"Протестна мрежа" с предупреждение към подкрепящите партии

Властта се готви за контраофанзива на протеста "Голямото посрещане"

ГЕРБ и Реформаторският блок се включват открито в подкрепа на ДАНСwithme с хиляди свои привърженици, но без партийни знамена

Властта се готви за контраофанзива на протеста "Голямото посрещане"

Зрелищни демонстрации и жега около парламента на 4 септември. Такъв се очертава първият работен ден на депутатите след лятната ваканция, когато гражданският протест #ДАНСwithme е насрочил акция "Голямото посрещане", в която за пръв път открито ще се включат симпатизанти на опозиционни партии. На призива на "Протестна мрежа" за масова подкрепа на протеста се отзоваха различни обществени организации, но за пръв път бе заявено и официалното участие на ГЕРБ – единствената опозиционна формация в НС, както и на извънпарламентарната опозиция - Реформаторския блок (РБ).

Въпреки че привържениците на правителството "Орешарски" възнамеряваха да организират мощен контрапротест на 9 септември, когато е годишнината на комунистическия преврат от 1944 г. и традиционно се чества от социалистите, според предварителна информация БСП и ДПС смятат да докарат хората си и на 4 септември.

Все още не е ясно колко хиляди човека ще съберат около парламента и дали полицията отново ще позволи на привържениците на властта да навлязат в традиционно охраняваната широка зона за сигурност откъм служебния вход на парламента, за да осигурят комфортно влизане и излизане на депутатите. Така се случи на 16 август, когато за извънредното заседание на НС за отхвърляне на президентското вето върху бюджетната актуализация БСП и ДПС докараха с автобуси от страната около 600-700 свои привърженици.

ГЕРБ се готвят да мобилизират около 5000 свои привърженици

Сега се очаква да има и организирани автобуси с хора на ГЕРБ, макар че според източници от централата на партията повечето привърженици ще пристигат със собствен транспорт.

Бившата управляваща партия възнамерява да мобилизира за протеста срещу кабинета "Орешарски" около 5000 души, като най-големите групи се очаква да бъдат от София, Пловдив, Перник и Пазарджик. Това съобщиха за Mediapool от ГЕРБ във вторник.

От ГЕРБ твърдят, че са провели "технически разговори" с РБ, които са поели ангажимент също да мобилизират своите симпатизанти. Седемте партии от блока твърдят, че техните симпатизанти, които ще присъстват на протеста, са предимно от София.

Протестът #ДАНСwithme започна на 14 юни, когато управляващите избраха Делян Пеевски за председател на ДАНС и това отключи невиждано гражданско недоволство срещу олигархичния модел и задкулисието във властта. Голяма част от протестиращите се обявиха не само срещу сегашната управляваща коалиция БСП-ДПС-"Атака", но и срещу ГЕРБ. Според изследване на ЦЛС от първите дни на протестите, около 30 на сто от участниците в тях са били симпатизанти на ГЕРБ. Макар управляващите от самото начало да твърдят, че ГЕРБ не само организират, но и плащат на протестиращите от #ДАНСwithme, до момента сериозно присъствие на ГЕРБери не се забелязваше.

Характерът на протеста се променя от 4 септември, когато в него вече официално се включват ГЕРБ и РБ, макар че реформаторите категорично отхвърлят всякакви политически колаборации с бившите управляващи.

"Протестна мрежа" с предупреждение към подкрепящите партии

Ден преди "Голямото посрещане" от "Протестна мрежа" публикуваха апел "100 дни стигат! Оставка!". С него призовават всички български граждани да се съберат около парламента на 4 септември в 8:00 ч. сутринта, "за да заявим, че искаме да живеем в държава без мафия и в демокрация без задкулисие".

"Протестна мрежа" поставя няколко условия на политическите сили, едното от които е да не идват на площада с партийните си знамена.

Протестиращите предупреждават, че приемат подкрепата на политическите сили само при ангажимент за постигане и на трите цели на протеста – незабавна оставка на кабинета, нови избори до края на годината и операция "Чисти ръце“ за премахване на всички връзки между държавното управление и мафията.

