Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Властта свива рамене за собствената си съпричастност към "истината за КТБ"

МВР ще проверява посетители на Цветан Василев за "търговия с влияние", ако прокуратурата поиска това

7 коментара
Властта свива рамене за собствената си съпричастност към "истината за КТБ"

Декларираните намерения на политиците да извадят наяве цялата истина за Корпоративна търговска банка (КТБ) рязко спират до момента, в който трябва да се занимаят със собствената си съпричастност или тази на партиите им, както и с поведението на шефовете на регулаторни органи, отговорни по закон за здравето на финансовите институции. Разминаването между думи и дела за пореден път пролича след разкритията за многобройните и разнообразни посетители на банкера Цветан Василев в централата на КТБ.

Факсимилета от тетрадката на охраната в КТБ, в която са записвани посетителите,бяха изпратени до медиите в четвъртък от името на Цветан Василев, който отрече той да е изпращачът, но не отрече автентичността на списъците.

Още преди да бъдат публикувани списъците, премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов побърза да обяви уверено, нито той, нито "негови хора" фигурират в там. Запитан откъде знае това, той отговори, че са се обадили и са му казали, без да уточни кой.

Борисов: Питайте Мавродиев що е дирил там

В петък Борисов бе питан за председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев, който е основател на ГЕРБ и неин депутат преди да бъде избран начело на регулатора. Както е видно от списъка, Мавродиев е ходил поне 30 пъти на крака в кабинета на Цветан Василев в централата на КТБ на бул. "Цар Борис ІІІ".

"Питайте Мавродиев: "Що си дирил там?" и той да обясни: "На тази дата съм бил на проверка, същото и за Лукарски. Ако аз бях ходил, щях да ви кажа защо, но като не съм ходил, какво да ви кажа", заяви Борисов.

"Нито веднъж някой не ме е питал може ли да ходи там и аз да съм казал "Да". Щях да понеса отговорност, ако съм разрешил и щях да кажа по каква тема съм го пратил", допълни той.

"Татарски е бил наш депутат и е ходил там, но вече не е депутат", коментира Борисов по повод присъствието в списъка на бившия депутат на ГЕРБ, сега шеф на кабинета на земеделския министър Десислава Танева (ГЕРБ).

Шефът на КФН ходил 30 пъти при Василев по "длъжностна характеристика"

Самият Мавродиев заяви късно в четвъртък пред Нова телевизия: "Нямам намерение да влизам в оправдателен режим. Това е моята длъжностна характеристика и задължителна част от моята работа, както и от работата на всеки един финансов регулатор по света. А тя е да се среща с всички компании. Срещал съм се с г-н Василев - служебно, както в неговия офис, така и в сградата на Комисията за финансов надзор".

"Аз никога не съм бил клиент на КТБ, не съм имал банкови сметки, кредитни карти, кредити или каквито и да е финансови или бизнес отношения с банката на г-н Василев", допълни той и уточни, нямал практика за коментира служебните си разговори.

Под контрола на Василев освен КТБ, която КФН трябваше да контролира като публично дружество и инвестиционен посредник, бяха още застрахователната компания "Виктория", публичните дружества "Булгартабак" и "Петрол", инвестиционният посредник "Фина - С" и още компании.

Филтрираните списъци с посетители на Цветан Василев обхващат различни периоди от 2013 и 2014 г., непосредствено преди срива на банката, който съвпадна с разтрогването на бизнес партньорството между банкера и депутата от ДПС Делян Пеевски.

Има ли конфликт на интереси при контролните държавни институции по казуса "КТБ"

"След разпространения списък с гостите на Цветан Василев основният въпрос остава за ролята на държавните контролни институции в аферата КТБ", коментира пред БНР Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията. Според него тетрадката с гостите на банкера може да се използва от прокуратурата при разследването и по случая с фалита на КТБ. "Би следвало всички тези данни да се намират в прокуратурата или, ако ги няма, да разберем как те могат да се използват. Това може да бъде много добър инструмент за разследване, за да разберем как хората, които се намират в тези списъци, се отнасят към казуса КТБ и дали има конфликт на интереси", смята Стефанов.

