КНСБ и таксиджиите се разграничиха от исканията за оставка

Властта откликна на различни протестни желания, с изключение на това за оставка

Студентите организираха бутафорен щурм на НС с картонени брони и оръжия, полицията ги следва с блокади на трафика до Лъвов мост

Няколко протеста блокираха центъра в сряда центъра на София, но тяхната численост и мощ бяха нищо в сравнение с онова, което демонстрира полицията. Напрежение не липсваше, но до сблъсъци не се стигна, а в следобедните часове се стигна до бутафория, когато студенти и граждани решиха да обикалят София, "изпробвайки" реакциите на полицаите, които абсурдно разшириха "зоната за сигурност" чак до Лъвов мост.

Новото в протестите беше демонстрацията на КНСБ, първата, организирана от национален синдикат по време на сегашното управление. Още преди ден лидерът на БСП я окачестви като безсмислена, защото правителството вече приема основни искания на КНСБ като връщане на данъка на т.нар. работещи бедни.

КНСБ предварително обявиха, че се разграничават от искането за оставка на кабинета и нямат общо с другите протести през деня – на студентите и на таксиметровите шофьори.

Синдикатът проведе многохилядно шествие (по данни на КНСБ – около 7-8 хиляди души, според други източници – двойно по-малко) с участници, пристигнали с автобуси от цялата страна, което тръгна от пл. "Македония" и стигна до Народното събрание.

Те настояха за замразяване на пенсионната реформа, криминализиране на неплащането на осигуровки; вдигане с поне 10% на заплатите в бюджетната сфера и запазване на броя на работещите на терен и осъществяващи контролни функции; гарантиране на навременното плащане на заплатите чрез гласуване на предложенията на КНСБ за промени в няколко закона; спешни мерки за оздравяване на държавните предприятия; осигуряване на 370 млн. лв., с които да се покрият финансовите ями в НЕК и пр.

Вицепремиерът Даниела Бобева заяви в сряда, че голяма част от деветте точки в декларацията на КНСБ са залегнали в програмата на правителството, а някои вече се изпълняват.

Сякаш зарадвани, че най-после има искания, за които могат да преговарят и нещо да обещаят, за разлика от продължаващите 160 дни протести, които искат оставката на правителството, депутатите от управляващото мнозинство едва ли не приветстваха демонстрацията на КСНБ, коментирайки я като нормална и демократична.

Със странно великодушие и готовност за отстъпки бе приет и протестът на таксиметрови шофьори. Макар че пред храма "Св. Ал. Невски"се събраха едва 20 таксиметрови коли и петдесетина шофьори, при тях дойде шефът на "Автомобилна администрация" Димитър Ганев, който обеща, че агенцията му ще напише законови промени, касаещи транспортния сектор, и ще ги предложи на парламента, за да удовлетвори исканията на протестиращите.

Таксиджиите искат да отпадне сегашното изискване колите им да са максимум 10-годишни, като "животът" им се увеличи с още 5 г. Освен това се против евентуално въвеждане на задължителна С категория за всички водачи. Настояват да се явяват на психотест само веднъж при започване на работа, а след това само в случай на произшествие, застрашаващо сигурността на пътниците им. Шофьорите освен това отказват да плащат патентен данък и не желаят да се въвежда задължителна минимална тарифа за превоз.

В сряда властта направи "подарък" и към зърнопроизводителите. С промени в ДОПК бе решено механизмът за обратно начисляване на ДДС да започне от 1 януари 2014 г. Депутатите се мотивираха с това, че преди месец зърнопроизводителите са се споразумели за тази дата с Министерството на земеделието.

Студенти шестваха из София, полицията разшири зоната за сигурност до Лъвов мост

Денят бе поредното изпитание за трафика в София, тъй като в следобедните часове и без това широкият периметър за сигурност около Народното събрание бе разширен допълнително от полицията, която следваше движещото се в различни посоки студентско-гражданско протестно шествие. Студентите стигнаха чак до бул. "Сливница" в опита си да преодолеят огромното стълпотворение от униформени, които бяха преградили с кордони всички подстъпи към парламента в карето между булевардите "Цар Освободител", "Васил Левски", "Дондуков" и ул. "Раковски".

