Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Властта почете паметта на Левски с опит да повтори 14 януари

Граждани освиркаха венеца, поднесен от името на липсващия Борисов

550 коментара
Снимка: БГНЕС

Целият наличен състав на СДВР, военна полиция, жандармерия, охранителна полиция, общинска полиция и НСО с подкрепата на бронирани военни машини се ангажираха да пазят представителите на властта пред паметника на Васил Левски в София от разгневената тълпа, която беше готова да пробие кордоните и да стигне до възпоменателната церемония по повод 140-годишнината от смъртта на Апостола.

Граждани, допуснати в охранявания периметър около паметника, освиркаха поднасянето на венец от името на премиера Бойко Борисов, който предпочете да не присъства.

Последвалите сблъсъци между тежко екипираните полицейски части за борба с безредиците и протестиращите вече главно срещу правителството ескалираха до степен, близка до кървавия развой на демонстрацията пред парламента на 14 януари 2009 г. Подобно на тогавашния емблематичен случай, във вторник всички действия на недоволните бяха съпроводени от постоянни провокации от страна на предимно подрастващи крайно-десни ултраси.

От самото начало на шествието малко след 18.00 часа на Орлов мост към него постепенно се присъединяваха отделни групички от младежи с качулки и маски, като най-голямата от тях изчакваше в подлеза на метрото до Софийския университет. Така няколко стотин души се сблъскаха с първия полицейски кордон за вечерта на Ректората. Охраната, ръководена лично от зам.-шефа на СДВР Христо Терзийски не трябваше да допуска хората до продължаващата в този момент церемония пред паметника на Апостола.

След около двайсетина минути все по-разрастващото се шествие все пак бе пропуснато да премине леко напред. Следващата блокада, подкрепена от две "пустинни котки" (бронирани машини на военна полиция, предназначени за доста по-сериозни операции – бел.ред.), посрещна демонстрантите на кръстовището на ул. "Оборище" и бул "Васил Левски".

След поредната порция любезности към униформените, хората се пренасочиха през заобиколен маршрут през близката ул. "Кракра", откъдето все пак достигнаха паметника, за да изпратят с ръкопляскания маршируващите гвардейци. Официалните гости, сред които президентът Росен Плевнелиев, парламентарният шеф Цецка Цачева и вътрешният министър Цветан Цветанов, вече необезпокоявано бяха напуснали района.

Типична пасивност на МВР към провокаторите

Последва опит на шествието да мине по ул. "Московска", за да се добере до Народното събрание, но нов плътен кордон възпрепятства намеренията на протестиращите. В този момент бе и първият по-сериозен залп от бомбички, факли и пластмасови бирени бутилки. Полицията обаче се въздържа от действия, въпреки че основният ѝ проблем бяха познатите младежи със скрити лица.

По същия начин се развиха събитията на 14 януари, когато не повече от двайсетина маскирани младежи бяха оставени да замерят с какво ли не униформените, които дълго време не направиха дори опит да ги заключат.

След "Московска" множеството се насочи обратно към СУ, за да стигне парламента, преминавайки през градинката при паметника на Св. Климент Охридски. За четвърти път протестиращите се оказаха "заклещени" между прииждащите зад тях и полицейските щитове. Бомбичките продължаваха да гърмят. Между останалите скандирания откъслечно се чу и добре познатия за родните стадиони рефрен: "Ние всички сме расисти, смърт за всички малцинства..."

На същото място, но от другата страна на показно охраняваната буферна зона, се оказаха привържениците на "Атака", шестващи в памет на Левски. След около половинчасов престой хората, започнали похода си от Орлов мост, постепенно започнаха да се изтеглят към началната точка на протеста. Оттеглянето бе съпроводено от внезапно появил се бял бус, от който силно звучаха възрожденски песни, типични за мероприятия на Волен Сидеров.

В крайна сметка на кръстовището на бул. "Цар Освободител" и "Евлоги Георгиев" се събраха 2000-3000 души. Обичайно за предишните два протестни дни в София, след известно време хората се оттегчиха и предприеха втори рейд към Софийския университет.

Хаотична бруталност вместо навременни действия

Именно последвалите събития доста се доближиха до ексцесиите отпреди 4 години, при които пострадаха десетки невинни хора. Както и тогава, бруталната полицейска атака бе предшествана от упорито настъпление от страна на ултраси. В този случай обаче, маскираните бяха десетина пъти повече и замеряха кордона с бомбички, димки, факли, бутилки и камъни, вместо с буци лед и заграждения.

