Властта свива рамене за собствената си съпричастност към "истината за КТБ"

МВР ще проверява посетители на Цветан Василев за "търговия с влияние", ако прокуратурата поиска това

Властта свива рамене за собствената си съпричастност към "истината за КТБ"

Декларираните намерения на политиците да извадят наяве цялата истина за Корпоративна търговска банка (КТБ) рязко спират до момента, в който трябва да се занимаят със собствената си съпричастност или тази на партиите им, както и с поведението на шефовете на регулаторни органи, отговорни по закон за здравето на финансовите институции. Разминаването между думи и дела за пореден път пролича след разкритията за многобройните и разнообразни посетители на банкера Цветан Василев в централата на КТБ.

Факсимилета от тетрадката на охраната в КТБ, в която са записвани посетителите,бяха изпратени до медиите в четвъртък от името на Цветан Василев, който отрече той да е изпращачът, но не отрече автентичността на списъците.

Още преди да бъдат публикувани списъците, премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов побърза да обяви уверено, нито той, нито "негови хора" фигурират в там. Запитан откъде знае това, той отговори, че са се обадили и са му казали, без да уточни кой.

Борисов: Питайте Мавродиев що е дирил там

В петък Борисов бе питан за председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев, който е основател на ГЕРБ и неин депутат преди да бъде избран начело на регулатора. Както е видно от списъка, Мавродиев е ходил поне 30 пъти на крака в кабинета на Цветан Василев в централата на КТБ на бул. "Цар Борис ІІІ".

"Питайте Мавродиев: "Що си дирил там?" и той да обясни: "На тази дата съм бил на проверка, същото и за Лукарски. Ако аз бях ходил, щях да ви кажа защо, но като не съм ходил, какво да ви кажа", заяви Борисов.

"Нито веднъж някой не ме е питал може ли да ходи там и аз да съм казал "Да". Щях да понеса отговорност, ако съм разрешил и щях да кажа по каква тема съм го пратил", допълни той.

"Татарски е бил наш депутат и е ходил там, но вече не е депутат", коментира Борисов по повод присъствието в списъка на бившия депутат на ГЕРБ, сега шеф на кабинета на земеделския министър Десислава Танева (ГЕРБ).

Шефът на КФН ходил 30 пъти при Василев по "длъжностна характеристика"

Самият Мавродиев заяви късно в четвъртък пред Нова телевизия: "Нямам намерение да влизам в оправдателен режим. Това е моята длъжностна характеристика и задължителна част от моята работа, както и от работата на всеки един финансов регулатор по света. А тя е да се среща с всички компании. Срещал съм се с г-н Василев - служебно, както в неговия офис, така и в сградата на Комисията за финансов надзор".

"Аз никога не съм бил клиент на КТБ, не съм имал банкови сметки, кредитни карти, кредити или каквито и да е финансови или бизнес отношения с банката на г-н Василев", допълни той и уточни, нямал практика за коментира служебните си разговори.

Под контрола на Василев освен КТБ, която КФН трябваше да контролира като публично дружество и инвестиционен посредник, бяха още застрахователната компания "Виктория", публичните дружества "Булгартабак" и "Петрол", инвестиционният посредник "Фина - С" и още компании.

Филтрираните списъци с посетители на Цветан Василев обхващат различни периоди от 2013 и 2014 г., непосредствено преди срива на банката, който съвпадна с разтрогването на бизнес партньорството между банкера и депутата от ДПС Делян Пеевски.

Има ли конфликт на интереси при контролните държавни институции по казуса "КТБ"

"След разпространения списък с гостите на Цветан Василев основният въпрос остава за ролята на държавните контролни институции в аферата КТБ", коментира пред БНР Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията. Според него тетрадката с гостите на банкера може да се използва от прокуратурата при разследването и по случая с фалита на КТБ. "Би следвало всички тези данни да се намират в прокуратурата или, ако ги няма, да разберем как те могат да се използват. Това може да бъде много добър инструмент за разследване, за да разберем как хората, които се намират в тези списъци, се отнасят към казуса КТБ и дали има конфликт на интереси", смята Стефанов.

Депутатите свиват рамене – от списъците не следвало нищо

Както се разбра от реакцията на депутати от различни парламентарни групи, те също няма да се поинтересуват от съмнително големия брой срещи между Мавродиев и Василев, както и от темите, които са обсъждани на тях.

В списъците фигурират имена на различни бизнесмени, медийни издатели, журналисти и политици от почти целия политически спектър.

И управляващи, и опозиция свиха рамене и обясниха, че от въпросните данни не следва нищо. Потърсени за коментар, депутати заявиха пред Mediapool, че няма начин да се установи дали парламентаристи или шефове на регулатори са предприемали някакви действия в резултат на рандевутата си при Василев.