Депутатите свиват рамене – от списъците не следвало нищо

Както се разбра от реакцията на депутати от различни парламентарни групи, те също няма да се поинтересуват от съмнително големия брой срещи между Мавродиев и Василев, както и от темите, които са обсъждани на тях.

В списъците фигурират имена на различни бизнесмени, медийни издатели, журналисти и политици от почти целия политически спектър.

И управляващи, и опозиция свиха рамене и обясниха, че от въпросните данни не следва нищо. Потърсени за коментар, депутати заявиха пред Mediapool, че няма начин да се установи дали парламентаристи или шефове на регулатори са предприемали някакви действия в резултат на рандевутата си при Василев.

Според депутатите тези срещи може да са политически и морално укорими, но никой не може да предложи какви са били обсъжданите теми в кабинета на банкера, който към момента е единственият консенсусно нарочен от политиците, прокуратурата и БНБ за източването на четвъртата по големина банка в България.

Любен Дилов: Ако Василев разкрие какво са си говорили, ефектът ще е оздравителен

Говорителят на парламентарната група на БДЦ Любен Дилов - син коментира пред Mediapool, че от списъците в правен смисъл нищо не може да произтече: "Някакви хора били на някакво място. Има обаче морално основание за съмнения. Всички ние, които наблюдаваме обществените събития, можем да подозираме за какво са си говорили Цветан Василев и ходилите при него. В това да се срещаш с някого няма дори умисъл за престъпление".

Дилов обаче допусна, че списъците може да са "анонс от страна на банкера", че е готов да предостави за какво си е говорил с лицата, които са ходили при него. "Това ще има изключително оздравителен ефект върху обществото, ако се случи. За тия години обаче съм се убедил, че способността на политическата класа да се самозащитава е огромна. Тя се напада, напада, напада и има една граница, която никой не прекрачва, не се преминава. Ако се премине тази граница, този път нещата могат да станат интересни и полезни за обществото", заяви той.

Днешни министри са били на лична издръжка на Цветан Василев

"Специално при банкера, от това, което аз знам е, че няма политическа група сериозно незамесена в историята КТБ, каквото и да говорят лидерите на всички парламентарни групи.

Шокиращи ще бъдат разкритията ако бъдат направени, защото обичайните заподозрени ББЦ далеч не са най-големите бенефициенти на КТБ. И то е съвсем логично да не са, след като те не са най-сериозните участници в политическото статукво. Няма да кажа имена, защото нямам доказателства, но при Цветан Василев са били на лична издръжка фигури, които дори в момента са министри", допълни Дилов.

Според него самият премиер, разисквайки казуса, намекна, че ако се е срещал с банкера, е правил това в гаража, а не на места, където да го запишат в тефтерче.

Радан Кънев: Трябва да проследим къде са отивали парите

По думите на съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев (ДСБ), не може да се търси юридически смисъл в списъка със срещи на Василев. "Очевидно е, че става дума обаче за властови център. Това означава, че в списъка има политически смисъл. За да разберем какво се е случвало обаче, трябва да разберем накъде са отивали парите на КТБ", каза Кънев.

"Тефтерът е без всякаква доказателствена стойност. Дори някой да е живял в офиса на Цветан Василев – какво следва от това?", попита Кънев.

Десислава Атанасова: Няма как да знаем имало ли е търговия с влияние

Председателят на временната комисия за КТБ Десислава Атанасова от ГЕРБ, коментира, че в случаи като този, за да установи дали има търговия в влияние, трябва ясно да се чете Наказателния кодекс.

