Властта пуска бързи кредити до 1500 лв. за хората в неплатен отпуск

Бойко Борисов обяви пакет от мерки за 4.5 млрд. лв.

Снимка: Архив

Работещите в неплатен отпуск заради Covid-19 ще могат да получат бързи, безлихвени, необезпечени заеми на стойност до 1500 лв.

Това е една от новите социално-икономически мерки на правителството на обща стойност 4.5 млрд. лв., обяви във вторник премиерът Бойко Борисов.

Той за пореден път изнесе дълъг монолог за това колко добри антикризисни мерки е предприело правителството, как "щабът се справя отлично, перфектно" и как държавата не може да изхарчи накуп всичките спестени резерви ("цялата мазнинка" по неговия израз), защото "няма учен, който да каже колко дълго ще продължи кризата, няма институт, който да каже, че има ваксина". Между другото, той спомена, че няма да се реализира обещаният преди това от кабинета икономически антикризисен щаб в допълнение към здравния, което значи, че социално-икономическите мерки ще се решават ад хок, както до момента.

Бързите заеми ще се отпускат от търговските банки. Държавата ще играе ролята на гарант през Българската банка за развитие, която ще бъде капитализирана за целта с 200 млн. лв.

Идеята на мярката е да се подпомогнат хората, останали временно без заплати, но запазили работните си места.

С други 500 млн. лв. ББР ще предостави портфейлни гаранции на търговските банки за облекчаване на условията по заемите. С тази сума ще бъдат гарантирани заеми на обща стойност 2 млрд. лв., уточни финансовият министър Владислав Горанов.

Борисов се раздразни на поредния журналистически въпрос за неплащане на вноските по кредитите, като припомни ситуацията с банковите фалити от 90-те години.

Всъщност, длъжниците на банките реално са облекчени, защото държавата вече гласува премахване на лихвите за просрочие по време на извънредното положение. Премахнати са и всички последици от неплащане на задълженията до 13 април. Това означава, че заемите не могат да бъдат обявявани за предсрочно изискуеми, не могат да се образуват изпълнителни дела, запори и продажби на имущество до 13 април, включително от частните съдебни изпълнители и НАП. Опрощаване на вноските обаче е немислимо, защото срещу заемите стоят спестяванията на вложителите, изясни преди дни Владислав Горанов.

По думите на Борисов общата стойност на социално-икономическите мерки на кабинета е 4.5 млрд. лв.

Освен гаранциите пред ББР другата голяма сума ще отиде за обявената мярка "60:40", при която държавата ще поеме 60% от заплатите на работещите в предприятията, затворени заради противоепидемиологичните мерки на държавата. Става дума за над 1 млрд. лв., обяви Борисов.

По време на брифинга така и не стана дума за разширявене на механизма, както настояват бизнесът и синдикатите. Те са притеснени, че мярката в сегашния ѝ вид ще подпомогне много малък брой работещи и фирми.

Още 500 млн. лв. от бюджета ще отидат за поемането на всички разходи за заплати и др. в институциите с най-големи ангажименти за борба с Covid-19 – министерствата на здравеопазването, отбраната и МВР.

На около 600 млн. лв. пък се оценява отлагането с три месеца на срока за деклариране и плащане на данък печалба – от 31 март до 30 юни.

Няма да има обаче отлагане на плащането на ДДС, защото този данък е за сметка на гражданите, а не на бизнеса, обясни Горанов, който даде пример, че "сиренето в магазина се плаща от обикновения гражданин, а не от "Кауфланд".

Според Борисов дори въпросните 4.5 млрд. лв. няма да бъдат достатъчни за справяне с кризата, защото никой не може да каже колко дълго ще продължи тя. Премиерът даде да се разбере, че е готов и на други мерки, ако ситуацията го наложи. Накрая не пропусна да отбележи, че трябвало да има "Терминал София", защото за броени дни у нас се върнали обратно стотици хиляди българи, работещи за "чуждо БВП" в Западна Европа. Той заключи, че те очевидно се връщат, защото "в България е най-сигурно".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?