Според депутатите тези срещи може да са политически и морално укорими, но никой не може да предложи какви са били обсъжданите теми в кабинета на банкера, който към момента е единственият консенсусно нарочен от политиците, прокуратурата и БНБ за източването на четвъртата по големина банка в България.

Любен Дилов: Ако Василев разкрие какво са си говорили, ефектът ще е оздравителен

Говорителят на парламентарната група на БДЦ Любен Дилов - син коментира пред Mediapool, че от списъците в правен смисъл нищо не може да произтече: "Някакви хора били на някакво място. Има обаче морално основание за съмнения. Всички ние, които наблюдаваме обществените събития, можем да подозираме за какво са си говорили Цветан Василев и ходилите при него. В това да се срещаш с някого няма дори умисъл за престъпление".

Дилов обаче допусна, че списъците може да са "анонс от страна на банкера", че е готов да предостави за какво си е говорил с лицата, които са ходили при него. "Това ще има изключително оздравителен ефект върху обществото, ако се случи. За тия години обаче съм се убедил, че способността на политическата класа да се самозащитава е огромна. Тя се напада, напада, напада и има една граница, която никой не прекрачва, не се преминава. Ако се премине тази граница, този път нещата могат да станат интересни и полезни за обществото", заяви той.

Днешни министри са били на лична издръжка на Цветан Василев

"Специално при банкера, от това, което аз знам е, че няма политическа група сериозно незамесена в историята КТБ, каквото и да говорят лидерите на всички парламентарни групи.

Шокиращи ще бъдат разкритията ако бъдат направени, защото обичайните заподозрени ББЦ далеч не са най-големите бенефициенти на КТБ. И то е съвсем логично да не са, след като те не са най-сериозните участници в политическото статукво. Няма да кажа имена, защото нямам доказателства, но при Цветан Василев са били на лична издръжка фигури, които дори в момента са министри", допълни Дилов.

Според него самият премиер, разисквайки казуса, намекна, че ако се е срещал с банкера, е правил това в гаража, а не на места, където да го запишат в тефтерче.

Радан Кънев: Трябва да проследим къде са отивали парите

По думите на съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев (ДСБ), не може да се търси юридически смисъл в списъка със срещи на Василев. "Очевидно е, че става дума обаче за властови център. Това означава, че в списъка има политически смисъл. За да разберем какво се е случвало обаче, трябва да разберем накъде са отивали парите на КТБ", каза Кънев.

"Тефтерът е без всякаква доказателствена стойност. Дори някой да е живял в офиса на Цветан Василев – какво следва от това?", попита Кънев.

Десислава Атанасова: Няма как да знаем имало ли е търговия с влияние

Председателят на временната комисия за КТБ Десислава Атанасова от ГЕРБ, коментира, че в случаи като този, за да установи дали има търговия в влияние, трябва ясно да се чете Наказателния кодекс.

"В чл. 304 по отношение на условията, при които може да се коментира търговия с влияние или лобизъм, или подкупи, е казано, че е престъпно това деяние, което извърши едно лице, което с цел да набави за себе си някаква облага извърши действие или бездействие в полза на някой друг. Дали са се водели такива разговори, дали не, дали е настъпвала някаква облага за някого, дали някой е действал в чужд интерес – няма как да знаем", каза Атанасова.

Според нея не могат да се правят подобни изводи, без да има преки доказателства, че вследствие на срещите с Цветан Василев някой от властимащите негови гости в банката са извършвали определени действия.

Депутатът от БСП Филип Попов е на мнение, че за да се разплете истината около КТБ, трябва да се разкрие банковата тайна. "Трябва да се извади всичко на светло. Трябва да стане ясна информацията около КТБ и обществеността да се запознае с отговорите на важни въпроси като – кой, къде, кога, колко евентуално. Кой какви ангажименти е поемал. От списък с имена, ходили на среща такива изводи не можем да направим", каза Попов.

Сам по себе си обаче списъкът нищо не говори, защото по него могат да се правят само предположения и то във всякакви посоки, допълни той.

Ако наблюдаващият прокурор прецени, МВР ще разследва "търговия с влияние"

От МВР обясниха пък пред Mediapool, че ако в рамките на разследването наблюдаващият прокурор по казуса КТБ прецени, че трябва да се анализира информация за това кои лица, заемащи висши публични длъжности, са посещавали Цветан Василев, за да "търгуват с влияние", ще предприеме всички небходими действия по законоустановения ред.

Цветан Василев заяви в личния си сайт, че не е изпращал списъците и не е автор на придружаващото ги писмо, което обаче звучи съвсем в негов стил. В него се казва, че с настоящите факсимилета дава нови доказателства за това как всички са се възползвали от него, как той бил принуждаван "да им прави услуги" и когато отказал "те просто убиха банката". "Активни участници и мълчаливи съучастници бяха всички. И всички ме предадоха", казва "Цветан Василев".

Споделяне

Още по темата

Още от България