За щастие сега пострадалите бяха много по-малко, но отново нямаха общо с крайните провокатори. Екипираните с протектори полицаи пък се постараха да нанесат "качествени" травми на всеки, който докопат. До степен, че паднали и закриващи главите си хора, бяха налагани без свян от телевизионните камери.

Около 40-годишен познат на Андрей Слабаков остана безжизнен на земята с разбита глава, докато след 20-ина минути дойде линейка, за да ги откара в "Пирогов". Стана ясно, че от медицинска помощ се нуждаят още няколко души, пострадали от полицейските палки. Мъж на очевидна възраст около 60 години, също с окървавена глава, разказа, че е бил ритан и налаган от полицаи.

По данни на "Пирогов" след протестите помощ са потърсили общо 9 души, сред които 16-годишно дете, три жени и петима мъже - повечето с травми по главата. Някои сайтове съобщиха, че сред пострадалите била и Даниела Пеловска, появила се по-рано на пресконференцията на премиера Борисов. Според очевидци тя била освирквана и дори атакувана от демонстранти.

Въпреки че униформената агресия бе заснета от множеството оператори и фоторепортери, зам.-шефът на СДВР Христо Терзийски невъзмутимо предположи в телевизионно интервю от мястото на събитието, че ранените били жертви на "приятелски огън", а не на "усърдието" на подчинените му. Съобщи обаче, че има пострадали полицаи.

На този фон продължиха мощните освирквания и скандирания срещу МВР и правителството, като малка част от тълпата се отправи към офиса на ЧЕЗ на ул. "Раковска" и след това към НДК, където отново се стигна до кратки схватки с униформени.

Междувременно няколко стотин души се събраха пред Министерския съвет, за да протестират срещу разрешението да се застроява Пирин. Екозащитниците блокираха за кратко движението, като подобно на хората в другата част на центъра, доста често скандираха "оставка".

Безпрецедентните мерки за сигурност на властта

Само няколко часа преди демонстрациите и докато течеше пресконференцията на премиера Бойко Борисов, който обеща да сваля цените на тока и да вдига доходите, властите предприеха безпрецедентните мерки за сигурност.

МВР и военното министерство струпаха значителна техника и блокираха напълно движението около Народното събрание и паметника на Васил Левски, за да се ограничи достъпът на протестиращите до традиционното преклонение в памет на Апостола.

Военното министерство осигури четири машини "пустинни котки", които отцепваха подстъпите към паметника от страната на кръстовището с бул. "Дондуков" и от страната на Народната библиотека. За да осигурят сигурността на събитието, органите на реда използваха дори автобус от градския транспорт, който препречи пътя откъм парка "Заимов". Освен това бяха осигурени и скенери, през които трябваше да минат всички желаещи да присъстват на церемонията.

Подобна бе и ситуацията в района на Народното събрание, което от ранния следобед бе плътно обградено от заграждения, а движението между сградите на БАН и парламента бе спряно. Забелязваха се и значителен брой жандармеристи

Въпреки очевидната връзка между тази невиждана дори след атентата в Бургас охрана и масовите протести, от военното министерство съобщиха пред Mediapool, че струпването на техниката и военни полицаи в София няма нищо общо с протестите. Четири военни бронирани машини охраняват района.

Традиционно пресцентърът на Министерството на отбраната обяви, че няма информация и не знае дали всички служители на военната полиция са съсредоточени в София. В събота пък самите военни ще протестират срещу лошите условия на труд в армията и непрекъснатите промени в условията за пенсиониране. От МВР пък обясниха пред Меdiapool, че е било осигурено и т.нар. водно оръдие, което се използва основно за борба с футболни хулигани.

Източници на Mediapool от полицията коментираха, че очевидно ръководството е решило да вземе по-сериозни мерки за сигурност от тези преди ден, когато 2000-3000 души се оказаха пред парламента, а полицаите бяха едва петдесетина. Тогава се стигна и до леки сблъсъци, заради солидното присъствие на футболни ултраси и крайни националисти.

Протестите продължават да заливат страната

Вълната от протести заля още редица градове в провинцията. Хората, излизащи на улицата, промениха недоволството си от монополите към цялата система на държавата.

