Властта в Медицинския университет беше сменена на тъмно и с охрана

Сваленият ректор Вихра Миланова ще оспорва в съда, за неин приемник беше избран проф. Виктор Златков

Властта в Медицинския университет беше сменена на тъмно и с охрана

Медицинският университет-София изпадна във властова криза, след като във вторник ректорът на висшето училище Вихра Миланова беше отзована на закрито заседание на Общото събрание и на нейно място беше избран бившият директор на Майчин дом проф. Виктор Златков. Заседанието, чиято легитимност е под въпрос, се проведе при закрити врата, под засилена полицейска охрана и със заключени в залата делегати, на които бяха забранени изяви пред медиите. А оттук нататък законната власт в университета предстои да бъде изяснявана в тежки съдебни битки, подобно на сагата със Стопанската академия в Свищов.

Проф. Миланова е решена да обжалва пред съда отзоваването си и се очаква да коментира случилото се официално в сряда.

До “преврата“ в смятаното за едно от най-престижните висши учебни заведения у нас се стигна след като одит на Министерството на образованието разкри злоупотреби в университета, извършени в мандата на бившия ректор проф. Ваньо Митев, за които той е разследван и във вторник е бил викан да дава показания в прокуратурата. След разкритията Митев и близки до него кръгове инициираха свикването на Общо събрание за смяната на настоящия ректор Вихра Миланова, от която се очаква да сложи край на порочните практики от предходните години. Тя бе избрана за ректор през април и бе единствен кандидат за поста след двата ректорски мандата на Митев.

Делегати под ключ свалиха ректора

Заседанието на Общото събрание започна във вторник по обяд в присъствието на 320 от 400 души делегати с отзоваването на Вихра Миланова като ректор на висшето училище. За свалянето на Миланова гласуваха 263-ма от присъстващите 320 души.

В началото на заседанието медии не бяха допуснати, под ключ гласуваха и самите делегати, на които също бяха забранени изяви пред медиите.

Премиерът се разграничи от роднинска връзка с новоизбрания ректор

Единственият кандидат за нов ректор бе бившият директор на Майчин дом и зам.-декан на Медицинския факултет в университета проф. Виктор Златков, който бе подкрепен от 235 души. Златков бе посочен в някои медии като “брат на първата жена на Бойко Борисов“. Премиерът реагира незабавно във Фейсбук – той обяви избора на Златков за скандален и уточни, че “повече от 30 години не съм имал никакъв контакт с въпросната фамилия“.

Директорът на Алекснадровска болница изведен с охрана

Очевидно инструктирана, охраната на форума отказа да допусне дори директора на университетската Александровска болница доц. Костадин Ангелов, който преди дни заяви подкрепата си за Миланова.

“Днес се провежда нелегитимното Общо събрание на МУ-София. Аз не получих покана, защото някой е преценил, че вероятно съм неудобен. Охраната в началото не ме допусна да вляза, а после, след като свери данните ми от личната карта, ме допусна в предверието. Опитаха се да ми напишат покана на място, както бяха указали в един от получените мейли, но аз отказах с мотива, че това е нарушение на Правилника и влязох в залата. От залата ме изведоха с охрана, под крясъците и разпорежданията на проф. Алексеев. Уведомих органите на реда. Смях в залата...“, написа Ангелов в профила си във “Фейсбук“.

Медицинската общност е разделена

Самата медицинска и академична общност е разделена относно бъдещото управление на университета. Мотивите, с които привържениците на бившия ректор Митев поискаха смяната на Миланова, са “провален прием на чуждестранните студенти", “нарушена комуникация със структурните звена на университета и унизително отношение към административния персонал“, “нормативен хаос“ и др.

В подписката за свикването на Общото събрание за отстраняването на Миланова са се подписали декани на ключови факултети в Медицинския университет, но настоящият ректор също има подкрепа в медицинските и академични среди. В нейна защита и срещу порочните практики на бившото ръководство се обяви директорът на университетската Александровска болница доц. Костадин Ангелов, а впоследствие - и Асоциацията на университетските болници в страната.

Миланова обаче е лесна мишена за атаки, тъй като на нея се пада непопулярната задача да преустанови доходоносни за университета дейности, извършвани в условията на нарушения, като например да спре работата на изнесените центрове в чужбина.

В същото време уволнени служители на университета я обвиниха през миналата седмица в грубо отношение към персонала и в това, че се ползва със същите привилегии като бившия ректор Митев. Според тях оттук нататък борбата за власт е за овладяването на 85 млн. лева в сметки на университета.

Противоречиво се оценява случилото се и от бившия здравен министър в първия кабинет “Борисов“ Стефан Константинов, който коментира в профила си във “Фейсбук“, че “въпреки нескритото влияние на поне две политически сили, недостойната компроматна война, усилията на професионални лобисти и доказани кариеристи, напрежението в Медицински университет – София е на път да утихне“.

“Не ме разбирайте погрешно – ако има нарушения виновните трябва да понесат последствията. Но не чрез разчистване на лични сметки, анонимни писания и грубо политическо вмешателство в работата на автономна институция“, коментира той.

Още по темата
Още от България

Защо Иван Гешев бе номиниран за главен прокурор?