Властта търси "соломоновско" решение с изпращането на Цацаров и Панов в КС

Властта търси "соломоновско" решение с изпращането на Цацаров и Панов в КС

Конституционният съд със сигурност е една от ключовите институции в страната, определян от някои като втора камара на парламента и окачествен от премиера Бойко Борисов като "елит на мисълта". Начинът, по който се излъчват конституционните съдии обаче, практически е сведен до опита този "елит" да служи удобно на конюнктурната политическа воля, както и да решава текущи политически проблеми чрез разстановка на хора по ключови институции.

Тази есен предстои подмяната на четирима членове на КС, но неофициалните разговори за попълването на местата вървят още от миналата година. Причината е, че догодина изтича мандатът на главния прокурор Сотир Цацаров и плановете за неговото бъдеще неизменно включват варианта с изпращането му в КС. По неофициална информация обаче това не е негово първо желание – според различни източници той иска да оглави Върховния касационен съд, начело на който е опонентът му Лозан Панов, чийто мандат обаче не е пред финал и който нямал никакво намерение да сдава поста.

Ето защо към днешна дата пъзелът с подреждането на КС зависи основно от волята на Цацаров и Панов, твърдят пред Mediapool различни източници от политическите среди и съдебната власт.

На 12 ноември приключва мандатът на конституционните съдии Румен Ненков и Стефка Стоева (избрани от квотата на съдебната власт), Кети Маркова (квотата на президента) и Цанка Цанкова (парламентарна квота).

Това означава, че магистратите ще излъчат двама членове на КС, а парламентът и президентът – по един.

Освен Цацаров и Панов третото най-спрягано към момента име е това на правосъдния министър Цецка Цачева (ГЕРБ).

По неофициална информация на Mediapool най-изгодният вариант за Борисов, който имал "одобрението" и на останалите парламентарни партии, е Панов и Цацаров да влязат едновременно в КС. Това щяло да е "безкръвното" решаване на повечето проблеми за Борисов със съдебната власт – от една страна ще бъде затворена устата на Панов и неговото постоянно настояване за истински реформи. В същото време Цацаров, който е с напълно изчерпано доверие, ще намери подходящо поприще.

Източниците от ГЕРБ признават, че този мъдър "соломоновски" вариант не бил сред най-харесваните и от Панов, и от Цацаров. Главният прокурор настоявал той да заеме мястото на Панов във ВКС, а Панов да потегли самостоятелно към "почетен отдих" в КС. Панов категорично отказва подобен "пазарлък" и го смята за недостоен, твърдят магистрати.

Изборът на Цацаров

Цацаров е изправен пред по-сложен избор. Мандатът му на главен прокурор приключва през декември 2019 г., когато обаче опцията за място в КС вече няма да е налице, тъй като четирите бройки ще бъдат заети през ноември т.г. Изборът му за шеф на ВКС пък минава през отстраняване на Лозан Панов – нещо, което Цацаров и лоялното му мнозинство в два поредни състава на Висшия съдебен съвет се опитват да предизвикат, но засега без успех. Самият Борисов е притеснен, че насилственото отстраняване на Панов ще предизвика остра реакция от страна на ЕС.

По неофициална информация Цацаров е имал амбиции да влезе в новата Европейска прокуратура, но е разбрал, че кандидатурата му е неприемлива за ЕС. От известно време той е пренасочил усилията си към мандатна длъжност в създадената неотдавна антитерористична служба на ООН, но там става дума за истински конкурс и не е сигурно дали може да го спечели, разказват източници от съдебната власт и допълват, че не знаят дали Цацаров все още се интересува от този пост.

Перспективите пред Лозан Панов

Лозан Панов на свой ред има изключително тежък мандат начело на Върховния касационен съд. Той е подложен на постоянен натиск от медиите на Делян Пеевски, но по-сериозният проблем за него е, че се оказа в изолация. Той има пренебрежимо малко влияние във Висшия съдебен съвет, никакво в изпълнителната власт, а в същото време не е приеман с особен ентусиазъм и от колегите си във ВКС, някои от които биха го изпратили светкавично в КС, за да се отърват от него.

Двете квоти на съдебната власт в КС ще бъдат запълнени с общо гласуване на съдиите от Върховния касационен и Върховния административен съд. По традиция едното място е отредено за съдия от ВКС, а другото за съдия от ВАС.

Ако Лозан Панов реши да става конституционен съдия, то той със сигурност ще бави решението си до последно, за да не позволи на Цацаров да обмисли спокойно опциите си.

В съдебната власт вече има прецедент за предсрочно прекратяване на мандат на шеф на ВКС. През 2000 г. покойният вече съдия Румен Янков взема решение да се кандидатира за конституционен съдия в последния момент. През това време съдиите от ВКС са се договорили да подкрепят съдия Бойка Попова, но решението на Янков очаквано пренарежда вота.

