Центърът "Карнеги" прогнозира:

Властта в Москва може да се сблъска с криза на три равнища и с два сценария

Властта в Москва може да се сблъска с криза на три равнища и с два сценария

В най-близко време Владимир Путин ще се обяви за борец с корупцията №1 в Русия. По всяка вероятност той ще отправи това послание в обръщение към Федералното събрание на 12-ти декември – Денят на Конституцията, коментира рускоезичното интернет-издание "Нюзру.ком.

Макар наскоро руският вестник “Ведомости“ да съобщи, че съдържанието на документа е изготвено в строга секретност, седмичникът “Собеседник“ посочи трите основни теми в него: причините за преизбирането за трети мандат, борбата с корупцията и изпълнението на предизборните обещания.

Мария Липман – главен редактор на списание Pro et Contra (издаващо се от московския център "Карнеги") и експерт в сектора “Общество и регионална политика“ прогнозира, че Путин може да обяви антикорупционната кампания като свой личен приоритет.

Липман е съавтор на неотдавнашния доклад "Пробуждането на Русия", в който бурната показна борба с корупцията е почти посочена като основен риск за сегашното руско правителство.

“Това е нож с две остриета, който хем задълбочава вече съществуващата враждебност към бюрокрацията, хем в същия момент дискредитира управлението като цяло“, поясни Мария Липман в интервю пред руската служба на ББС. Експертът цитира шефът на президентската администрация Сергей Иванов, който на въпроса за корупцията около проект ГЛОНАСС (за спътникова радионавигационна сисмета – бел. ред.), отговори в ефира на федералната телевизия, че знаел за нея от 2010 година, но мълчал, за да не уплаши крадците.

Показателни са резултатите от последното допитване до самите руснаци, което се проведе от “Левада-Център“, от което става ясно, че 21% от хората са убедени, че Путин трудно ще се пребори с корупцията, тъй като самият той е зависим от корумпираните чиновници по много въпроси.

Такова убеждение имаха едва 15% от анкетираните през март. От пролетта до днес обаче не се е променил процентът (цели 35%) на убедените, че Путин едва ли ще постигне значими успехи, тъй като корупцията в Русия е неизкоренима.

Три кризисни равнища и два сценария

В доклада на центъра "Карнеги", представен във Вашингтон на 27 ноември и в Москва на 3 декември, съдържа много други изводи, заслужаващи внимание. Експертите отбелязват наличието на политическа криза на три равнища в Русия.

На първо място е кризата в персонализираната власт, изградена от Владимир Путин. Второто равнище представлява кризата като резултат на икономическия модел, в който основата на доходите е добивът на енергоресурсите. Третото равнище е патерналистичният модел на обществено поведение, който предполага покровителствено отношение на държавата към народа, като от него се очаква безпрекословно подчинение.

Въз основа на това, авторите виждат два сценария за бъдещето на Русия, които са напълно противоположни.

“Русия или ще се разпадне постепенно, което може да доведе до катастрофа, или ще претърпи трансформации, което ще изисква решаващ обрат във върховенството на закона и конфронтационната политика. Този “квантов преход“ ще промени изцяло системата, а не само режима“, цитира докладчиците "Интерфакс".

При този негативен сценарий експертите от центъра "Карнеги" смятат за много по-вероятно разпадането на държавата или революция, отколкото еволюционно развитие, отчитайки факта, че нито правителството, нито опозицията са в състояние да тласнат нещата към еволюция. “Пирамидата на властта, която се базира на лоялността на елита към Кремъл в замяна на правото за свръхобогатяване, се руши, докато руските лидери се стремят да дисциплинират елита, за да спасят системата“, констатират анализаторите.

Те са убедени, че “ръководството не е в състояние да разработи реалистична програма за национално развитие, камо ли да я реализират“.

“Модернизацията, осъществяваща се от сегашните авторитарни лидери на Русия, е обречена на провал", смятат авторите на доклада. "Управленческият елит няма да се откаже така лесно от монопола на властта и привилегированите позиции в икономиката“.

Що се касае до руското общество, според мнението на експертите, то условно е разделено на граждани, представители на различни класи: едната е на консерваторите, подкрепящи “Единна Русия“, другата е средната класа, която иска да има контрол над властта, а в третата са жителите на Северен Кавказ и мюсюлманската общност.

В заключение: подобно деление увеличава вероятността за разпад на държавата.

Оценка на доклада: "Нереалистичен"

Руският политолог Алексей Мухин, към когото се обръща за коментар РИА "Новости", смята, че авторите на доклада “Пробуждането на Русия“ са закъснели с изводите, които по-скоро са актуални за периода декември 2011 – март 2012 г., при това частично.

“Центърът "Карнеги" изхожда от либерално-песимистичния сценарий за развитието на Русия по една причина: голямото желание да се обяснят по сериозен начин простите неща – събития, възникнали в периода между декември на 2011 – март на 2012. Именно тогава либералните групи и тъй наречените “недоволни граждани“ имаха шанса да променят ситуацията, но не се възползваха от него“, подчертава Мухин.

"В този период наистина ситуацията беше сериозна и можеше да прерасне в революционна, макар за това да се изискват не само политически причини, но и социално-икономически, които тогава всъщност не съществуваха", припомня политологът. Днес, според неговите наблюдения, вече не съществуват и политически причини, затова смисълът на доклада на експертите от Московския център "Карнеги", може да се нарече “нереалистичен“, заявява в заключение Алексей Мухин.

Превод: Олга Гурска

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?