Властта свали маската за ски строежите в Банско

Нено Димов отхвърли предложението в плана за Пирин да се запише само втория кабинков лифт

Екоминистърът Нено Димов

Министърът на околната среда и водите Нено Димов отхвърли в петък предложението на алпиниста Боян Петров за компромисно решение на казуса Пирин и така потвърди съмненията, че концесионерът в Банско няма да се задоволи само с втория кабинков лифт. Само преди ден премиерът Бойко Борисов се кълнеше, че само това ще се строи. Реално отказът на Димов в плана за управление на парк "Пирин" да се запише строежа само на втората кабинка е знак, че са възможни и други ски строежи, стига "Юлен" да внесе инвестиционни предложения за одобрение в ековедомството. Това всъщност беше ясно още в самото начало от формулировката на новите текстове, но правителството се скъса да обяснява, че ще се строи само вторият лифт.

Преди ден Боян Петров внесе в ековедомството предложение за поправки в плана за управление на Пирин, където да се запазят старите забрани на строежи с единствено изключения за втория кабинков лифт. Според Петров, който е и известен природозащитник, така ще бъдат задоволени исканията на всички засегнати страни. Противниците на строителството в Националния парк искат гаранции, че няма да се секат вековните гори. Национален парк "Пирин" присъства и в списъка на световното природно наследство на ЮНЕСКО.

Боян Петров каза, че ако управляващите отхвърлят предложението му, ще лъсне фактът, че втората кабинка е само параван за нови строежи в Пирин.

Точно това се случи в петък, когато екоминистърът отхвърли идеята на Боян Петров с аргумента, че тя няма да помогне. Нено Димов каза, че предложението на алпиниста е за поправка в плана за управление на Пирин, който "задава само режимите в парка". Димов каза, че специализираният подробен устройствен план дава основата за строителство и подлежи на екологична оценка.

"Когато говорим за този тип предложения (това на Боян Петров, бел.ред.), те трябва да бъдат отнесени към общите устройствени планове или специализирания подробен устройствен план, който подлежи на екологична оценка и на такава за съответствието," каза Димов.

Той допусна, че ако Боян Петров предложи поправки за тези документи, идеята му може и да се осъществи. Веднага след това министърът уточни, че не може нищо да гарантира, защото не бил добре запознат със Закона за устройство на територията.

Нено Димов обясни, че не се притеснява и от екопротестите.

"Това е демокрация. Как може да се притеснявам от демокрацията? Напротив, живял съм в други времена, когато не можеше да има протести. Това би ме притеснило", каза Димов.

Преди ден кметът на Банско Георги Икономов директно обяви, че цялото усилие за втората кабинка включва и разширяването на ски зоната над града.

"А защо да не се разширяват ски-пистите, питам аз? Защо? Защо да не се построи още втори, трети или някой друг лифт, ако зоната вътре вече е урбанизирана?", каза Икономов пред бТВ.

В петък стана ясно, че решението на Министерския съвет за промяната на плана за управление на национален парк "Пирин" е обжалвано. От правителствената пресслужба обаче отказват да обявят кой е жалбоподателят. По закон Министерският съвет трябва да внесе жалбата във Висшия административен съд в тридневен срок.

Протестът за Пирин стигна и до Брюксел

В петък българската партия "Зелените" чрез групата на "Зелените" в Европейския парламент зададоха три въпроса на Европейската комисия по казуса с Национален парк "Пирин".

Въпросите са:

"Как Комисията оценява промените в плана за управление на НП Пирин, липсата на ОВОС и начинът му на приемане от Министерския съвет?

Уверена ли е Европейската комисия, че законодателството на Европейския съюз е спазено?

Какъв е статута на разследването 6240/14/ENVI. (В Европейската комисия в момента тече разследване за възможни нередности при дейности по заменянето на съоръжения от страна на концесионера на ски зоната в Национален парк "Пирин" – бел. ред.)".

По процедура Европейската комисия е длъжна да отговори на "Зелените".

Споделяне

Още по темата

Още от България