Цецка Цачева – защото го заслужава

Ако Цацаров реши да пропусне разиграването за КС, парламентът ще е свободен да излъчи друг кандидат и според запознати това ще е Цецка Цачева.

"Тя заслужава това – пожертвахме я на президентските избори, после я направиха за смях като не влезе в парламента, а после я сложиха между чука и наковалнята на поста министър на правосъдието. Тя остана през цялото време лоялна – Борисов ѝ го дължи", твърдят от ГЕРБ.

Янаки Стоилов или Здравка Калайджиева?

Предстои да се види и как президентът Румен Радев ще изиграе картите си. Засега фаворитите са двама – бившият дългогодишен депутат от БСП Янаки Стоилов и авторитетният бивш съдия в Европейския съд по правата на човека Здравка Калайджиева, разказаха източниците на Mediapool.

От ГЕРБ твърдят, че ако БСП успее да се споразумее с Румен Радев и той номинира техния човек Стоилов, социалистите не биха роптали особено Цецка Цачева да попълни парламентарната квота.

По информация от БСП, лидерът Корнелия Нинова е обещала на Янаки Стоилов подкрепа за КС още преди година и половина, когато реши да "пенсионира" старата гвардия депутати, сред които Стоилов, забранявайки им да се кандидатират за парламента. "Тогава Стоилов не се присъедини към атаките, които Михаил Миков и Атанас Мерджанов организираха – той остана лоялен, сега Нинова е в дълг", коментират от "Позитано 20".

Отново Георги Колев?

Битката за квотата на Върховния административен съд в КС също се очертава да бъде интересна. Почти сигурен претендент ще бъде бившият председател на ВАС Георги Колев. Шансовете той да бъде избран обаче са минимални.

"Георги Колев вече не е в силна позиция. Съдиите няма как да бъдат мотивирани да се "отърват" от него, защото от него вече нищо не зависи, нито някой ще ги натиска да го изберат", разказват запознати пред Mediapool. В тази ситуация като фаворит се очертава бившият заместник-председател на ВАС Галина Солакова, която бе в управленския екип на Константин Пенчев.

Ако Лозан Панов не играе за КС, фаворити за квотата на Върховния касационен съд най-вероятно ще са председателят на Наказателната колегия на съда Павлина Панова и ръководителката на Втора гражданска колегия Емануела Балевска.

Прокуратурата след Цацаров

Ако Сотир Цацаров все пак реши да приеме предложението и да поеме мандат в Конституционния съд, сценариите, които се развиват от близките до властта, са няколко.

На първо място, мандатът му на главен прокурор до края на 2019 г. да бъде доизкаран от неговия новоизбран заместник Иван Гешев. След това обаче предстои истинската битка за титулярния пост и политиците отдавна обмислят кой ще е най-правилният човек, за да може хем да се гарантира статуквото, хем да се снемат външните критики към най-всевластния човек в държавата.

Според запознати "концепциите" са две – да се следва сегашната практика със силен главен прокурор и слаби заместници или пък по-слаб главен прокурор, който няма претенции да оправя всички и всичко в държавата, но със силни заместници, които да компенсират и държат "правилния" курс. При този втори вариант има възможност за главен прокурор да бъде посочен някой от сегашните му заместници – например Румяна Арнаудова, която е обществено разпознаваема като говорител на прокуратурата.

Още преди номинирането на бившия шеф на КОНПИ Пламен Георгиев за ръководител на новата комисия "Антикорупция", депутати от мнозинството изразиха убеденост, че той ще се справи и като главен прокурор. "Пламен Георгиев гледа на сегашната си служба като на изпитателен полигон, за да покаже качества за наследник на Главния, нека се старае", коментират депутати от мнозинството, но не се ангажират дали Георгиев ще бъде избраникът.

Вероятно една от причините е, че в ГЕРБ обмислят странната идея да издигнат политик за главен прокурор. Според информация от партията това е евродепутатът Емил Радев. Доскоро е съществувал вариант и самата Цецка Цачева да бъде номинирана за главен прокурор, но тя категорично отказала. Дефектът на тази идея е, че тя граничи с предложенията за изваждане на прокуратурата от съдебната власт и назначаване на главния прокурор от управляващата политическа сила.

Никоя от сегашните парламентарни партии обаче не желае да сменя модела, защото далеч по-удобно е прокуратурата и началникът ѝ да се водят независими от изпълнителната власт, която задкулисно да дърпа конците.

Политици от различни партии коментираха, че до момента няма нито едно сигурно име за нито един пост, а подреждането на пъзела е функция на сложни баланси, договорки и пазарлъци, като не е изключено някъде по веригата да пламнат искри и напрежения, в резултат на което нечии сметки да се объркат.

Споделяне

Още от България