Властта пас по подновеното разширение на ски лифт в Банско

Чака се прокуратурата да каже дали е незаконно, но МОСВ няма да позволи сечта на дървета

Регионалното и екоминистерството ще пасуват по сигнала от природозащитници за незаконно подновена реализация на проекта за разширяване на триседалковия лифт "Тодорка" в ски зоната Банско с шестседалков от свързаната с концесионера на ски зоната "Юлен" фирма "Маренго Трейдинг". Това става ясно от съобщение на двете ведомства, в които те обясняват хронологията на казуса, позовават се на стари документи, даващи картбланш на проекта, и излиза, че засега няма проблеми с възобновената работа, освен ако прокуратурата не реши друго.

Все пак екоминистерството няма да разреши отсичането на 88 дървета бяла мура и смърч, които вече са маркирани за разширяване на просеката на лифта, докато в същото време "Маренго" подменя основите на старото съоръжение, по данни на екокоалицията "За да остане природа в България". Именно тя във вторник алармира за подновеното разширяване на лифта в нарушение на концесионния договор с "Юлен"

Според "Маренго" обаче тези твърдения са "повтарящи се опити за нескопосана манипулация относно модернизирането на лифт "Тодорка" в Пирин и оспорването на правото ни на собственост върху съоръжението".

Целта – подмяна на съоръжението до новия ски сезон

"Маренго Трейдинг" ЕООД модернизира съоръжението с напълно редовни документи и няма никакви законови основания подмяната да бъде спряна. Нито един от компетентните органи, проверили документите на извършващата се модернизация на лифт Тодорка не е установил нарушение. Надяваме се, че през новия зимен сезон модернизираното съоръжение ще създава повече комфорт и приятни емоции на гостите на Пирин", посочват още от фирмата изпълнител на разширяването на лифта.

Ведомствата по околната среда и регионалното развитие пък се ограничиха с обяснения по случая, свързани най-вече с писмо на екоминистъра Станислав Анастасов от ДПС, изпратено в началото на август 2014 г., когато мандата на правителството на Пламен Орешарски е към края си. В него се посочва, че няма основания да се даде отрицателно становище по инвестиционния проект на "Маренго" за новия лифт, тъй като подмяната влизала правомерно в разпоредбите на Закона за устройството на територията.

Писмото на Анастасов е обжалвано от природозащитници пред Върховния административен съд (ВАС) от Асоциация на парковете в България, по казуса са образувани и прокурорски преписки в Окръжна прокуратура Благоевград, Софийска градска прокуратура и Върховна административна прокуратура (ВАП), обясниха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

ВАС обаче оставя без разглеждане жалбата срещу решението на бившия екоминистър. Прокурорската преписка на Софийска градска прокуратура пък отказва преди два месеца да образува досъдебно производство по случая, а проверките в Окръжна прокуратура Благоевград и на ВАП все още са в ход, допълват от ековедомството.

Врътки в разрешителното

То посочва, че на 25 май 2015 г. главният архитект на Банско е дал разрешително за строеж по проекта за реконструкцията на триседалковия лифт "Тодорка“. Регионалното министерство пък допълва, че заповед на община Банско от 2 юли.2015 г. по силата на Административнопроцесуалния кодекс е променен титулярът по разрешението за строеж за шестседалковия лифт и в него е вписана само "Маренго трейдинг“ ЕООД. Тази заповед не подлежи на служебна проверка от Дирекцията за национален строителен контрол, а разрешението за строеж не е документ за собственост и не поражда вещно право, обяснява ведомството на Лиляна Павлова.

МРРБ също си измива ръцете с писмото на Анастасов, като посочва, че "стартиралите строително-монтажни работи касаят реконструкция на съществуващо от 25 години съоръжение, без промяна на трасето, в рамките на съществуващия сервитут и за извършването им има решение на МОСВ, че не е необходима оценка за въздействие върху околната среда и оценка за съвместимост според изискванията на екологичното законодателство".

"Направена от Дирекцията за национален строителен контрол служебна проверка е установила съответствие с плана за управление на парк "Пирин“ и действащия териториален устройствен план", завършва съобщението на регионалното министерство.

От МОСВ също посочват, че в началото на юни 2015 г. поискали от районната дирекция на строителен контрол резултатите от служебна проверка по Закона за устройство на територията на издаденото разрешение за строеж. От там отговорили, че няма проблеми с разрешителното.

Няма да се разреши сечта на дърветата за просека

В заключение от екоминистерството заявяват, че до приключване на проверките от Окръжната прокуратура в Благоевград и ВАП и постановяване на съответните прокурорски актове няма да разреши отсичането на набелязаните 88 дървета бяла мура и смърч, за да се разшири просеката на лифта.

Случаят с разширяването на лифта се разшумя отново, след като от екокоалицията "За да остане природа в България" обяви, че това става незаконно и на място снима как се сменят основите на стария лифт и набелязаните за отсичане дървета за просеката на съоръжението, за което се твърдеше, че няма да заеме допълнителни площи от националния парк "Пирин" и дори ще е по-малко от предишния лифт.

От организацията посочват, че извършваните дейности от "Маренго" са в нарушение на концесионния договор, подписан между екоминистерството и "Ялен", за който от години се твърди, че ще бъде ревизиран, но поредната назначена проверка от премиера Бойко Борисов в началото на 2015 г. още се бави с изводите и предложенията си за решаването на проблемите с ползваната в повече от "Юлен" площ в парка за нуждите на ски зоната.

"Новият лифт не фигурира въобще в концесията за ски зона Банско. Съответно започналото строителство е поредният опит за заграбване на територии изключителна държавна собственост в Национален парк "Пирин", като в случая това се осъществява не от концесионера, а от свързана с него офшорна компания", пише в съобщението на "За да остане природа в България".

Старите лифтове не били обект на концесията

От "Маренго" обаче им опонират, че "всички построени преди концесията лифтове и влекове на територията на НП "Пирин“ са частна собственост и не са обект на концесия. Всички тези лифтове притежават право на строеж върху територията, на която са построени, защото са изградени през 80-те години преди Националния парк "Пирин” да стане изключителна държавна собственост".

Природозащитниците припомнят, че проектът за нов 6-седалков лифт под връх Тодорка беше спрян през 2011 г. от екоминистъра Нона Караджова в предишното правителство на Бойко Борисов, защото нарушава концесионния договор за ски зона Банско и плана за управление на Национален парк Пирин.

Писмото на екоминистъра Станислав Анастасов обаче дава картбланша на фирмата да строи и това вече е в ход, въпреки изявленията на премиера, че иска да се изчистят всички проблеми в ски зоната и концесията за ползване на част от националния парк

Затова и от коалицията са поискали официално от Агенцията по кадастър и министерствата на регионалното развитие и на околната среда да проверят как и с чия помощ офшорната компания е възстановила строителните книжа за съществуващия лифт "Тодорка“ не само без да има вещни права в парка, но и при сервитут от 34 дка, което е двойно повече от официалния сервитут на лифта от 19.3 дка съгласно концесионния договор.

От "За да остане природа в България" предупреждават, че ако държавата откаже да спре далаверата на ДПС и престъпното заграбване на територии от Национален парк "Пирин" от офшорна компания, това ще прехвърли политическата отговорност за отказа от спазването на законите в Пирин от правителството на Орешарски върху настоящето правителство на Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?