"В чл. 304 по отношение на условията, при които може да се коментира търговия с влияние или лобизъм, или подкупи, е казано, че е престъпно това деяние, което извърши едно лице, което с цел да набави за себе си някаква облага извърши действие или бездействие в полза на някой друг. Дали са се водели такива разговори, дали не, дали е настъпвала някаква облага за някого, дали някой е действал в чужд интерес – няма как да знаем", каза Атанасова.

Според нея не могат да се правят подобни изводи, без да има преки доказателства, че вследствие на срещите с Цветан Василев някой от властимащите негови гости в банката са извършвали определени действия.

Депутатът от БСП Филип Попов е на мнение, че за да се разплете истината около КТБ, трябва да се разкрие банковата тайна. "Трябва да се извади всичко на светло. Трябва да стане ясна информацията около КТБ и обществеността да се запознае с отговорите на важни въпроси като – кой, къде, кога, колко евентуално. Кой какви ангажименти е поемал. От списък с имена, ходили на среща такива изводи не можем да направим", каза Попов.

Сам по себе си обаче списъкът нищо не говори, защото по него могат да се правят само предположения и то във всякакви посоки, допълни той.

Ако наблюдаващият прокурор прецени, МВР ще разследва "търговия с влияние"

От МВР обясниха пък пред Mediapool, че ако в рамките на разследването наблюдаващият прокурор по казуса КТБ прецени, че трябва да се анализира информация за това кои лица, заемащи висши публични длъжности, са посещавали Цветан Василев, за да "търгуват с влияние", ще предприеме всички небходими действия по законоустановения ред.

Цветан Василев заяви в личния си сайт, че не е изпращал списъците и не е автор на придружаващото ги писмо, което обаче звучи съвсем в негов стил. В него се казва, че с настоящите факсимилета дава нови доказателства за това как всички са се възползвали от него, как той бил принуждаван "да им прави услуги" и когато отказал "те просто убиха банката". "Активни участници и мълчаливи съучастници бяха всички. И всички ме предадоха", казва "Цветан Василев".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Българофил
  #7

  Тиквата е част от ,,КОЙ" и е пряко отговорен за случилото се в КТБ! Нали неговите хора номинираха преди време Цветан Василев за ,,банкер на годината"! Затова сега да не се прави на ощипана госпожица!

 2. васил
  #6

  предлагам списъците с посетителити да се дадат за експертиза на експерт с проблеми в простата следва повторение на случката с тефтерчето на златанов

 3. Entdecken
  #5

  До 1 - Има логика в идеята държавата да възмезди всички вложители, доколкото нейните институции не се справиха със ситуацията. В повечето такива случаи напоследък в Европа и САЩ се стигаше до държавно участие и оздравяване на банките, при което вложителите не губят нищо - в Португалия например. Само тук, съвсем по български, се стигна до изстъпления срещу вложителите и прикриването на некоректните кредитополучатели. Ако има вложители с мръсни пари, това е съвсем друга процедура - да ги разследва финансовото разузнаване.

 4. Коментарът е изтрит в 06:32 на 16 май 2015 от автора.
  #4
 5. StefanK
  #3

  Може ли този политически елит да слезе от политическата сцена,ако не му помогнем?Най-цивилизованият начин да направим това,е обединяването на нацията и създаването на обща организация на младите хора,като гръбнак на гражданското общество,за да стане суверенът първа политическа сила в страната.Само тогава можем да потърсим цялата истина за грабежа и трагедията на българската нация, като разсекретим банковата тайна за онези 3000 кредитни милионери,които ограбиха 10 милиарда долара наши спестявания,създадоха

 6. Коментарът е изтрит в 21:14 на 30 ноември 2021 от автора.
  #2
 7. Oanis
  #1

  Управниците на държавната машина носят вината за поръчковият изкуствен фалит на КТБ. Най-разумното е да се гласува закон, който да възмезди напълно невинно пострадалите от безотговорното виновно поведение на държавата.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.