове, че нямахме тогава. Впоследствие извоювах 150 млн. евро от ЕК за нашата граница“, допълни той и отбеляза, че се е купила много техника, автомобили и всичко необходимо.

Споделяне

Още по темата

Още от България