Властта ще се вози на самолети под наем

Властта ще се вози на самолети под наем

Правителството възложи на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков да предприеме всички необходими действия по прекратяване на договора за доставката на употребявани самолети за нуждите на Авиоотряд 28. Това съобщи правителствената информационна служба в сряда.

Кабинетът "Станишев" започна процедурата за закупуването на машините преди година и след конкурс поръчката бе възложена на фирма "Би Ейч Еър", свързвана с Първа инвестиционна банка. Самолетите са за 109 млн. долара с оскъпяването от лизинга. До момента са изплатени около 14 млн. лева, чието връщане остава под въпрос.

Сделката беше една от първите, ревизирани от правителството на ГЕРБ и в резултат в понеделник прокуратурата образува досъдебно производство за престъпление по служба срещу виновни длъжностни лица от транспортното министерство за поръчката. Ако бъде доказана нечия вина за изключително вредни последици, Наказателният кодекс предвижда от 3 до 10 г. затвор. По това обвинение обаче трябва да се докаже умисъл, за да се стигне до присъда.

Правителството възложи на Цветков в сряда да проведе процедура за наемането на самолети, които да извършват полети за нуждите на правителството. Не се съобщава дали е правен анализ за това, колко ще струва ползването на машини на парче.

Процедурата ще се отнася само за полетите, които Авиоотряд 28 не може да изпълнява с наличния си авиопарк. Звеното разполага с един ТУ-154 и "Фалкон 2000". Годишната му издръжка е около 7 млн. лв.

Споделяне

Още от България