"От тук нататък всяка политическа сила, която се отклони от тези три цели, ще има кратък и срамен престой във властта. Ние отново ще протестираме, ако партиите нямат смелостта да пречупят гръбнака на мафията и не продължат с операция “Чисти ръце”: докогато и колкото пъти трябва, докато разберат нашето просто послание: Работете за България. Искаме управление от достойни, почтени и компетентни хора".

От ГЕРБ и РБ заявиха пред Mediapool, че са се ангажирали привържениците им да не носят отличителни знаци на партиите си.

"Ние разбираме, че това не е партиен митинг на ГЕРБ и затова сме се разбрали с Реформаторския блок чисто приятелски да няма никакви символи на нито една формация", твърдят от партията на Борисов.

По неофициална информация освен техните привърженици от София, които нямат нужда от транспорт, готовност да пристигнат на собствени разноски в столицата са изразили и част от пловдивските партийци. "Подкрепата" от Перник и Пазарджик пък може щяла да дойде с автобуси, някои платени от централата на ГЕРБ. Очакват се "агитки на Борисов" и от Стара Загора и евентуално от Хасково.

Част от лидерите на Реформаторския блок официално отрекоха за провеждани "технически разговори" с бившите управляващи. Неофициално, обаче бе потвърдено, че такива преговори са се провели, за да "няма издънки". "Протестът все пак вече е партийно оцветен и трябва да има някакъв вътрешен пакт за ненападение между нас", твърдят от блока.

Протестът на 4-ти септември бе планиран още при излизането на парламента в редовната му лятна ваканция. Седмица преди демонстрацията на недоволството от "Протестна мрежа" призоваха всички опозиционни формации да подкрепят "ДАНСwithme". В понеделник както ГЕРБ, така и Реформаторския блок излязоха с декларации, че застават зад инициативата.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията му се присъединява към апела всеки гражданин и всяка партия, които искат оставка на правителството и незабавни избори, да се включи към протестните действия още на 4 септември. "Колкото повече хора излязат на улицата тези дни, толкова по-бързо това правителство ще си отиде", се посочва в изявлението.

От думите на Борисов става ясно също, че той ще присъства на откриването на новата пленарна сесия. Преди дни пък бе съобщено, че ГЕРБ вече няма да бойкотира заседанията на Народното събрание, както правеше преди от солидарност с протестите. Борисов, който след изолирането му в опозиция настояваше за предсрочни парламентарни избори веднага, през юли внезапно обяви, че иска те са през май догодина, заедно с европейските. По неофициална информация подобни сметки си правят и БСП и ДПС, които не искат да сдават властта веднага.

Според различни източници управляващите ще търсят максимална ескалация на напрежението на 4 септември, за да демонстрират колко неконструктивна е опозицията. В мрежата се разпространяват предупреждения за готвени провокации, както стана и на 16 август.

Привържениците на БСП и ДПС отново искат достъп към служебния вход на НС

До Столичната община уведомление е подадено за контрапротест от 7.15 ч. до 15 ч. до сградата на Светия синод - южно от храм-паметника "Александър Невски", съобщи във вторник пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова. Засега с местната управа няма съгласуване за паркиране на автобуси, както беше и предния път. Фандъкова обаче настоява, ако дойдат превозните средства, те да не спират по "Дондуков" и "Александър Стамболийски", защото затрудняват движението в центъра. Заедно със СДВР те имат подготвен план.

В понеделник вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви, че има данни за готвена ескалация на напрежението на 4 септември. "Имаме уверение от МВР, че ще се направи всичко възможно, за да не се стигне до сблъсъци", заяви Йорданка Фандъкова и изрази надежда да се спре с налагането на разделителна линия между хората от София и провинцията.

Отделно общината е получила уведомление за палатков лагер от "Равни пред закона за нов Изборен кодекс" около паметника на Цар Освободител от 3 до 21 септември в часовия пояс 18-22 ч. Все още обаче няма издадено съгласувателно писмо.

На 4 септември от 18 до 18.40 ч. Едвин Сугарев ще направи премиера на новата си книга "Подли времена" около фонтана при президентството. След това пак по данни от социалните мрежи властите очакват традиционния протест #ДАНСwithme.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?