Властта в Русия съзира чуждестранна намеса в протестите на опозицията

Генералният прокурор на Русия Юрий Чайка и секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев осъдиха ролята на чуждестранния фактор в организирането на безпрецедентните протести срещу режима на Владимир Путин, предаде Франс прес в четвъртък.

"Недопустимо е, че отделни личности използват хората като инструмент, за да постигнат свои политически цели, и то далеч нечистоплътни", заявява Чайка по повод демонстрациите, събрали през декември десетки хиляди души на протести в Москва. Интервю с генералния прокурор помества официозът "Росийская газета".

"Парите за всичко това често пъти идват от източници извън пределите на Русия", изтъква Чайка. Прокурорът се присъединява към обвиненията, отправени по-рано от премиера Владимир Путин, кандидат за президентския пост в изборите през март - той обвини САЩ, че подкрепят неговите критици.

Шефът на Съвета за сигурност Николай Патрушев пък заявява пред "Комерсант", че социалните мрежи се ръководят "от чужбина" и се насочват срещу властта в Русия, също като по време на арабската пролет.
"Чрез различни неправителствени организации и фондации, а понякога и директно от чужбина се правят опити за въздействие върху мнението на хората в Русия. За целта се използват различни модерни технологии, впрочем изпробвани вече в редица други държави, включително възможностите на социалните мрежи в интернет", казва Патрушев.

Демонстрациите на опозицията в Русия - най-мащабните, откакто властта бе поета от Путин през 2000 г., до голяма степен се организират с помощта на социалните мрежи. Следващият голям протест е насрочен за 4 февруари, месец преди изборите за президент, които Путин се надява да спечели още на първия тур, отбелязва АФП.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?