Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Властта ревизира мерките: Затварят се ресторанти, барове, молове (обновена)

Затвор до пет години за нарушаване на карантината и забраните

76 коментара
Властта ревизира мерките: Затварят се ресторанти, барове, молове (обновена)

Правителството затваря до 29 март увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафета. В моловете могат да работят само застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките. Това се казва в актуализираната заповед на здравния министър Кирил Ананиев за ограниченията, които се въвеждат с цел ограничаване на разпространението на коронавируса.

По-рано през деня министърът издаде заповед, в която се казваше, че до 29 март ще работят само хранителните магазини, аптеките и дрогериите. Последва уточнение, че затварянето на търговски обекти не засяга бензиностанциите, банките и застрахователните офиси.

На последвало по-късно заседание на правителството премиерът Бойко Борисов обясни как трябвало да се разреши в моловете да работят хранителните магазини, аптеките и застрахователните офиси. Дори спомена, че можело да не се затварят фризьорски обекти, ако има предварително записан час и няма струпване на клиенти.

Последва нова заповед на здравния министър, според която всички търговски дейности, които не са изрично упоменати, могат да продължат да функционират. Това означава, че магазините за дрехи, обувки, цветарските магазини, куриерските офиси, железарии, магазини за мебели и други могат да останат отворени стига да не се намират в големи търговски центрове.

Заради разнопосочните нареждания от страна на властта една от големите куриерски фирми в страната - "Еконт", обяви, че затваря в събота, докато не получи тълкуване на ограничителните мерки.

И във втората заповед има текст, че се затварят кина, театри, галерии, фитнеси, спа центрове. 

Oт Българската петролна и газова асоциация съобщиха, че засега бензиностанциите продължават да работят и разполагат с достатъчно гориво на склад. От Асоциацията на банките в България казаха, че и банките ще продължат да работят нормално, но призоваха клиентите да използват дигиталните финансови услуги. Застрахователите също ще работят.

И във втората заповед се повтаря разпоредбата за забрана на всички ясли, детски градини, училища и университети в страната. То също важи до 29 март.

Мерките търпят промяна според ситуацията.

Работодателите трябва да организират дистанционна форма на заетост или ако това не е възможно, да предприемат драстични противоепидемични мерки.

Плановите операции в болниците се отлагат.

Часове след като одобриха единодушно извърденото положение, депутатите подготвиха спешни законодателни промени, с които хората, които нарушават забраните, ще са заплашени със затвор до 5 години и с до 50 хиляди лева глоба.

Министерството на земеделието и храните събра представители на браншовите организации в хранително-вкусовата индустрия, които успокоиха, че производството продължава и има достатъчно количествo хранителни продукти и напитки. 

"Храна има достатъчно и място за паника няма. Всяко презапасяване би могло само да повлияе върху бюджета на домакинствата", каза министърът на земеделието Десислава Танева в петък следобед.

Междувременно много хора щурмуваха магазините като за последно, в резултат на което плащането с банкови карти бе затруднено.

Пълен списък с новите мерки:

Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях. На ресторанти и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Всички търговски дейности, неупоменати по-горе, продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

(Стар текст: Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, заведения за обществено хранене, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите.)

Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение;

Преустановяват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини;

Преустановяват се всички групови форми на дейност и работа с деца и ученици извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма;

Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА-центрове, фитнес зали и други);

Всички работодатели, в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност да въведат дистанционна форма на работа на служителите си. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в това число: филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания;

Преустановяват се детските и женски консултации, профилактичните прегледи и имунизации, приемът и провеждането на планови операции, включително присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения;
 

Първата заповед на здравния министър


Затвор до 5 години и глоба до 50 хил. лв за нарушили карантина

Междувременно депутатите обсъдиха и спешно приеха на две четения законодателни промени заради извънредното положение. Това стана след дълги закрити заседания на правната и на здравната комисия в Народното събрание. Изменения в Наказателния кодекс (НК) предвиждат наказание със затвор до 5 години и глоба от 10 до 50 хил. лв за хората, които по време на пандемия, епидемия или извънредно положение, нарушават "наредба, правила или мерки против разпространението на заразителна болест по хората“.

Ако нарушението е извършено във време, в което няма "пандемия, епидемия или извънредно положение“, наказанието ще е до 3 години, а глобата – от 1000 до 10 хил. лв.

"Смятаме, че с така увеличените санкции ще дадем възможност на за спазване на нормативната база, всички хора да имат отговорността да пазят всички околни. Смятам, че само с отговорно поведение бихме могли да се справим с тази криза“, каза председателят на комисията Анна Александрова (ГЕРБ) след заседанието.

С изменения в Закона за здравеопазването бе прието, че тези, които са заразени или са носители на вируса и откажат да бъдат поставени под карантина ще бъдат глобявани с 5000 лв. Беше заложена и възможността да се затварят границите за граждани на чужди държави, които нямат право на пребиваване в България.

Промени бяха направени и в закона за обществените поръчки, за да може медицински изделия и консумативи за лечебните заведения да се набавят без забавяне. 

Всички промени, без тези в НК, бяха приети единодушно и без дебати. Срещу промените в наказателния закон се изказаха Антон Кутев и Валери Жаблянов от БСП. 

"Аз имам една изненада за вас - гражданите очакват не да ги наказваме, а да ги лекуваме”, каза Антон Кутев от БСП. Той взе думата, за да покаже, че има различно мнение от своята парламентарна група. 

