Властта в Китай премина в ръцете на Си Цзинпин

Новият китайски лидер Си Дзинпин (в средата) сн.ЕПА/БГНЕС

Си Цзинпин беше утвърден за председател на Китайската народна република от общокитайското събрание на народните представители. По този начин завърши завърши процесът по предаване на властта на новото пето поколение китайски ръководители, предадоха информационните агенции.

Си Цзинпин оглави също висшия военен орган на страната - Централния военен съвет на Китай.

Преди това през ноември 2012 г. той беше избран за генерален секретар на Централния комитетна Китайската комунистическа партия. Така Си Цзинпин съсредоточи в ръцете си висшата партийна, държавна и военна власт.

По неговите думи най-належащите проблеми за разрешаване в Китай са корупцията, формализмът и бюрокрацията в партията. За да се справим с тези проблеми, трябва преди всичко да имаме достойно поведение, заяви новият  китайски лидер.

Китайският парламент утвърди за нов заместник-председател на Китай (вицепрезидент) 62-годишния Ли Юанчао. Той е бивш учител. Става член на комунистическата партия през 1978 г. и постепенно израства в партийната йерархия до шеф на организационния отдел на Централния комитет.

Мнозина наблюдатели смятат, че назначаването му на поста зам.-председател е нещо като компенсация за това, че той не влезе в могъщия 7-членен постоянен комитет на Политбюро на ЦК на ККП.  Очаква се това да стане на следващия конгрес на партията през 2017 г., посочва ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят