Властта се похвали с разбита рекордна пратка хероин за 63 млн. лв.

Става дума за трафик на 432 кг от забраненото вещество от Иран за Холандия

Главният секретар на МВР Младен Маринов, главният прокурор Сотир Цацаров и шефът на Агенция "Митници" Георги Костов (отляво надясно) Снимка: БГНЕС

Българските правоохранителни органи се похвалиха в неделя с разбита рекордна пратка хероин на стойност 63 млн. лв.

"При съвместни действия на МВР и Агенция "Митници", проведени под ръководството на прокуратурата, е задържано рекордно количество хероин. Прогнозната стойност на наркотика е 63 483 000 лв.", стана ясно в неделя.

Става дума за 432.22 кг хероин, хванат на ГКПП Видин-Калафан в ирански ТИР, превозващ теракотени плочки за Холандия.

"Това е национален рекорд - най-голямото количество наркотик, което до настоящия момент е задържано в едно транспортно средство на наша територия“, обяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Митничари са спрели съмнителния ТИР в Лом

Залавянето е станало в събота на ГКПП "Видин-Калафат", когато екип на митница Лом е спрял за проверка ТИР със софийска регистрация, управляван от 56-годишен шофьор без криминални прояви, който е превозвал 25 палета с тегло 23 т. теракотни плочи от България за Холандия, поясни директорът на Агенция “Митници” Георги Костов.

При прегледа на транспортните документи митничарите са забелязали, че изпращачът е неизвестна фирма, а получателят на плочките в Холандия е фирма, чиято дейност е свързана с хранителните продукти.

След анализ на риска камионът е отделен за по-щателна проверка, при която след рентгенова проверка са установени нетипични аномалии. След отваряне на един от палетите е усетена и остра миризма на оцетна киселина, което също е един от индикаторите за наркотик. Под първите три реда с теракотени плочки е установено, че последните две плочки са допълнително слепени със силикон и между тях е поставен найлонов плик, в който има пресован лист от хероин с тегло 1055 гр.

Общо са иззети 400 пакета по 1055 гр. Общото тегло иззет наркотик е 423.222 кг. Чистотата на наркотика е много висока - близо 70%, а по прогнозните цени стойността му е 63.483 млн. лв.

Главният секретар на МВР Младен Маринов коментира, че е установен целият път на стоката от Иран, преминаването на българо-турската граница на 17 май на ТИР-а, който е бил с ирански шофьор, до мястото, където стоката е била разтоварена. Оттам товарът е бил натоварен на български камион и с български водач. Идеята на тази система е да се прекъсне връзката с Иран, тъй като е рискова държава относно стоки и товари към Западна Европа.

Задържан е изпращачът. Той е управител на търговско дружество, чийто собственик е съпругата му. Към момента тя не е задържана, защото продължава работата по това дали жената има съпричастност към незаконните дейности.

Управителят е 43-годишен българин с криминална регистрация, но не по линия на наркотрафика. Събрани са доказателства и продължава работата по процесуално-следствените дейности в София.

Случаят не е прецедент

ТИР-ове от Иран, които пренасят хероин, не се залавят за първи път на българска територия.

Цацаров припомни, че на 5 юли 2016 г. на КГПП “Лесово” при митническа проверка е спрян ТИР с иранска регистрация, управляван от ирански шофьор, който превозва кутии с доматено пюре. Митничарите обаче установяват, че в част от консервените кутии има хероин, а не доматено пюре. Крайната дестинация на камиона отново е била Холандия.

Откритият хероин тогава е с общо тегло 200 кг., а концентрацията на активно вещество е 58%. Стойността на хероина е била 18 млн. лв. Шофьорът на камиона е задържан и към настоящия момент тече срокът за внасяне на обвинителен акт в Окръжен съд - Ямбол. Към тогавашния момент това е било най-голямото количество открит и задържан хероин, заяви Цацаров.

На 24 април 2017 г. на КГПП “Капитан-Андреево” отново е открита дрога в ирански ТИР, управляван от ирански гражданин. По документи камионът превозва подправки за паниране на пилешко месо. Те отново са в консервени кутии в палети. След проверка се установява, че от всички кутии в 468 от тях са открити 214 кг хероин.

По документи крайната дестинация на камиона е била Полша. Водачът е задържан, но към момента на разследването се установява кой е крайният получател. По данни на българската прокуратура крайният получател и на втората пратка е Холандия, въпреки, че тя минава през Полша.

Главният прокурор Сотир Цацаров обобщи, че трите случая нямат общо помежду си, но все пак ги свързва това, че маршрутът на незаконния трафик е с начална точка Иран и крайна дестинация Холандия.

Споделяне

Още от България