Властта в Русия: Предизборната либерализация плюс затягане на мерките за сигурност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Зад освобождаването на хора с присъди по шумни дела в Русия стои президентът Владимир Путин, пише в петък руското издание "РБК". Експерти на вестника свързват политическото затопляне в страната с наближаващите избори за държавен глава догодина.

Първият осъден в Русия за нарушения при протести Илдар Дадин, хвърлената в лагер заради разпространяване на видеозапис с гавра над дете Евгения Чудновец и Оксана Севастиди, която получи седемгодишна присъда за "държавна измяна" чрез есемес, са били освободени тези дни след намеса на Путин и президентската администрация, разказват трима високопоставени федерални служители пред "РБК", цитиран от Би Би Си.

"Схващането е, че преди изборите за президент трябва да има някаква либерализация", отбелязва високопоставен събеседник на изданието в руския парламент. Той допуска, че ще бъдат преразгледани и още няколко шумни дела.

Освобождаването на тези трима затворници е част от стратегията на Путин за изборите през 2018 г., смята политологът Евгений Минченко. "Това е връщане към нормалното положение, но не означава, че сега ще пуснат на свобода всички знакови затворници с активен пиар", допълва експертът.

"Около президентските избори в цялата страна ще тръгнат дела за екстремизъм. В център "Е" (за действия срещу екстремизма към МВР) ме посъветваха да си замина оттук с добро", разказва в интервю за опозиционния "Новая газета" поетът Александър Бившев от руската Орловска област. Той бил осъден през 2015 г., защото след анексията на украинския полуостров Крим от Москва публикувал две "антируски стихотворения".

Авторът приканвал "да не се дава нито педя от Крим на путинските чекисти". Сега станал "поет рецидивист" - заради друго подобно стихотворение го заплашвала присъда от 2 до 5 години.

"Вече второ поколение силови шефове прави кариери от неговото творчество", резюмира "Новая газета".

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?