Властта в Русия отмени руската премиера на британския филм "Смъртта на Сталин"

Властта в Русия отмени руската премиера на британския филм "Смъртта на Сталин"

Официалната премиера в Русия на филма "Смъртта на Сталин" - черна сатира от британския режисьор Армандо Янучи, бе отменена във вторник по решение на руското министерство на културата, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Според руски медии вчера се е състояла предварителна прожекция на филма, на която са присъствали държавни дейци, депутати, историци и общественици. След това министерството е отменило лиценза за разпространение на филма, вече предоставен на компанията "Волга". Засега не е ясно дали филмът изобщо ще бъде прожектиран в руските киносалони.


"Смъртта на Сталин" се занимава с борбата за власт сред най-близкото обкръжение на диктатора, започнала веднага след смъртта му.

 

"Това е слаб филм, скучен филм, той е подъл, противен и обиден", каза Надежда Усманова от Руското историческо дружество, съорганизатор на предварителната прожекция. А Елена Драпеко, заместник-председател на комисията по култура в Държавната дума, заяви, че във филма има "екстремизъм" и той би внесъл "лоша кръв в социалната хармония, която вече е постигната в руското общество".

АП припомня, че според социологически проучвания Йосиф Сталин, управлявал СССР от 1924 до смъртта си през 1953 г., все още се ползва с голямо уважение сред руснаците. Мнозина смятат, че той е извел страната до победата през Втората световна война и я е направил ядрена свръхсила независимо от извършените от него репресии, отнели живота на милиони.

ТАСС цитира писателя Юрий Поляков от обществения съвет на министерството на културата, според когото всички присъствали на предварителната прожекция са били единодушни, че въпросният филм е "много слаб" и "съвършено лъжлив", а също "образец на идеологическата борба" срещу Русия.

Световната премиера на заснетия по комикси "Смъртта на Сталин", е била през септември м.г. В главните роли са Стив Бушеми (Хрушчов), Саймън Ръсел Бийл (Берия), Джейсън Айзъкс (маршал Жуков) и Олга Куриленко (пианистката Мария Юдина).

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?