Блокирано бе кръстовището на Сточна гора, а след това и на Лъвов мост. Своеобразната гоненица с полицията предизвика и комичен момент в действията ѝ, показващ, че доста от служителите на МВР всъщност нямат представа какво точно правят.

Униформените, придружаващи студентското шествие с патрулки, бусове и мотори, успяха да ги насочат обратно към ул. "Раковски" след рейда им по бул. "Сливница". Друг кордон обаче посрещна студентите, изтласквайки ги обратно надолу, което предизвика силно недоумение, както у демонстрантите, така и у следващите ги полицаи.

Подобно на ситуацията преди седмица, когато над 1000 униформени от София, Пловдив и Пазарджик тотално окупираха центъра на столицата, в сряда служителите на МВР превъзхождаха неколкократно протестиращите в по-голямата част от времето. Под полицейска блокада за пореден път се оказа и Факултетът по журналистика на СУ.

Картонена атака срещу парламента

Малко преди да тръгнат на шествие до Лъвов мост, студентите организираха зрелищна бутафорна атака пред НС, екипирани с картонени брони и оръжия. Те нахлуха в множеството строени в редица под гърмежа на пиратки. След това имитираха бойно сражение, пълзейки по жълтите павета.

Последната част от пърформанса включваше нареждане на картонени листове по новите концертни заграждения пред парламента, наподобявайки стена. Впоследствие тя бе запалена, което обаче не предизвика никаква реакция на стоящите от другата страна на оградата полицаи. По-късно към картонения "арсенал" бяха прибавени и няколко танка.

Студентското представление очевидно осмиваше думите на вътрешния министър Цветлин Йовчев, който обяви преди няколко дни, че на 12 ноември в МВР са получили "категорични сигнали" за атака на парламента. Тогава няколко десетки протестиращи издърпаха голяма част от металните заграждения пред НС, което предизвика полицията да изчисти площада, изблъсквайки демонстрантите.

Митингът на КНСБ изтласка протеста срещу правителството

Пред парламента и около него вреше и кипеше от протестиращи и полиция още от 11.00 часа в сряда. Кулминацията настъпи по обед, когато многохилядното протестно шествие на КНСБ пристигна пред парламента, където вече се бяха събрали около хиляда студенти и граждани.

Преди тях обаче, около 9.00 часа, на площада се появиха групово около 100 момчета с качулки, които застанаха плътно пред полицията, като буфер между протестиращите и кордона от униформени. Те обърнаха гръб към телевизионните камери и започнаха да скандират "Подкрепа" с лице към парламента, очевидно за да провокират протестиращите. Половин час по-късно "качулатите", пак като по команда, се изтеглиха към Софийския университет, а след това отидоха при малобройната група контрапротестиращи, предвождана от активистката на БСП Нина Гергова.

Шествието на КНСБ пристигна около 12.00 часа и организаторите му поискаха от събралите се на площада студенти и граждани да направят място за синдикалистите, които бяха издигнали трибуна.
Стигна се до спречкване между двата блока протестиращи, тъй като част от участниците в #ДАНСwithme бяха недоволни, че вместо да ги подкрепят с искане за оставка на правителството, синдикалистите си правят митинг. Участниците в КНСБ се оказаха на различни мнения – част от тях казаха, че нямат политически искания и се нахвърлиха срещу протестиращите, но други синдикални членове подкрепиха студентско-гражданската акция.

Два неуспешни опита за пробив през кордона

Протестиращите студенти и граждани оставиха КНСБ да си държат речите пред парламента и поеха към ул. "Оборище", където направиха опит да пробият полицейския кордон, но бяха отбити от пристигналото подкрепление на частите за борба с безредиците и се отправиха към Паметника на Васил Левски, а оттам и по бул. "Дондуков".

Там също направиха безуспешен опит да пробият кордона. Полицията препречи булеварда с голям червен автобус "Чавдар", блокирайки пътя към Министерския съвет.

След това студентско-гражданското шествие, към което непрекъснато се присъединяваха хора и се събраха към 1500 човека, се върна обратно към парламента и зае пространството към градинката между НС и Софийския университет. През цялото време хората скандираха "Оставка". След като синдикалистите опразниха площада, студентите изнесоха своето представление и се отправиха да шестват, следвани от полицията.

Споделяне

Още по темата

Още от България