Властта отхвърли опозиционни мерки за младежка заетост и разписа свои

Парламентът отхвърли на първо четене в сряда предложения на левицата, които предвиждаха насърчителни мерки за наемането на млади хора на първа работа.

С промени в Закона за корпоративното подоходно облагане се предлагаше работодателят да може да намали счетоводния финансов резултат при определяне на данъка си, когато е предоставил стипендия на ученик или студент за не по-малко от 12 и не повече от 24 месеца и след това го наеме на работа. В Закона за насърчаване на заетостта се предлагаше всеки работодател, който наеме младеж до 29-годишна възраст за период от четири до шест месеца, да бъде освободен от плащане на осигурителни вноски за него, като се задължава да продължи договора за същия период, за който е получавал облекчения. Левицата предлагаше и промяна в Кодекса за социално осигуряване, според която времето за получаване на висше и полувисше образование да се зачита за трудов и осигурителен стаж, без да се откупува.

Заместник-председателят на парламентарната група на Коалиция за България Михаил Миков коментира, че единствената причина за отхвърлянето на законопроекта е, че е внесен от опозицията. Според него депутатите от ГЕРБ имат същото отношение към младите, както и премиера, който преди време “ги прати да стават овчари“.

Същевременно в сряда премиерът Бойко Борисов и представители на синдикалните и работодателските организации подписаха национално споразумение "Първа работа", включващо инициативи за включване на младите хора на пазара на труда.

“Минимум 22 хиляди хора трябва да бъдат назначени на работа през тази и следващата година по тази програма“, обяви социалният министър Тотю Младенов. “Единственото, което се иска, за да бъдат наети по програмата, е да се регистрират в бюрата по труда. Когато бъдат наети, те ще получат по програмата заплата и осигуровки според минималния праг на работата, която извършват. Отделно ще се изплаща и половина минимална работна заплата и за наставник на наетия млад служител“, посочи Младенов.

Той съобщи, че през май безработицата е била 11 процента, при 11.4 процента през април. “Само за един месец безработните са намалели с 13 000, като от тях три хиляди са млади хора“, каза Младенов.

Последните данни, изнесени преди ден, обаче сочат, че младежката безработица в България е малко над 19 на сто и е над средното ниво за Европейския съюз.

“Много е важно работодатели и синдикати да подкрепят министерството в тази инициатива“, каза след подписването на документа премиерът Бойко Борисов. “Това са хиляди хора, които по тази програма ще работят до 6 месеца, ще получават заплати и осигуровки“, допълни той. Премиерът се надява, че новите инвестиционни проекти ще осигурят още работни места. “Всяко едно работно място означава едно семейство да не живее в мизерия“, каза Борисов.

Споделяне

Още от България