Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Властта се готви за провал на есен, обвинявайки в аванс президента

Евентуалното вето върху корекциите на бюджета щяло да е политическо и да препъне правителствената програма

228 коментара
Властта се готви за провал на есен, обвинявайки в аванс президента

Видимо все по-изнервени от успехите на управлението си, които всекидневно рекламират, социалистите предприеха нова канонада от обвинения срещу президента, протестиращите, ГЕРБ, формиращия се Реформаторски блок и други десни проекти. Актуалният повод за залповете срещу Росен Плевнелиев е намерението му да наложи вето върху актуализацията на бюджета. От писмените доводи на Министерството на финансите, разпространени във вторник, както и от изявленията на лидера на БСП Сергей Станишев, председателя на НС Михаил Миков и др. става ясно, че правителството отсега подготвя обществото за сериозни катаклизми през есента и бъдещия си провал, обвинявайки в аванс президента, че евентуалното му вето върху актуализацията на бюджета ще саботира управленската му програма.

Конституционното право на държавния глава да налага вето върху всички закони, включително и бюджетния, се определя като "намеса в бюджетната политика".

Тя "би предизвикала невъзможност за изпълнение на правителствената програма и невъзможност да се отговори на очакванията на обществото, като някои от тях са особено чувствителни и важни", казват едно към едно от ведомството на Петър Чобанов.

Оттам и за момент не допускат, че президентското вето няма да бъде отхвърлено от парламентарното мнозинство. Чобанов обаче не критикува решението на управляващите да не свикват извънредно парламента през август за отхвърлянето на ветото, а посочва какви ще са последиците от приемането на това решение чак през есента.

"Отлагане на решението за актуализацията на бюджета на този етап и изчакване до есента на настоящата година ще се отрази негативно както върху бюджета за тази година, така и по отношение на бюджетната процедура за 2014 г. - подготовката на държавния бюджет за 2014 г. и на актуализацията на средносрочната бюджетна прогноза за периода 2014-2016 г., още повече, че дори редуцираните фискални цели и показатели в предложената актуализация на бюджета са трудно постижими и съществуват рискове от неизпълнение", се казва в становището на МФ.

"Ако бъде наложено вето и се забави или отмени актуализацията, това би довело до сериозни затруднения по отношение на бюджетния процес. Отговорността за посрещането на спешни социални нужди и редовно плащане към бизнеса би се пренесла към президентската институция. Намесата в бюджетната политика би предизвикала невъзможност за изпълнение на правителствената програма и невъзможност да се отговори на очакванията на обществото, като някои от тях са особено чувствителни и важни", посочват от МФ.

Оттам предупреждават, че ще се постави под риск изпълнението на бюджета на социалното министерство; че работниците и служителите няма да получат ваучери за храна, орязани от сегашния бюджет, което ще ги постави в лошо положение през есенно-зимния сезон.

"Безработните от уязвимите групи, които са рисков контингент, няма да получат допълнителни 8 млн. лв. за програми за заетост", се посочва в третия довод. В четвъртия - че "държавата няма да може да се превърне отново в коректен платец към бизнеса, тъй като няма бюджетирани средства за разплащане на просрочени задължения към бизнеса".

"Няма да е възможно връщането на просрочения ДДС, който в началото на мандата беше 320 млн. лв. и натоварва бюджета с излишни разходи за лихви. Бизнесът няма да получи живителна глътка ликвидност, за да може да мисли за инвестиции и развитие", е посочено в петия довод. В шестия - "ще се блокира бюджетната процедура за 2014 г. при липса на надеждна база за определяне на устойчиви фискални цели при подготовката на държавния бюджет за 2014 г. и актуализацията на средносрочната бюджетна прогноза за периода 2014-2016 г.".

Седмият довод е, че "предвид очаквания нисък размер на буфера във фискалния резерв към края на 2013 г. и изчерпаната законова възможност за нова емисия на дълг през текущата година, през първите месеци на 2014 г. ще възникнат ликвидни затруднения, свързани с погашения по дълга в размер на около 450 млн. лв. и авансовите плащания по директните плащания в размер на над 1 млрд. лв.". А последният довод е, че съществува риск да не бъдат възстановени от ЕК в срок разходите, направени от България по европейски програми, което може да влоши параметрите на бюджета, а при актуализацията този риск се намалява.

