Учебната година започна с 2000 първокласници по-малко отпреди година

Властта традиционно отбеляза важността на образованието и обеща да е приоритет

Министърът на образованието Анелия Клисарова на откриването на учебната година. Сн. БГНЕС

Училищата отвориха врати за новата учебна година в понеделник, а в тях ще се учат 755 хиляди ученика. Още няколко хиляди студенти първокурсници започват занятия във висшите учебни заведения. Президентът, министри, депутати и кметове присъстваха на тържествения първи учебен ден в основни училища, гимназии и университети и отправиха напътствените си слова към младите хора.

За пореден път поредните управляващи обещаха образованието да стане приоритет в тяхната политика. Такава декларация направи, откривайки заедно с премиера Пламен Орешарски новата учебна година в УНСС, министърът на финансите Петър Чобанов.

"Образованието ще бъде наш приоритет, но това не означава, че непременно ще добавяме голямо количество средства, тъй като трябва бюджетът за тази година и за 2014 г. да разглеждаме по нов начин - как да оптимизираме съществуващите разходи, за да освободим фискална възможност за допълнителни разходи за конкретни политики и така ще се изразяват нашите приоритети", каза той.

Премиерът Орешарски е за "прагматизиране на обучението"

Министър-председателят Пламен Орешарски заяви, че образователната политика на кабинета е насочена главно към прагматизиране на обучението, което да направи младите по-подготвени за професионалната им реализация. Според премиера тази политика трябва да се приложи не само в системата на средното образование, но и в университетите.

При проведените разговори с работодателските организации те отправиха критика именно в тази насока, каза Орешарски при откриването на учебната година в ОУ "Гео Милев".

Училището започва занятията в новопостроената си сграда, чието изграждане бе започнало преди 30 години, но беше многократно замразявано по финансови причини. За довършването му бяха преведени около 3 милиона лева от държавния бюджет.

Президентът призова да се приеме дълго обещаваният закон за средното образование

Президентът Росен Плевнелиев избра да бъде на откриването на новата учебна година в професионалната гимназия по селско стопанство в Чирпан. Държавният глава бил впечатлен от 29-те европейски проекта, които училището е реализирало за последното десетилетие.

"Гимназията е пример за подражание, защото изпълнява проекти и работи по програми, които отговарят на изискванията на модерно селско стопанство и селски туризъм", заяви Плевнелиев.

Президентът се обяви в подкрепа на т. нар. дуална образователна система (професионално обучение паралелно на две места - в специализирано професионално училище и предприятие - бел. ред.), както и за връщане на славата на професионалните училища. Той даде пример с развити европейски държави като Германия, Швейцария и Финландия, където този образователен модел дава много добри резултати.

Плевнелиев призова да бъде приет законът за средното образование, който вече няколко кабинета бавят. Той изрази надежда новият закон да бъде полезен както за бизнеса, така и за учебните заведения.

Социален пакет за младите учители обеща образователният министър Клисарова

Учебната година в страната започва с остър недостиг на учители по английски език, заяви министърът на образованието Анелия Клисарова, която откри годната в училището за деца с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов" – Варна. Клисарова връчи на директора Жулиета Петкова чек за 147 401 лева с думите, че министерството полага грижи за училищата за деца със специални образователни потребности. Парите ще бъдат похарчени за покриване на разходите по ремонта на покрива на учебното заведение, който поради липса на средства не беше извършен до самото начало на занятията.

Министър Клисарова изрази тревогата си от възрастовия състав на българските учител - на предпенсионната възраст са половината от тях, а едва 3% от педагозите у нас са под 29-годишна възраст.

По този въпрос министерството спешно се ангажира да разработи социален пакет за младите учители, който да ги мотивира и да улесни работата им, каза Клисарова. Тя призова университетите да отпуснат по-големи държавни квоти за педагогика. Тези мерки обаче не могат да дадат бърз резултат. "Стъпка по стъпка трябва да работим, за да се случат промените. Те няма как да станат изведнъж“, отбеляза образователният министър.

