Властта рисува цялостна картина на криминалния контингент

Властта рисува цялостна картина на криминалния контингент
От септември насам прокуратурата и МВР полагат усилия да изяснят, систематизират и актуализират цялостната картина на криминалния контингент в страната. Това стана ясно от думите на главния прокурор Борис Велчев в сряда преди заседанието на Висшия съдебен съвет.

В основата си това ще бъде регистър на всички лица с повече от 2 висящи дела. Велчев заяви, че ще бъде направена и "инвентаризация на ефективността на прокуратурата и МВР" в борбата срещу престъпността. "Цялостната картина" трябва да бъде готова до "месец-два".

В зависимост от резултатите, Велчев прогнозира, че част от лицата в регистъра ще бъдат арестувани. Проверката ще засегне още прокурорите и служителите на МВР, които не са изпълнили съвестно своите задължения по определени досъдебни производство. Някои ще бъдат проверени за осигуряване на чадър над престъпници.

Преди два дни вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов каза, че най-важната цел пред МВР сега е да ”бъде приведен в известност криминалния контингент”. По думите му до момента това не е правено.

”Това означава да се знаят кои са хората, къде са, и постоянно да усещат държавата”, поясни той какво се има предвид под ”привеждане в известност”.

В четвъртък Висшия съдебен съвет също даде своя принос в общите усилия и продуцира своя план за превенция и борба с корупцията и организираната престъпност през 2010 година. Този документ ще стане част от общата държавна стратегия в тази област.

До март трябва да бъде пуснат в действие единен електронен портал, на който ще се публикуват решенията на всички съдилища в страната.

ВСС се ангажира заедно с Министерството на правосъдието да изработи изцяло нов Наказателен кодекс до края на тази година. Народното събрание трябва да го гласува до юни 2011 година.

До юни т.г. към всички съдилища и прокуратури трябва да има специализирани звена, които да разглеждат единствено делата срещу организираната престъпност и корупцията. По данни на ВСС близо 90% от съдилищата и прокуратурите вече имат такива звена.

Софийският градски съд, който разглежда голяма част от тези дела, отказва да обособи подобно звено. Отказът бе направен от общото събрание на съдиите в институцията. Предвид липсата на изрични законови текстове, които да принудят СГС да направи такива звена, не е ясно как ще го направи ВСС.

В четвъртък правосъдният министър Маргарита Попова описа идеята си как от тези спецзвена постепенно трябва да се изградят самостоятелни специализирани съдилища и прокуратури.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?