Властта подели по равно между свои и опозиционни общини парите за общи планове

Министерството на инвестиционното планиране (МИП) осигури частично финансиране на 40 общини за изработване на задание за общ устройствен план (ОУП), съобщиха от ведомството на министър Иван Данов.

Точната сума, която ще получат тези местни власти, ще стане ясна след провеждането на обществени поръчки за изработването на плановете, тъй като финансирането ще е 70 процента от договорената цена. Общо тазгодишният бюджет за ведомството за изготвяне на общи устройствени планове е 5 млн. лв. като сега отпуснатите средства са само първият етап от подпомагане на общините за ОУП.

Всички кандидати, които отговарят на условията и са подали в срок съответната документация, са одобрени и ще получат финансиране, е посочено в съобщението.

Одобрени са предимно малки общини за финансиране, като единствените изключения са областните градове Ловеч и Пазарджик. Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев е от БСП, а на Пазарджик Тодор Попов е председател на Националното сдружение на общините, като кандидатурата му за кмет е издигната от Инициативен комитет.

40-те общини са от 16 области, като най-много – пет, са от най-бедната Видинска област и всички се управляват от кметове от БСП.

Най-много са общините на БСП, които получават финансиране за изработване на ОУП – 11, следвани от ДПС и ГЕРБ с по осем. Кметовете на седем общини са издигнати от инициативни комитети. На останалите шест общини, кметовете са били подкрепени от коалиции от партии. Това показват данните на Централната избирателна комисия.

Така на практика финансирането на общините за изработване на ОУП е разделено почти поравно между кметове от управляващата коалиция БСП и ДПС и на такива от опозицията.

Общият устройствен план е изключително важен документ за всяка община, защото дава яснота къде и какво може да се строи. Поради липса на пари или поради други интереси голяма част от общините не изготвяха ОУП за да може застрояването да върви на парче, което е особено характерно за морските общини и тези, в които има курорти. 

Към момента над двеста от общо 264 общини, което е двете трети, не са изработили или приели ОУП. За да принуди местната власт да изготви документите, предишният парламент промени Закона за устройство на територията и до 1 януари 2016 г. всички общини трябва да имат одобрени ОУП в противен случай няма да могат да издават разрешения за строеж.

За целта кметовете трябваше до 26 май 2013 г. да внесат предложение в общинския съвет за започване на процедура по изготвянето на ОУП. Вече 225 общини са започнали работата на изготвяне на ОУП. Само 41 общини не са предприели все още никакви стъпки, уточниха от МИП пред Mediapool.

Съдействието на местното самоуправление при изработване и одобряване на общи устройствени планове е основен приоритет на инвестиционното министерство.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?