"Правителството действа наобратно. Посред нощ обяви извънредно положение без никой да знае какво точно означава това. Народното събрание започна законодателни промени следобед с хаотични действия”, каза Валери Жаблянов от БСП.

Според него е трябвало да има извънредно заседание през почивните дни, за да се изчака Министерският съвет да предложи нужните промени в закони.

Той изрази недоволство, че промените започват с Наказателния кодекс. “Това, което предлагате е, ако някой избяга от болницата, да влиза в затвора за 5 години”, добави Жаблянов.

Законодателните изменения, които депутатите приеха в пленарната зала, ще бъдат обнародвани с извънреден брой на Държавен вестник в събота.

Очакват се и още промени в закони, които ще бъдат приети другата седмица. Парламентът очаква предложения от министерствата до понеделник, във вторник вероятно ще има извънредни заседания на парламентарните комисии. 

Лекарският съюз иска специални мерки за медиците

По-рано в петък Българският лекарски съюз (БЛС) поиска подобни ограничения, както и специални мерки, насочени към опазването здравето на медиците.

"Лекарите и специалистите по здравни грижи са тези, които се срещат с Covid-19 всеки ден. Запазването на тяхното здраве и живот трябва да бъде изведено като приоритет за държавата в противен случай няма кой да се бори със създалата се епидемична обстановка", заявиха от организацията.

Преди ден оттам настояха при постъпване на доставки от лични предпазни средства те да бъдат разпределени за покриване нуждите на медицинските лица на първа линия, които изнасят тежестта в борбата със заболяването, личните лекари и едва след това да се пускат в търговската мрежа.

"Цялото съсловие ясно осъзнава огромната отговорност, която има в създалата се обстановка и е готово за пълна мобилизация, но това би било възможно само ако колегите ни - лекари и специалисти по здравни грижи са осигурени с лични предпазни средства", заявиха и в петък от организацията.

БЛС отправи апел към българските граждани за отговорно поведение и стриктно спазване на карантинния период. За тези, които не го спазват трябва да има строго наказание. На фона на обявена пандемия е абсолютно недопустимо човек да поставя в риск здравето на другите. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

76 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Естествено
  #76
  Отговор на коментар #75

  Прав си разбира се. Да се играе в двата отбора е сигурен начин да се спечели винаги. Докато отборите са два. ☺ България обаче не е някакъв изолиран остров. До сега просто не беше интересна. Разглежданото от мен понятие е на по-глобално ниво. България е идеална като противотежест на един несигурен играч. За целта следва да е надеждна, предвидима и силна. И е необходима като такава вече. ДС-арите не проявиха достатъчно способности. А хората се ориентират. Видя се на последните избори. Също така стана ясно, че ако тумора не се почисти радикално плъзват метастази. Така, че и времето на мимикрията мина. На никой не му е приятно да го заплашват с ядрено оръжие, например.

 2. ефрейтора
  #75

  Съдържанието на въпросното понятие е малко по-различно , но...Дясномислещите са мнозинство от осъзнатите активни избиратели . Проблемът е в узурпиралите към днешна дата дясната идея . Те по стародавна /ДС/ традиция , поради една или друга зависимост компрометират идеята . Затова се търси най-близкият заместител . Но нищо на този свят не е вечно и тук промяната е въпрос на време .

 3. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #74
 4. Естествено
  #73
  Отговор на коментар #72

  В случая "необходимост" е понятие свързано с "надеждност", "еманципиране" и негатив. Имаше прозорец на възможностите в началото на миналата година. Но не беше използван. От тогава всички стъпки можеха да бъдат единствено грешни. Така, че както казва народа "Утепало се е за ... " ☺ Просто няма друг вариянт. ☺ Нов прозорец вече няма да има. ☺

 5. ефрейтора
  #72
  Отговор на коментар #71

  Абе , както се казва на латински , "Оно , що си требе , това си сака ". А и категорията "Необходимост" /респект , ГВФ Хегел/ също работи и не трябва да се подценява .

 6. Естествено
  #71
  Отговор на коментар #70

  Забелязва се повишен интерес. Има и необходимост, заради пируетите на определени съседи. И не съседи. ☺ Процедурата е отработена многократно, при това с далечен хоризонт и прекрасни резултати. Бих казал рутина. Примери доста, но мисля че се разбираме. ☺

 7. ефрейтора
  #70
  Отговор на коментар #68

  Аз даже мога да подхвърля жокер-"КОД"/в тази посока/ , но за съжаление , отрочето ще бъде изядено преди да се появи...

 8. Ощавен маркиз
  #69

  Каквото и да си говорим, мерките /и санкциите/ от въведеното извънредно положение у нас са възможно най-евтиният вариант да се профилактираме и предпазим от надвисналата грозна вирусна епидемия. Нито хлабавата ни здравна система, нито "бюджетните мазнинки" могат да ни спасят, ако ни нагази китайски или италиански "ковид-апокалипсис"... Радвам се, че пенсионерите в огромната си численост спрЕха да шарят насам-натам из градския транспорт; учениците и студентите нема да могат да дремят/друсат по дискотеки,

 9. Естествено
  #68
  Отговор на коментар #66

  Отговора е очевиден https://faktor.bg/bg/articles/dots-emiliya-zankina-samo-nova-dyasna-formatsiya-mozhe-da-razklati-pozitsiite-na-gerb

 10. ImBlack
  #67

  Направените тестове в Южна Корея са над 220000, в Италия 170000, а България разполага с цели 4000 теста и по изказване на Кризисния щаб, ако ги изразходваме, нещата ще са станали неконтролируеми. Изводите ги оставям на вас.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.