Според плана, обявен от Клисарова през юли, през учебната 2013/2014 година просветното министерство ще се посвети на подобряването на организацията на външното оценяване в седми клас и на държавните зрелостни изпити. Това обаче няма да доведе до промени, които да бъдат стресови за учебното съдържание, обеща министърът.

Клисарова отбеляза още, че с промени в закона за професионалното обучение, които ще са приоритетни за министерството, ще се създадат условия за повече практика на учениците в професионалните гимназии.

Министърът коментира и тежките раници, които малките ученици носят всеки ден в училище. Тя предложи в училищата да продължават да се ползват като втори комплект старите учебници.

Проф. Клисарова се спря и на темата за науката в България. България ще получи финансиране по Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж", отбеляза тя. "След срещите с представители на Европейската комисия мисля, че сме ги убедили, че имаме волята, желанието и можем да ръководим тази програма", заяви тя и припомни, че това не е единствената оперативна програма, по която могат да дойдат пари за наука.

Възможност за финансиране дава и програмата "Хоризонт 2020”, по която Клисарова препоръча на българските университети и учени да кандидатстват заедно с европейските си колеги.

Министърът увери, че нейното министерство вече слага ред в управлението на фонд "Научни изследвания", и допълни, че според нея фондът трябва да се управлява от администратор, за да съблюдава законосъобразността.

Даниела Бобева: "Да станете министър-председатели"

Кариера на министър-председатели пожела на 200-те деца от основното училище в софийското село Мрамор вицепремиерът Даниела Бобева. Там 24 "бъдещи" премиери прекрачиха за първи път училищния праг.

В речта си за откриването на учебната година Бобева обеща най-после да бъде сложен "край на нескончаемите и безсмислени реформи с простичката промяна - образованието да гарантира добра работа на младите хора".

Социалният министър: Не трябва да има училище без щатен психолог

Без подкрепата на държавата и институциите децата с проблеми в развитието (специални образователни потребности - бел. ред.) не могат да реализират своите възможности, заяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов на откриването на новата учебна година в столичното ОУ "Стою Шишков", в което е приложен т. нар. модел на интегрирано обучение, тоест деца с проблеми се учат заедно с връстниците си с нормално развитие.

"Това дава възможност на 28 деца със специални образователни потребности да изразяват своите знания, умения и талант в условия на равнопоставеност", каза министърът и похвали ръководството на училището за атмосферата на толерантност, която поддържало.

Според министъра в България не бива да има училище без щатен психолог и че "държавата все още е длъжник в това отношение на образователната система".

В училище "Стою Шишков" се обучават 560 деца в 21 паралелки, четири от които са от първокласници.

40 "първокласници" влязоха в клас в затвора в Бобовдол

Новата учебна година започна и в затвора в Бобов дол. В четирите класни стаи на новосъздаденото средно училище "Д-р Петър Берон" влязоха 167 лишени от свобода с различни присъди.

За записване в първи клас заявление са подали 40 души, които са напълно неграмотни, съобщиха от администрацията на затвора.

Присъди в Бобов дол излежават 570 души и почти една трета от тях ще бъдат ученици.

Ремонтите в 77 училища продължават

Пет столични училища започнаха учебната година, без да са завършени ремонтните дейности в тях, призна кметът на София Йорданка Фандъкова на откриването на учебната година в 73-о СОУ "Владислав Граматик", училището, в което е работила 20 години като учител, а след това и като директор.

По думите на Фандъкова, тази година усилията в столицата са били насочени към завършването на ремонти. Общината е дала за тях, както и за строеж и реновиране на детски градини около 39 млн. лв.

Все още обаче не са довършени ремонтите в 77 училищни сгради в страната . Нито едно от училищата в тях обаче не отложи старта на учебната година. Децата обаче ще бъдат местени по други помещения и сгради, докато бъдат довършени ремонтните дейности.

Първокласниците в столицата тази година са със 700 повече от предишната. В понеделник за пръв път прекрачиха училищния праг 11 800 столични деца. Общият брой на първокласниците в страната обаче е по-малък от миналогодишния – този септември на училище тръгват 63 596 деца, докато през учебната 2012/2013 година бяха 65 677.

Споделяне

Още от България