Властта се сети, че има неизползвани европари срещу бедствия

По програмата за развитие на селските райони стоят 102 млн. евро

Снимка: БГНЕС

Пет години след влизането на България в Европейския съюз управляващите се сетиха, че има европари срещу природни бедствия и обещаха най-после да дадат старт на мерките. Неизползваните средства в размер на около 102 млн. евро са по Програмата за развитие на селските райони, която е в ресора на земеделския министър Мирослав Найденов.

Премиерът Бойко Борисов също обеща разрушените мостове, пътища и язовирни стени да бъдат възстановени с пари от Брюксел. Той обаче разясни пред БНТ в сряда, България може да кандидатства за пари от еврофондовете, но те ще бъдат крайно недостатъчни, за да се реформира целият ВиК сектор у нас. Около 10 милиарда са необходими за модернизацията му.

Междувременно еврокомисарят Кристалина Георгиева, която преди ден посети бедстващите селища в Хасковско, заяви, че на този етап България не може да поиска помощ от Европейския фонд за солидарност за покриване на щетите, нанесени на хората и инфраструктурата.

"Все още няма пълна оценка на щетите, но те не са в мащаба, който би довел до искане на компенсация от Фонда за солидарност. По груба оценка говорим за десетки милиони, а не за стотици милиони в щети", поясни Кристалина Георгиева. За да се иска помощ от този фонд, щетите трябва да са 0.6% от брутния вътрешен продукт на страната, което за България са над 220 милиона евро.

"Ако през пролетта страната ни пострада от наводнения, които не са изключени, ние се готвим за тях по цяла Европа, разбира се, тогава ще търсим и този източник за помощ", допълни българският еврокомисар.

Ако и през пролетта продължи сложната ситуация и щетите нарастнат, Фондът за солидарност ще е достъпен за страната ни.

Европарите да се насочат към бедстващите региони, за да се възстановят по-бързо щетите от природното бедствие - около това становище се обедини комисията по европейски въпроси в парламента и управляващите органи на европрограмите при обсъждане на годишния доклад за напредъка в усвояването на евросредствата.

Средства към пострадалите общини могат да бъдат насочени от Програмата за развитие на селските райони и по оперативна програма “Околна среда”, каза министърът по еврофондовете Томислав Дончев.

Меглена Плугчиева от БСП поиска по Програмата за развитие на селските райони да бъдат направени типови проекти за пострадалите общини и хората в тях, защото те нямат финансовия ресурс и знанията да го направят.

Идеята обаче свари неподготвени представителите на Държавен фонд “Земеделие” и земеделското министерство, които не взеха отношение по темата. Шефът на фонд “Земеделие” Румен Порожанов каза, че е много рано да се коментира по какъв начин може да се подпомогнат засегнатите райони с европейски средства.

Засегнатите общини да кандидатстват по мерки 321 и 126

Засегнатите общини ще могат да бъдат подпомогнати по мерки 321 и 126, посочи министърът по еврофондовете Дончев, без да се ангажира с конкретни суми.

По мярка 321 – основни услуги за населението и икономиката в селските райони в момента тече прием на документи. Схемата е отворена в края на ноември 2011 г., като крайният срок за проекти за ресурса от близо 8.8 млн. евро е 27 май. Това става ясно от заповед на министъра на земеделието Мирослав Найденов, качена на страницата на програмата в интернет.

За да могат да се възползват обаче засегнатите общини от европомощите, министър Найденов ще трябва да промени заповедта си, защото в момента може да се кандидатства само с проекти за подобряване на услугите за децата и младежите в социални домове.

Другата мярка 126 е за възстановяване на селскостопанския производствен потенциал, разрушен от природни бедствия. От началото на програмата досега тя въобще не е отваряна за финансиране, става ясно от отчета за изпълнението на Програмата за селските райони към януари 2012 г.

Ресурсът по тази мярка, заедно с мярка 125, която е за хидромелиорации и възстановяване на напоителни системи е 102 млн. евро.

Няма яснота защо тези две мерки досега никога не са били отваряни за финансиране.

Околна среда” ще даде пари за мониторинг и превенция на язовирите

Със средства от оперативна програма “Околна среда” ще могат да се финансират мерки за превенция и мониторинг на наводненията и язовирите, каза министър Дончев.

Идеята е да бъде изградена постоянна система за наблюдение на язовирите. Как точно ще бъде направено това предстои да се обсъди идната седмица между министерствата на околната среда и на регионалното развитие, което ще прави регистъра на всички водни обекти, каза министър Дончев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?