Властта срещу "тарикатите": Колони автомобили и двама арестувани при опит да се приберат в София

Властта срещу "тарикатите": Колони автомобили и двама арестувани при опит да се приберат в София

Драми навръх Великден – на КПП-та на входа на София се образуваха опашки от автомобили и двама души бяха арестувани. Полицията спира хора, опитали се да влязат в града, които преди празниците излязоха от него с декларации, според които живеят извън София. Сега, за да влязат, трябва да докажат обратното.

Вътрешният министър Младен Маринов нарече тези хора "тарикати" и се закани, че ще бъдат санкционирани, макар да не е ясно как точно ще се случи, тъй като на ден в София се попълват около 80 000 декларации.

В неделя привечер на магистрала "Тракия" се образува километрична колона от автомобили и хората в тях се наложи да чакат с часове, тъй като трябваше да използват единствено "прозореца" от 6 до 8 вечерта, за да влязат в София със служебна бележка.

В часовете между 8 и 18 часа влизането и излизането от София остана позволено само по неотложни причини.

В четвъртък през нощта властите решиха да блокират София, забранявайки влизането и излизането от столицата. Причината беше, че хиляди хора не се вслушаха в настойчивите препоръки на премиера и щаба да си останат у дома и да спазват ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса - те вече бяха напуснали с колите си в сряда и четвъртък, отправяйки се към провинцията за Великден. Властите се възмутиха, че повечето хора представяли неверни декларации и че хиляди били върнати.

Сега се оказа, че онези, които са напуснали, не могат да се приберат само срещу лична карта за постоянен адрес.

Двама души са задържани, след като се опитаха да пробият полицейската блокада на пропускателните пунктове. Те са направили опит с висока скорост да преминат през патрулите на МВР.

Единият случай е от неделя сутринта, а другият по обед. Първият опит за преминаване е на пропускателния пункт на АМ "Хемус", а другия на КПП-то на пътя от град Елин Пелин към София, съобщиха от МВР.

От МВР съобщават, че немалко автомобили са върнати, тъй като пътуващите в тях не са имали адресна регистрация в София, нито основателна причина да влязат в столицата.

Очаква от понеделник трафикът към града да е интензивен, тъй като вторник е първият работен ден след Великден.

По всички контролно-пропускателни пунктове край София ще има разположени допълнителни полицейски сили. От полицията уточниха, че ще се сверяват данните в декларациите на тези, които са излезли преди празниците и сега се връщат.

Министър Младен Маринов даде да се разбере, че все пак столичани ще бъдат пускани да се върнат, като на тези, които са излъгали при излизане в декларациите си, ще бъде съставен акт за административно нарушение.

Какви точно мерки ще прилагат властите, се решава на среща при премиера Бойко Борисов с участието на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, каза Маринов.

"От вчерашния ден тече процес на постепенно прибиране, но колегите върнаха и такива, които искаха да влязат в София. В четвъртък са казвали, че живеят на село, днес - в София...Имаше много случаи на софиянци, които се убедили колегите, че са от провинцията, а сега, връщайки се, основанието адрес не важи и не могат да се върнат ", коментира в неделя сутринта Младен Маринов пред Нова телевизия и нарече тези хора "тарикати".

"Преди минути говорих с премиера, за да начертаем мерките за прибиране на софиянци", добави той.

В същото време министърът каза, че хората ще бъдат пускани да се приберат в София точно заради адрес и работа: "От вторник хората трябва да се приберат, защото трябва да отидат на работа, но връщането ще стане единствено през пунктовете, където ще трябва да подписват декларации. Тези, които са излъгали, ще им бъде съставен акт за административно нарушение".

Той обаче не каза какви точно актове ще се пишат, какви глоби ще се налагат и най вече на какво точно основание ще са те. В хода на изказването си Маринов намеси и прокуратурата.

По думите му мерките в момента са достатъчно затегнати. "Придвижването става само в определени времеви прозорци – сутрин между 6.00 ч. и 8.00 ч. и вечер от 18.00 ч. до 20.00 ч. В четвъртък имаше много хора, които са убедили колегите, че са от провинцията. Реално сега те не могат да се приберат в София, защото постоянният адрес не е основание да се върнат тук. Мисля, че София трябва да влезе в по-нормален ред. Хората ходят на работа и трябва да се приберат, но това ще става под стриктен контрол. Където е установена измама, се докладва на прокуратурата", поясни министърът на вътрешните работи. 

Той поздрави църковните служители за създадената организация за посрещане на Великден и уточни: "България е може би единствената държава, която не затвори храмовете. Вярата не трябва да угасва".

Маринов коментира и ситуацията в ромския квартал "Факултета", където в навечерието на Великден имаше напрежение заради въведените ограничителни мерки:"Мисля, че хората във "Факултета" вече разбраха, че целта на мерките е да се запази здравето им. В събота се раздаваха и помощи на нуждаещите се. Надявам се повече да няма ескалация на напрежението".

Вътршеният министър информира, че има готовност за допълнително заплащане на полицията на терен. Успокои, че за момента системата на МВР ще издържи. Калени сме в бой, подчерта министър Маринов. Политизирането на ситуацията, по думите му, не помага.

Попитан дали скоро ще се премахнат извънредните мерки, той поясни, че за целта трябва да са изпълнени две условия – наличие на достатъчно медицински персонал и три дни поред спад в случаите на новорегистрирани заболели.

Младен Маринов освен това отчете спад на битовата престъпност, но по отношение на домашното насилие коментира: хората са вкъщи, получава се изнервяне и имаме повече скандали.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?