Властта пуска безплатно в “Евксиноград”, но само за седмица

Властта пуска безплатно в “Евксиноград”, но само за седмица

Властта пуска безплатно хората да разгледат двореца “Евксиноград”, но само за седмица. Поводът е отбелязване на 130 години от началото на изграждането на двореца, чието име означава “Гостоприемният град”, съобщи правителствената информационна служба.

Седмицата на отворените врати е от 17 до 23 септември. Посещенията ще бъдат организирани в две групи дневно – от 10 и от 13 часа. Всяка група е с максимален капацитет от 30 души. Затова е необходимо предварително записване на тел. 052 393 140 или на е-mail: [email protected].

Обиколката на комплекса включва разглеждане на парка с оранжериите, сградата на двореца и т. нар. Френска градина. Осигурено е и екскурзоводско обслужване по целия маршрут.

Паркът и дворецът могат да се посещават срещу билет от 5 лв. за възрастни и 3 лв. за деца и пенсионери.

Дворецът “Евксиноград“ се намира от северната страна на Приморския парк на Варна. Построен е за лятна резиденция на княз Александър I Батенберг в периода 1881 - 1885 г., според историческите справки. Първоначално резиденцията е била наречена Сандрово по умалителното име на италиански език на княза - Сандро (Sandro). През 1893 г. княгиня Мария Луиза Бурбон-Пармска я преименува на Евксиноград.

Модерният дворец и градините му са дело на княз Фердинанд. Първоначалният проект за главната сграда на двореца е на австрийския архитект Виктор Румпелмайер във френски шато-стил “Луи XIII“ - фугирана тухлена зидария, висок мансарден покрив с медна обшивка и часовникова кула. Сградата е довършена от швейцарския архитект Херман Майер с участието на арх. Никола Лазаров през 1890-те г. и се възприема като един от най-изящните примери на архитектурата в България след освобождението.

Главната сграда е на 3 етажа. На първия са приемните зали, музикална зала и салон за вечеря. На втория са били разположени спалните на царското семейство, а третият е бил предназначен за персонала. Оригиналната мебелировка е изработена от махагон и орехово дърво, а огромният и тежък полилей, украсен с царската корона и златни френски лилии, е дар от Бурбоните. Бравите на вратите за тоалетните също са украсени с герба на цар Фердинанд.

В периода 1946 - 1991 г. царският замък е национализиран и се превръща в почивна база на елита на БКП и служителите на Министерския съвет и Държавния съвет на Народна република България. Параклисът “Св. Димитър“ е разрушен през 1948 г.

След 1989 г. резиденцията е под юрисдикцията на Министерския съвет. Днес дворецът "Евксиноград" е правителствена и държавна резиденция.

Паркът към двореца е един от най-красивите у нас и заема над 550 дка. Строителството му започва през 1888 г. по проект на френския дендролог Ноймайер, като по него работят предимно френски архитекти и озеленители. Затова и първият декоративен материал е доставен от Марсилия през 1880-1912 г. - над 50 000 дръвчета. Внесени са и над 310 вида растения от Цариград, Унгария, Франция и Италия.

Създаден е и декоративен разсадник за производство на посадъчен материал. Най-напред в парка са били засадени ели, кедри, кипариси и либоцедруси (около оранжериите на двореца и в парка). След тях пищни рози, рододендрони и азалии се спускат към морския бряг. Проектът на Мартине за обширен крайбрежен парк включва рядка колекция от дървета – от червен дъб до атлантически кедър.

Споделяне

Още от България