Властта се разбърза да освобождава пазара на ток от 1 юли

Развалянето на договорите с "американските" ТЕЦ пак е на дневен ред

Властта се разбърза да освобождава пазара на ток от 1 юли

След година и половина протакане, държавата се разбърза с пълното освобождаване на електроенергийния пазар, така че там да излязат много повече продавачи на ток и да се постигат конкурентни цени. Под заплаха от работодателски протест на 28 февруари заради поскъпналия ток на свободния пазар, Народното събрание се ангажира до тази дата да изгласува промени в енергийния закон. Обещанието е от 1 юли 2018 г. всички възобновяеми енергийни източници, когенерации, заводски централи и топлофикации с инсталирана мощност над 5 МВ вече да продават електроенергията си само на борсата за ток. Разликата между постигнатата там цена и определените от от енергийния регулатор преференциални тарифи ще се изплаща от Фонда за сигурност на електроенергийната система.

Правителството също така ще поиска от Европейската комисия да се ускори работата по прекратяването на двата 15-годишни договора за изкупуване на тока от двете т. нар. американски централи "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3". Идеята е съвместно с Брюксел да се разработи модел за изчисляване възвръщаемостта на направените инвестиции в изцяло новата въглищна централа на "Ей И Ес" и екологизираната от "КонтурГлобал" и да се сметне каква ще е тя за оставащия период на двата договора. Въпросната сума ще бъде изплатена на двете американски компании като компенсация за развалянето на контрактите и изкарването на централите на свободния пазар.

Това стана ясно във вторник след среща на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) с премиера Бойко Борисов, председателя на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев и вицепремиера Томислав Дончев. Енергийният министър Теменужка Петкова не присъства, след като трите организации ѝ поискаха оставката, защото не можела да се справи с проблемите и реформите в сектора. След срещата обаче бизнесът бе смекчил позицията си и искането за оставката на Петкова вече не стои на дневен ред, а освен това няма да има протест, ако обещаните мерки бъдат изпълнени в срок.

От юли борсовите играчи рязко нарастват

Всъщност поправките в Закона за енергетиката относно изкарването на борсата на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), когенерациите, топлофикациите и заводските централи над 5 МВ бяха обявени още миналата седмица от Делян Добрев. Сега тяхното приемане ще бъде ускорено, но ще влязат в сила от 1 юли, когато изтича сегашният регулаторен период за цените в сектора и преференциалните цени за ВЕИ за този период.

Така от лятото играчите на борсата, които предлагат електроенергия, ще се увеличат и търговците и бизнесът ще имат повече количества – нещо, от което сега се оплакват работодателите.

"Тези, които предлагат енергията, са трима, а след промените ще станат 300. Тоест, като количество енергията няма да се удвои, да кажем, защото в момента 50% от произведената енергия в България е на свободния пазар, но ще има едни допълнителни продавачи, допълнителни количества. Всички топлофикации, когенерации, ВЕИ производители над 5 мегавата на този етап пилотно ще бъдат извадени на свободния пазар с договори за разлика", заяви след срещата Делян Добрев.

"Промените почти напълно ще либерализират свободния пазар в България, без разбира се това да засяга домакинствата по някакъв начин", допълни той.

Бърза помощ от ЕК за разтрогване на дългосрочните договори

Председателят на парламентарната енергийна комисия посочи още, че ще се ускорят и разговорите с Европейската комисия за прекратяването на дългосрочните договори с двете американски топлоцентрали. Сигнал за това, че чрез тези договори "Ей И Ес" и "КонтурГлобал" получават неправомерна държавна помощ, бе подаден от предишния състав на енергийния регулатор през 2013 г. и очакванията на предишното правителство на ГЕРБ бяха до края на 2016 г. да има решение на Брюксел, което да позволи намаляване на цената на тока от двете централи. Това обаче не се случи, а официална информация от страна на Брюксел как върви разследването няма.

Представители на двете американски компании твърдят, че никой от НЕК не е разговарял за прекратяване на договорите, а правителството потвърди това.

Преди седмица Теменужка Петкова напомни, че в края на 2015 г . кабинетът избра две адвокатски фирми, които да защитават интереса на държавата при евентуални дела с "Ей И Ес" и "КонтурлГлобал" заради развалените договори.

Кога ще приключи оценката на възвръщаемостта на инвестициите на двете компании и на компенсациите за прекратяването на договорите и какъв може да се очаква да е размерът на обезщетенията, не е ясно. Делян Добрев не се ангажира пред Mediapool с коментар за сумата и за кога може да се очаква плащането ѝ. Според двете фирми неустойките са описани в договорите и размерът им е доста голям.

Сегментирано предлагане на ток

Друга коментирана мярка за решаване на проблеми със скъпия ток за бизнеса е въвеждането на задължение производителите на електроенергия да предлагат на борсата профилирана електроенергия - отделно дневна и отделно нощна. В момента предлаганите профили са 24-часови, идеята на разделянето им е фирмите, които имат нужда само от нощна енергия, да си купуват отделно такава, и обратното.

Предвижда се още електроразпределителните дружества да купуват от борсата тока, необходим за покриването на технологичните им разходи. В момента тези количества се купуват по определяни от Комисията за енергийно и водно регулиране цени и във фиксирани обеми.

Бизнесът очаква изправяне на изкривения пазар

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев коментира, че промените в енергийния закон допълнително ще либерализират изкривения в момента пазар на електроенергията.

"Целта е да има колкото може повече производители, които да предлагат своята електроенергия на борсата, защото сега реално има само двама. Независимо от поправката в закона, която се направи под давлението на работодателите през декември, за съжаление в момента имаме само "Марица-изток 2" и АЕЦ, което не е достатъчно, за да говорим за свободен пазар и за невъзможност да се изкривяват и манипулират цените на борсата, което виждате, че доведе до увеличение на електроенергията. Така че колкото повече производители има, толкова по-добре. В крайна сметка ще имаме една борса с едно по-голяма предлагане от повече фирми и това би трябвало да е нещо по-обективно и по-реално да се говори за свободен пазар, за прозрачност и за конкуренция", смята Домусчиев.

"Дали сме срок от 2 седмици да има прогрес по това, което днес сме обсъждали като теми, да има конкретно стартирали инициативи. Силно се надяваме в рамките на този срок да бъде постигнат напредък. Така че нашата готовност остава с тази предупредителна мярка", заяви заместник-председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Румен Радев след срещата.

Той допълни, че на срещата са били обсъдени и конкретни възможности за санкциониране на нелоялни търговски практики.

Работодателите като цяло изразиха очакване до две седмици да има напредък по договорените въпроси и да не се стигне до протест и нови нападки срещу министър Теменужка Петкова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?