Властта подслушвала протестиращите като бунтовници и превратаджии

Снимка: БГНЕС

Участие в бунт и опит за преврат. Това са били част от оправданията на прокураутрата и службите, за да подслушват и следят протестиращи срещу правителството на Бойко Борисов през миналата година. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Бойко Рашков. Той обясни, че за да се разреши подслушването е им е ползван текст от Наказателния кодекс, по който не са образувани дела след приемането през 1968 г.

"Това е съставът на чл. 95, който предвижда, че някой иска да събори властта чрез участие в бунт, въстание и т.н. Мисля си, че трябва да поразсъждаваме малко по тоя въпрос – как едни протестиращи граждани по улицата едва ли не са обявени от тези специализирани органи, че са се готвели да осъществят подобно събаряне на властта. И това е едно от най-важните неща", заяви Рашков.

Той за пореден път заяви, че доказателства за подслушването има. Документацията се държала от специалните служби, с които миналият парламент не се е занимавал, обясни Рашков. Министърът намекна, че началниците им не са били сменени поради краткия живот на предишното народно събрание.

Рашков обясни, че не може да каже имена на подслушвани и следени, защото така би издал класифицирана информация и би извършил престъпление. Закани се обаче да предаде цялата информация на следващия парламент.

"Говореха по този въпрос, разчитайки на факта, че точно тези специализирани ограни съхраняват в момента документацията в тази посока и че проверката, която мога да извърша аз и моите колеги в МВР, няма достъп до тази информация, затова се появиха по екраните да казват, че няма доказателства. Доказателства има и аз ще ги представя на новосформирания парламент", каза той.

Че протестиращи са били следени се знае от няколко седмици. Иначе самите те твърдят, че са го подозирали отдавна. Според докуметни, публикувани от разследващия сайт Bird.bg сред следените е бил Тихомир Василев, активист на партията на Мая Манолова. От документите се вижда, че прокуратурата е искал следенето му със СРС-та да се удължи. Посочва се също, че има данни, че уличното недоволствот е било платено от хазртния бос Васил Божков.

Засега от прокуратурата твърдят, че не са открили данни за нещо незаконно.

Споделяне

Още по темата

Още от България