Станишев: Ветото ще е политическо, а не конституционно

Вето на президента Росен Плевнелиев върху актуализацията на бюджета ще бъде политическо, не конституционно, заяви по-късно във вторник лидерът на БСП Сергей Станишев. Той обрисува социален апокалипсис, ако това се случи.

"Ако се наложи вето, ще предложа на финансовия министър всички искания на хора с увреждания и други социални групи да се препращат към президентската институция. Ако се наложи такова вето ще трябва да се постави знак за равенство между Росен Плевнелиев и Симеон Дянков. Ако се наложи вето, това би означавало запазване на политиката на Дянков. Искам да споделя това, за да е наясно президентът каква отговорност поема”, посочи Станишев на пресконференция след заседанието на ИБ на БСП.

Той подчерта, че 275 млн. лева са били непредвидените разходи за тази година и "това ще засегне най-вече социалното министерство, което няма да може да изплаща пари на хора с увреждания".


Предупреди също, че заради неразумните харчове на ГЕРБ ще пострадат 22 000 семейства, които са в затруднено положение, а ваучерите за дърва на пенсионерите щели да се забавят във времето.


Станишев посъветва нуждаещите се, които имат да си получат ваучерите да отидат да си ги поискат от държавния глава.

В действителност ситуацията съвсем не е толкова драматична, защото управляващите могат да отхвърлят президентското вето върху бюджета, ако има такова, както вече сториха с върнатия закон за СРС-тата.

По-рано във вторник председателят на парламента Михаил Миков (БСП) заяви пред БНТ, че са готови за сценарий, в който в протестите през септември ще се включат и работници.

 

"Готови сме, защото оценяваме, че в България има един голям дефицит на социалност. България е най-бедна, българската бедност е различна от европейската бедност. Ето случая и в Ораново показва онзи сблъсък между хляба и живота", каза Михаил Миков.

 

Според него, ако държавният глава стопира корекциите на бюджета, това ще има сериозно отражение върху развитието на отношенията между институциите. Ако бъде наложено вето, хиляди души щели да загубят работата си, тъй като държавата няма да има възможност да се разплати с бизнеса. Със стопирането на актуализацията Росен Плевнелиев щял да създаде кризисна ситуация за малките и средните предприятия.

 

Миков намекна, че заявката за вето се прави в полза на политическа сила и посочи, че президентът Георги Първанов не си е позволявал да налага вето, въпреки че бюджетът на ексфинансовият министър Симеон Дянков "удрял" по хората.

 

"Кръгове" целят изкуствена ескалация на протестите

В традиционната си тирада, посветена на "контролираните" антиправителствени протести и "кръговете", които имат интерес от тях, този път Станишев включи и интересното разяснение, че според БСП предсрочните избори ще са функция от вътрешни развития и събития в други партии – в частност на това дали Бойко Борисов и Цветан Цветанов ще се задържат начело на ГЕРБ.

Има кръгове, които целят изкуствена ескалация на протестите в името на своите политически интереси, каза лидерът на БСП след заседанието на Изпълнителното бюро на партията.

По думите му наред със спонтанно протестиращите, голяма част от протеста вече е контролирана, направлявана и ръководена от определени кръгове, които не признават резултатите от изборите.

Има съвпадения на редица интереси, каза Станишев и поясни, че единият интерес е на лидерите на партия ГЕРБ - Бойко Борисов и Цветан Цветанов, които се страхуват да не загубят контрола върху партията си и върху парламентарната група, както и да не излязат наяве безобразията за тяхното управление." Колкото по-скоро има избори, толкова по-голям шанс да консолидират контрола на ръководството", проанализира Станишев.

Другият кръг е традиционната стара десница, която сега се пребоядисва в нова, каза той. Поради волята на българските избиратели тя не е представена в парламента и търси бърз реванш, смята лидерът на социалистите. Третият кръг е на т.нар. "ново дясно, което гради нови политически проекти около Саша Безуханова, които са реплики на стари политически проекти и кръгове", посочи Станишев. По думите му навремето същите хора са създали Бойко Борисов и ГЕРБ като политически проект.

Не водя тайни преговори с Борисов – всички, които са го правили, са били излъгани

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че не води тайни преговори с ГЕРБ и добави, че всички, които са водили тайни преговори с Борисов, са били излъгани. Според него коалицията БСП и ГЕРБ би означавала запазване на статуквото.

