Властта се кълне, че токът няма да поскъпне заради милиардния кредит

Шефът на КЕВР категорично отхвърля такъв вариант, но експерти не го изключват

Иван Иванов

Заемът, който държавата ще предостави на "Националната електрическа компания" (НЕК) за разплащане с Русия по спрения проект АЕЦ "Белене", няма да се отрази на цената на електроенергията за потребителите, увери председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов в сряда.

На въпрос дали двата заема на обща стойност около 2.3 млрд. лв., които БЕХ и НЕК взимат тази година, за да се разплатят с американските централи и с "Атомстройекспорт", ще се отрази на цената на тока, Иванов отговори: "Категорично не".

Причината е, че нормативните регулации не допускат подобни инвестиционни разходи да бъдат отчетени в цената на електроенергията. Същото важи и за лихвите по първия заем, посочи Иванов.

"Това, че НЕК взима заем, за да се разплати за едни инвестиционни намерения от преди близо десетилетие, по никак начин по нашите правила не може да бъде отразено в цената на електрическата енергия. И понеже имаше допълнителен въпрос, който ми задаваха – дали по някакъв начин ще се отчитат лихвите, КЕВР не отчита лихви в цената на електроенергията. Така че и в това отношение потребителите трябва да бъдат спокойни", обясни Иванов.

По думите му държавният заем за НЕК, който се очаква да бъде на стойност около 1.2 млрд. лв., е възмезден.

"Това означава, че след реализацията на оборудването цялата сума или голяма част от нея ще трябва да бъде възстановена в държавния бюджет. Надявам се, че Европейската комисия ще оцени ситуацията, защото се касае за една временна възмездна държавна помощ за обществения доставчик на електрическа енергия за България и максимално бързо ще нотифицира закона, който се надявам днес да бъде приет от НС", коментира Иванов.

В сряда парламентът одобри специален законопроект, който да позволи отпускането на държавна помощ под формата на необезпечен безлихвен заем за НЕК с цел плащането на двата реактора за АЕЦ "Белене" на руската страна. В документа няма точна сума, но е записано, че тя ще е равна на дължимото от НЕК към руската "Атомстройекспорт" по решението на международния арбитраж в Женева.

Сумата, която компанията е осъдена да заплати с лихвите към 20 септември, е 628 957 596 евро, като за всеки допълнителен ден просрочие се начисляват по 324 000 лв. неустойка.

Въпреки изявлението на Иванов обаче експерти считат, че вдигане на цената на тока не е изключено.

Такава е позицията например на енергийния експерт от Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски.

"Транспорт, консервиране, съхранение на площадка... Това са разходи, които НЕК трябва да плаща в следващите години. Освен това тези активи, които са платени в момента, върху тях трябва да се плащат амортизационни отчисления и това ще вдига разходите и по счетоводните механизми. Това трябва да доведе до повишаване на цената на електроенергията, тъй като НЕК е единствен купувач в момента".

Енергийният експерт на КТ "Подкрепа" Ангел Божилов също не изключва скок на цената на тока заради плащанията за "Белене". Нещата зависят от Комисията за енергийно и водно регулиране, подчерта Божилов пред БНР.

"Това е един капиталов разход на НЕК. Дали те ще поискат от регулатора този разход да им бъде възмезден незабавно, аз не мога да кажа. Принципно, когато правиш инвестиция, не би следвало да очакваш да я върнеш в следващите две- три години, особено ако инвестицията е в производствена мощност от този характер. Но нещата са толкова оплетени в енергетиката в България и специално в сфера "ядрена енергетика", че всичко е възможно", посочи той.

Държавата тепърва ще търси варианти какво да прави с поръчаното и изработено оборудване за АЕЦ "Белене", което ще получи, след като се издължи на руснаците, стана ясно от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова в сряда пред БНТ. На този етап не е ясно също къде ще бъдат складирани реакторите, докато се вземе решение – у нас или в Русия.

Една от идеите е продажбата на съоръженията. "Оборудването можем да го обособим заедно с площадката, заедно с всички разрешителни, в една проектна компания и да бъде стартирана процедура по приватизация. И както се твърди, че този проект е жизнеспособен, ако се появят инвеститори, той ще бъде реализиран", каза Петкова.

"Ще търсим възможност този проект да бъде реализиран, но само при наличието на икономическа обосновка", увери тя, но не отговори на въпроса какво ще се прави с реакторите, ако такава обосновка липсва.

Ако проектът за изграждането на АЕЦ "Белене" не бе прекратен от първия кабинет "Борисов" през 2012 г., "той щеше да генерира допълнителни разходи и към днешна дата сметката щеше да бъде много по-голяма", каза Петкова.

По думите ѝ към момента не се обмисля вариант НЕК, която трябва да се разплати с руската "Атомстройекспорт" за оборудването, да бъде обявена във фалит. Петкова увери, че сумата, която ще бъде отпусната на НЕК за разплащането, няма да доведе до нарушени социални и здравни плащания, тъй като е от бюджетния излишък.

Само ден по-рано зам.-министъра на финансите Маринела Петрова заяви, че сумата няма да дойде от излишъка, а от фискалния резерв и трансакцията ще мине като "финансиране под черта".

"Искаме един такъв проект да бъде развит на пазарна основа. Защото няма какво да се заблуждаваме - една такава инвестиция се изплаща само през цената за българския потребители, за българския бизнес", каза още Теменужка Петкова.

Според шефа на КЕВР, който в миналото оглавяваше комитет против строителството на Втора атомна, един бъдещ проект трябва да отговаря на няколко условия. "Критериите са да няма държавни гаранции, да няма дългосрочни договори за изкупуване на електрическата енергия и да не бъде миксирана цената на новата мощност с ниската цена на двата работещи блока на АЕЦ "Козлодуй", защото това би прикрило високата цена на новата мощност", поясни Иванов.

По думите му този, който реши да реализира проекта, трябва да си направи изчисления и да си прецени дали ще може да реализира произведената електроенергия на вътрешния пазар или чрез износ на съответната цена.

"Така или иначе вътрешният пазар в момента не показва никакви признаци на повишаване на потреблението на електроенергията. През изминалите осем месеца и половина потреблението на електроенергия в страната намаля с 2%, производството на електроенергия намаля с 12%, а износът - с 45%. Ние навлизаме в период на енергийна революция в Европа и света и това трябва да се разбере и да се оцени, че дори международните енергийни експерти не предвиждат нарастване на потреблението на електроенергия, газ и на петрол в следващото десетилетие, защото енергийната ефективност и новите технологии в индустрията непрекъснато теглят потреблението на енергия надолу", коментира Иван Иванов.

Той посочи още, че новият отоплителен сезон ще започне при старите цени на топлинната енергия. На този етап няма да има и повишение на цената на тока.

Още по темата
Още от Бизнес

Какви ще са разследванията на Нова телевизия занапред?