Властта си гласува безконтролен харч на 1.2 млрд. лв.

Властта си гласува безконтролен харч на 1.2 млрд. лв.

Депутатите от управляващото мнозинство разрешиха на правителството си да похарчи безпрецедентно голямата сума от 900 млн. лв. от бюджетния излишък. Заедно с 300 млн. лв., за които изпълнителната власт не трябва да иска санкцията на парламента, общият харч ще достигне 1.2 млрд. лв., най-голямата сума, която в последните 18 години българско правителство е имало на разположение за почти безконтролни разходи.

Харчът бе разрешен само с гласовете на мнозинството и въпреки енергичната съпротива на опозицията, която в знак на протест напусна пленарната зала при гласуването.

Първоначално поисканата от правителството сума от излишъка бе 570 млн. лв. При внасянето на искането финансовият министър Пламен Орешарски я увеличи на 700 млн. лв., а председателят на икономическата комисия Йордан Цонев с щедър жест я наду с още 200 млн. лв. по време на обсъждането в пленарна зала. Парите са нужни за важни инфраструктурни проекти, изтъкна Цонев и успокои, че Сметната палата контролира законосъобразно ли се изразходват парите.

Депутатите от ОДС посочиха, че над 70 на сто от исканите пари всъщност вече са изхарчени, но парите не са платени.

Официално поисканите средства ще бъдат разпределени за изграждане на пътна, железопътна, екологична и друга инфраструктура, както и за метрото в София. Те ще бъдат използвани и за изпълнение на поети ангажименти по главите "Енергетика" и  "Телекомуникации" от присъединителния договор, както и за отпускане на временни безлихвени заеми на общините за финансиране на разходи, в т.ч. за ДДС, по одобрени проекти и програми, съфинансирани от ЕС.

Предвидено е до 31 май 2008 г. министърът на финансите да преведе допълнително в Държавния фонд за гарантиране устойчивостта на държавната пенсионна система и сумата от излишъка, която надхвърля 3% от брутния вътрешен продукт. Според предварителни разчети в края на годината излишъкът ще достигне 3.6% от БВП – тоест, във фонда за гарантиране на пенсионната система ще бъдат прехвърлени около 0.6% от БВП или около 150 млн. лв.

Зам.- министърът на финансите Любомир Дацов каза пред журналисти в  парламента, че 50 млн. лв. от разрешените за харчене над 1 млрд. лв. ще отидат за изграждането на прословутия единен номер за спешни повиквания 112, който трябваше вече да заработи в цялата страна. 25 млн. лв. са за разплащане на извършената тази година работа по софийското метро.

“Сметната палата е безпристрастна”

На въпрос дали ще има гаранции срещу потъването на част от отпуснатите пари в партийни каси, каквото е опасението на опозицията, Любомир Дацов отговори, че лично не би могъл да даде гаранции, а опозицията първо да посочи примери за това.

Според зам.-министъра контролът върху изразходването на средствата ще се прави първо от този, който ги харчи - Министерският съвет, след това от Сметната палата, както и от Народното събрание, което приема доклад за изразходването на средствата от бюджета.

“Сметната палата е безпристрастна”, коментира Дацов напомнените му случаи на отклонения при харченето на пари от бюджетите на отделните министерства. Зам.-финансовият министър подчерта, че неговото министерство отговоря за финансовата политика на страната, а отговорността за правилното изразходване на средства е на отделните министерства.

Предложението на депутата от ДСБ Антонела Понева със средства от излишъка да бъдат изплатени 13-заплата на бюджетните служители и допълнителна пенсия беше отхвърлено, въпреки че по искане на ДСБ бе извършено прегласуване.

“Управляващите създадоха черна каса с 1.2 млрд. лв. в нея”

За последните 24 часа управляващото мнозинство си създаде "черна каса" в размер на 1.2 млрд. лв., заяви след края на гласуването зам.-председателят на ДСБ Веселин Методиев. По думите му е наглост и нахалство управляващите да запазят всичките пари за "черната си каса". Такъв излишък не е трупан никога и шансовете да има тежка корупция са налице, каза още той.

Антонела Понева каза, че средствата от излишъка трябва да се разпределят, а не да се присвоят, както, по думите ѝ, прави в момента управляващото мнозинство.

От ОДС обявиха, че ще сезират прокуратурата за изразходването на средства от бюджетния излишък.

Депутатът Мартин Димитров отбеляза, че за няколко дни от 570 млн. лв. сумата, която ще бъде изхарчена от излишъка, е стигнала необяснимо как 900 млн. лв. По сметки на ОДС 70% от тези пари вече са похарчени, каза той и се аргументира с признанията на министъра на финансите Пламен Орешарски пред бюджетната комисия, че има проекти, които “вече се случват и просто парите още не са платени”.

Без знанието и разрешението на парламента са изхарчени колосални суми в България, които ще потънат в политическите пясъци на тройната коалиция, каза депутатът.

Според Любен Дилов бюджетният излишък вече е изхарчен и в момента се узаконява незаконното изхарчване на тези пари през годината.

Зам.-председателят на ОДС Христо Кирчев посочи, че случващото се заслужава повече от прокурорска проверка. Според Кирчев обаче главната прокуратура ще си затвори очите за това "рушене на държавността".

Апелирам главният прокурор да се заеме със случая, каза Кирчев. Той посочи, че за 20 лева човек може да бъде осъден, но за откраднати десетки и стотици милиони никой на никого не търси отговорност.

"Предварително ценеленасочена корупционна схема"

От своя страна столичният кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обвини правителството в създаването на умишлено голям бюджетен излишък.

"Надявам се, че всеки депутат разбира, че всъщност бе направено умишлено изграждане на такъв бюджет миналата година, че да се създаде огромен излишък в края на годината", каза Борисов.

"Този излишък се разпределя само от Министерския съвет през "своите" министри и през "своите" фирми. Или ние имаме предварително целенасочено създадена корупциона схема. Сега виждаме по какъв безобразен начин за един месец те искат да изхарчат 1 млрд. лв.", коментира лидерът на ГЕРБ. 

Споделяне

Още от Бизнес