"Ние сме готови да търсим национално съгласие – правила за добро и прозрачно управление. Готов съм да говоря с всички парламентарно представени партии и малки партии извън парламента. Аз съм за явни разговори на принципна основа – къде може да се търси съгласие", продължи той.

Готов съм да говоря с ГЕРБ за политики, каза Станишев.

"Преговори не водим с никого”, заяви той в отговор на въпрос дали БСП преговаря с "Атака” в случай, че президентът наложи вето върху актуализацията на бюджета.

"Настояваме да има прозрачност за собствеността на медиите. Ще предприемем законодателни мерки, но не зависи само от нас”, каза още Сергей Станишев.

Преди това Михаил Миков каза, че кадровата политика на сегашната власт, включително изборът на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, не са истинската причина за сегашните масови граждански протести.

"Това не е повода за вувузелите и свирките. Ако не беше Пеевски, щеше да е друг повод. Причината е липса на представителност в тази част от политическия сегмент - десницата, която днес се опитва да се насипе под формата на реформаторски блок", подчерта Миков.

Другата причина според него е, че най-голямата партия е в опозиция, а имало и икономически интереси, които губят от политиката на това правителство. Най-губещите от решенията на сегашното правителство били в сектор енергетиката. Губели по 200-300 милиона заради намаляването на цените на тока.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

228 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #228

  До 208. Именно - няма такава дума на български. "Беспредел" е дума, която си харесах от руската преса, която изгълтах през времето на перестройката (1985-1991). Използва се за пълната загуба на мярка, във всичко, водеща то трайни поражения на волята и неспособност за реакция, загуба на моралните ориентири, загуба на опора, парализа изобщо. "Беспредел" впрочем беше нова дума и за руския език. Въведена именно за крайните изражения на състоянието на обществото, до което доведе тоталитаризмът в Русия и в някои стари европейски страни. Може би бихме могли да я преведем като "герберотия" или "бойколепсия". Дай предложение!

 2. Анонимен
  #227

  МИКОВ в БНТ каза:"знам кой стои зад назначението на ПЕЕВСКИ,но немога да кажа,не е за публиката"...готвят се да абдикират от властта,но ДОГАН и ДПС да са виновни пак!Преди формулата 8-5-3 ги провали,а сега формулата фифти фифти!...Браво Миков те/мумиите/ ще те разберат!...

 3. Анонимен
  #226

  Подкрепям госпожата с номер 225: "Браво на Плевнелиев, горд съм, че имаме такъв Президент!" ...и се сещам за президентската му кампания. Видът на Росен Плевнелиев ме накара да изпитам притеснение дали дебатът е подсигурен с медицински екип. И дали ако припадне, Маргарита Попова ще може да свърши и тази работа, да му даде първа помощ. На два-три пъти г-н Плевнелиев отваряше уста, а от нея не излизаше звук. Струваше ми се, че казва „не искам и не мога”. Харесах го. Роден е за Президент! Приятен ден, госпожа, доцент Серафим Серафимов

 4. Анонимен
  #225

  Да се провалят и да подават ОСТАВКА по-бързо! С тюхкания и размахване на пръст от страна на БСП и ДПС няма да вървят работите при Плевнелиев! Той е стабилен и си изпълни конституционното задължение за налагане на вето на съмнителни и некачествени закони! В случая един от най-важните закони за държавата! Браво на Плевнелиев, горд съм, че имаме такъв Президент!

 5. Анонимен
  #224

  Да подават оставка възможно най- скоро!

 6. Анонимен
  #223

  Боклуци, сега какво се оказа? Тоя млрд. ли е крайгълния камък, на който стъпва "Планът Олигарски"? Защото нещо не помня да беше заложен в предизборната ви кампания?! Нещо удобно пропуснахте да обещаете на българските граждани, че планувате да им откраднете парите!!!

 7. Анонимен
  #222

  Да се махат вече! ОСТАВКА!

 8. Анонимен
  #221

  Гадове са и това си е, дано повече никога не станат управляващи тези безродници!

 9. Анонимен
  #220

  БСП винаги си търсят виновен за техния провал!!!!!!!!!!! СМЕШНИЦИ!

 10. Анонимен
  #219

  Търсят си само причина за неуспехите си ..а те няма как да имат успех,Оставка !

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.