Властта поведе шествието "за" втория лифт на Банско

Банскалии бяха извозени с училищни автобуси и предвождани от Валери Симеонов и Красимир Каракачанов

Властта активно подкрепи поддръжниците на строежа на втория кабинков лифт на Банско в четвъртък вечерта, след като училищни автобуси извозиха участниците в демонстрацията, която се предвожда от вицепремиера Валери Симеонов и министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Редом до тях са евродепутатът Ангел Джамбазки и бившият съветник на предишния министър на икономиката от предишното правителство на Бойко Борисов Владимир Каролев, който се изявява като организатор и съветва участниците в контрапротеста да не скандират мафия заради присъствието на много чужденци в този момент в София.

Подпомаганите съвсем явно от властта демонстранти, които искат разрастване на ски зоната в Банско, пристигнаха с автобуси с надпис "Аз искам да карам ски в България“, част от които са и "брандирани“ като училищни, показват снимки на читатели на Mediapool.

Минути преди започването на церемонията по откриването на българското европредседателство, в което участват тримата евролидери Доналд Туск, Антонио Таяни и Жан-Клод Юнкер, всички еврокомисари и кабинета, воден от премиера Бойко Борисов, Валели Симеонов и Красимир Каракачанов бяха начело на привържениците на развитието на ски съоръженията в парк "Пирин".
Привържениците на решението на Министерския съвет от 28 декември, даващо картбланш за нови ски строежи в парк "Пирин", предложиха бийтбокс и брейкденс шествие, водено от джип хамър, което на практика превзе досегашния маршрут по бул. "Витоша" на природозащитниците, които са против разрешаването на ски строежи без да е направена оценка за въздействие върху околната среда на потенциалните инвестиционни намерения в парка.

"През всички тези години една малка група псевдо еколози пречи за модернизирането на България", каза пред журналисти кметът на Банско Георги Икономов, който също се включи в шествието в подкрепа на втория лифт в курорта.

"Изграждането на втори лифт е нещо, което не е важно само за Банско, а е важно за цяла България, защото за добро или лошо Банско в момента е лицето на зимните спортове у нас. След две седмици в града ще има световна купа по сноуборд, а през следващите три години - световни купи по ски за мъже и жени. Чрез това, което прави Банско за зимните спортове, се рекламира цяла България като зимна ски дестинация. Така че това е едно изключително важно решение за цялото българско общество", заяви той.

"Всички хора, които сме тук, искаме да се опълчим срещу "зелените" лъжи, защото те продължават всеки ден да манипулират общественото мнение. Това трябва да спре. Хората, които сме днес тук и които работим и живеем в Пирин, сме истинските изразители на зелената идея", обяви кметът на Банско.

По думите му в контрапротеста са се включили и кметовете на Гоце Делчев, на Благоевград, на Струмяни и др. "Малко са каузите, които подкрепят кметове от различни политически партии", посочи той.

Демонстрацията трябва да приключи с концерт хепънинг, в който за участие са поканени и им е платено от сдружение "Бъдеще за Банско" популярни след младежите изпълнители. Явно целта на организаторите е проявата да привлече и хора, които ще отидат на концерта само заради участниците в него, но ще могат да бъдат представени като поддръжници на идеята за развитие на ски зоната.

При последните протести срещу строежа на втория кабинков лифт в София и контрапротести в негова подкрепа на пътя край Симитли, състояли се на 4 януари, организаторите се заканиха отново да премерят подкрепата за каузите си на 11 януари вечерта в столицата след откриването на българското европредседателство, за което у нас ще дойдат ръководителите на общността и представители на множество западни медии.

Споделяне

Още по темата

Още от България