Президентът: Още не сме изградили своята чиста и свята република

Властта почете паметта на Левски на фона на скандирания "Оставка"

"Атака" отново разигра националистически фарс, мощно ругана от множеството

Цветлин Йовчев, Михаил Миков и Росен Плевнелиев. Сн. БГНЕС

Въпреки опасенията от ексцесии възпоменателната церемония в Деня на Левски мина спокойно, но на фона на скандирания "Оставка" на дошли граждани. Традиционно след края ѝ настроението на стеклите се граждани бе помрачено от ежегодното шествие на "Атака", което внесе напрежение и накара полицията да удвои силите, за да не се стигне до ексцесии.

На церемонията пред паметника на Васил Левски дойдоха президентът Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание Михаил Миков, вицепремиерът Цветлин Йовчев, министърът на отбраната Ангел Найденов, на външните работи Кристиян Вигенин, столичният кмет Йорданка Фандъкова, патриарх Неофит. Премиерът Пламен Орешарски не бе на възпоменанието, защото е на посещение в Азербайджан.

Площадът около паметника бе отцепен плътно от полицията, а зад огражденията имаше множество от хора, от чиито редици се чуваха скандирания "оставка". Пред самия паметник от 14 до 19 часа бе поставен почетен военен караул.

По същото време преподаватели с плакат "Университетските преподаватели призовават: събудете се!” се отправиха към монумента. Преди това те се събраха пред входа на Софийския университет "Свети Климент Охридски", където поясниха, че искат да изразят несъгласието си, че дати като днешната се използват по популистки начин от различни политически сили.

Преподавателите носеха листа с надписи "Чиста и свята република - кое не разбрахте?”, "Чиста и свята република - не коалиция с Атака”. А сред множеството около паметника имаше десетки участници в редовните вечерни протести срещу правителството на Пламен Орешарски.

В ранния следобед десетки богомолци се събраха в столичния храм "Света София", за да почетат паметта на Апостола. Панихида отслужи патриарх Неофит.

В краткото си слово пред събралите си около паметника президентът Росен Плевнелиев изтъкна: "Българските граждани, независимо от вяра, религиозна и етническа принадлежност, са способни, и достойни да осъществят идеала на Левски".

"Още не сме равни с другите европейски народи и все още не сме изградили своята чиста и свята република. Имаме още много работа за вършене. Нека никой не поставя под съмнение зададената от Апостола цел и посока", продължи Плевнелиев".

"На тази дата скланяме глава, за да почетем великото дело. Левски е непреходен идеал, ориентир и коректив за всеки от нас, и за нацията, като цяло. Онзи, който в епохата на безкуражието имаше куража да тръгне между народа, за да му проповядва правда и свобода", каза в словото си държавният глава.

"Без да пести сили, Апостолът не просто проповядваше. Левски прокарваше пътеки в душите и сърцата на нашите сънародници. Колцина от нас си дават ясна сметка, че и днес трябва да защитаваме неговото дело, да съхраним и предадем неговия идеал и завет за България. Днес е нашият ред. Свободата и достойнството на България зависят от нас, гражданите, от усилията ни по демократичен път да защитаваме правата си", продължи Плевнелиев.

И завърши с думите: Успехът на едно дело е винаги в ръцете на народа. Левски, Ботев и плеадата български патриоти изковаха нашия национален идеал, който ни обединява и днес".

След официалните думи официалните лица поставиха венци и цветя, след което се изви шествие от граждани, желаещи да сложат цвете пред паметника. Полицията отвори кордоните и хората спокойно можеха да оставят цветята си.

След 19 часа пред паметника пристигна традиционното шествие на симпатизанти на "Атака", което тръгна от централата на партията, разположена недалеч. Хората на Сидеров скандираха "Волен" и "Победа". Те бяха плътно охранявани от полицейски кордон.

Присъстващите на мястото граждани отговориха с освиркания и обидни подхвърляния към атакистите. Полицията се бе погрижила да нямат досег с участниците в шествието, затова размяната на реплики и подвиквания се водеше от разстояние.

Сидеров настоя през мегафон полицията незабавно да "махне провокаторите" и призова униформените да осигурят между хората му и освиркащите граждани "безопасно разстояние".

На едно от носените от атакисти знамена пише "България над всичко". Издигнат бе плакат с надпис "141 години от убийството на Васил Левски от турските изроди".

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?