В Плевен се събраха над 3 хиляди души, колкото и в Димитровград и Благоевград. В Бургас бяха по-малко от вчера, но във Варна, откъдето започнаха протестите, множеството достигна около 8000 души. Във Враца се събраха над 500 души, в Габрово около 300 жители излязоха на улицата. Издиганите от хората плакати вече бяха насочени предимно срещу управляващите.

По-късно от МВР съобщиха на сайта си, че общо 11 души са били задържани столичните полицейски управления след безредиците в центъра.

"Сред потърсилите лекарска помощ са и двама полицаи, като единият е бил откаран в болница, другият е бил прегледан на място. Нанесени са щети по полицейски бус и две коли на жандармерията, един патрулен полицейски автомобил е напълно унищожен. В района на Орлов мост се стигна до намеса на полицейските сили след продължително провокиране и хвърлени по тях бомбички, камъни и други твърди предмети", обобщиха от силовото ведомство.

Очаквано липсваше коментар по въпроса – защо в продължение на около два часа не бе направен дори един опит видимо маскираните и агресивни провокатори да бъдат задържани, за да не се стига до поредното пребиване на случайни демонстранти.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

550 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #550

  Борисов падна за дузпа!!!
  Понеже гербаджиите явно не разбират шизофреничната ситуация на своя любим антикомунист-живковист Бойко, ще се опитам да им го обясня на тяхното ниво: Бойко падна за дузпа. Изпроси си от върховния суверен пощада чрез бягство от отговорност преди края на мача и в съблекалнята крои планове как да купи първенството отново. Техният Бойко обича да се пъчи, че си има своя социология. Виждал народната любов да се отразява например в това, че се пълни спортната зала, която им построил

 2. Анонимен
  #549

  Хора, не се заплитайте в обиди и дреболии! Протестите трябва да продължат докато президента не бъде принуден да насрочи избори за Велико народно събрание. Само то може да променя конституцията, само чрез него може да се промени системата, която види се никой вече не иска / освен лешоядите, които си папкат от години чрез нея/. Така наречената "политическа класа" ще получи своя г.зобрък, обаче заслужава, нали?!

 3. Анонимен
  #548

  539,не се напиняй,че ще получиш херния!Боко остави непокът -нати скудоимниците и крадците по "институциите" и парла- мента.Дори гадният и обиждащ дори твоята оскъдна мозъчна дейност номер с оставката и връщането на дянков не те спи- ра да цвъцкаш във форума!Или се уплаши за хранилката си?

 4. Анонимен
  #547

  това което се случи снощи в Софиа е абсолютно безобразие от страна на правителството, срам за всички тези които го издигнаха на власт преди 3,5 год.

 5. Анонимен
  #546

  до506-Радвам се ,че има още умни БЪЛГАРИ!БОГ ДА ВИ ПАЗИ!

 6. Анонимен
  #545

  ДО 495-А също и на мангала и на евреина!Другото е просто!

 7. Анонимен
  #544

  Кой е офицерът, който нареди снощи да бъдат бити само мирните протестиращи и да не се закачат платените от ГЕРБ непълнолетни провокатори? Да бъде уволнен незабавно. Изпълнил е телефонната заповед на Цветанов, но това не го оправдава. Друг път да си опичат акъла дали да изпълняват такива заповеди.

 8. Анонимен
  #543

  ДО 460-Това е Истината!Но малко БЪЛГАРИ я знаят!БОГ ДА ВИ ПАЗИ !

 9. Анонимен
  #542

  Не беше опит, а си беше повторение 1:1. МВР отново вкара в играта нацистчетата-ултраси на Боян Расате. Остави ги да буйстват и сквернословят с часове. После жандармерията атакува и преби само стари хора, жени и интелигентни младежи. Изобщо не пипнаха провокаторчетата. Малък пропуск: какво се е случило с немските овчарки? Липсваха ми :(

 10. Анонимен
  #541

  Вчера целият български народ видя чрез Вас-медиите по какъв циничен начин властта се опитваше да потуши народното недоволство. Възмущавам се от безцеремонността на някои полицаи, които ритаха на земята неволно паднал човек/това беше показано по всички телевизии/ и как само това не го видя директора на СДВР не ми е обяснимо. Полицаите трябва да разберат, че са част от народа, който е излязъл на улицата не от добро, не от хубав живот, а от глада и мизерията, която се шири вече повече от 2 години в нашата мила Родина. Осъзнайте се полицаи и отидете в редиците при хората. С това Вие ще докажете, че сте БЪЛГАРИ.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.