Властта си играе на "разделяй и владей" с полицията и обществото

Властта си играе на "разделяй и владей" с полицията и обществото

Част от употребяващите интернет полицаи засипаха форумите с критики срещу ръководството на МВР, изразявайки подозренията си, че заповедта за "смачкване" на протеста е имала за цел настройването на полицията срещу останалата част от обществото. Това личи особено ясно от мненията в police.ba4ka.com и форума на de-zorata.de.

Преглед на темата "Какво се случи на 14.01.2009 г." в police.ba4ka показва, че част от служителите на МВР осъзнават как побоят над демонстрантите пред парламента в сряда е вкарал в капан планираното за събота протестно полицейско "пушене" под кабинета на министър Михаил Миков.

Според голяма част от обсъждащите, с "дозираната употреба на сила" (както се изрази Миков – бел.ред.) ръководството на вътрешното министерство е успяло да окървави и компрометира протеста на студенти, природозащитници, млекопроизводители и граждани, като в същото време е дискредитиран предстоящият протест на полицаите. Затова, смятат форумците, шефовете им са действали на принципа "разделяй и владей".

Участниците в дискусията смятат, че едва ли ще могат да се надяват на обществена подкрепа за исканията си за увеличение на заплатите с 50 процента и подобряване условията за труд.

"Некадърността на Миков и хитрите манипулатори във форумите на футболните фенове създават атмосферата, с която се иска опорочаването на справедливия гняв на хората срещу неспособността на тройната крадлива коалиция начело с БСП/БКП", започва дискусия с колегите си stoni.

Според него с лансирането на "лъжливи легенди за бомби" се прави опит за измести вниманието от справедливите искания на хората.

"Използват полицията за клин, но за съжаление на 17.01.2009 нейната свободна и независима част ще покаже истинското и отношение към това ръководство. Днес има нужда от умни глави в МВР, а не от мускули и палки", пише още той.

Опасенията на stoni са оправдани от включили се в същия форум участници в протеста. "Заслужихте си увеличението с 50% чрез побой - браво, господа Милиционери! Надявам се да пийнете по още 2 литра студена вода на 17.01, подарък от Вашия министър", пожелава им участник с прякор shizma.

Osata смята, че замисленият мирен протест е въодушевил групи от анархисти, които търсят безредици, подобни на тези в Гърция.

"Случайно или не, мирния протест, случващ се три дни преди връчването на исканията на служителите на МВР на министър Миков, се превърна в обичайна за стадионите ситуация... но тук е на улицата. Защо предните шествия на студентите бяха мирни, законосъобразни. Кой създаде това и защо?", пита osata.

Според участника във форума rsbap03 след деня на потушаването на протестите ситуацията се променила безвъзвратно.

"За всичко пак ще бъде виновна полицията, а провокациите не бяха никак случайни. Българското общество беше окончателно противопоставено на полицията... Жалко, много жалко", коментира той.

Участникът в дискусията DRED смята, че "хората не са толкова глупави, колкото им се иска на политиците".

Той гледа на информацията за "бомбата" и от "добрата ѝ страна". По думите му "патронът" с тази полицейска комбинация вече е изгърмян и не може да се използва за полицейския протест на 17 януари.

Въпреки това ilkovratza, представяйки се за служител от криминална полиция, подозира именно такова развитие на събитията.

"Не ви ли се струва, че по този начин ще бъде овладян и нашият протест в събота? Защо ли тези, които мислим за некадърни, искайки или случайно с един куршум опитват /или удариха два заека!", се казва в нейния постинг.

"Стана тъпо. Трябваше онези с маските да ги смлатите веднага и край. Ама явно друг е бил сценарият. Не, че вие сте го намислили така. Ама инак стана "пирфектно" - всички хора пак са настроени срещу "гадните, вампирясали полицаи и жандармеристи" и сега протестите на полицаите стават малко сам срещу всички. Жалка история, жалка държавица, иначе се правим на патриоти за приумицата на чешкия художник, който 100% ни е обрисувал клоаката, наречена не знам що "Република", казва на своите колеги overen.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?